Problem występuje od połowy września. Auto się nie dogrzewa, na postoju temperatura spada, na wskaźnikach pokazuje 90*C jednak po podłączeniu komputera, wartości na czujnikach G62 i G2 oscylują wokół 70-75*C różnica w wskazaniach to maks 1-2*. Termostat wymieniałem pod koniec października jednak jedyny efekt to że wskaźnik pokazuje 90*C, Termostat wyjmowałem i gotowałem i otwiera się prawidłowo w ok 90*. Jeżeli ma to jakieś znaczenie to we wrześniu wymieniałem rozrząd z pompą wody, wizualnie stara pompa miała plastikowy wirnik a nowa ma metalowy. Czy to jednak będzie termostat do wymiany?
mam podobny problem do ciebie tak jak widać na zdjęciu http://zapodaj.net/e6af5be5cd12e.jpg.html . Czasmi jest powyżej 80 stopni ale to bardzo rzadko a 90 stopni miał tyle razy że można policzyć na palcach u jednej ręki a jeżdzę już prawie nim 2 lata. Czyżby termostat się zaciął i jest otwarty czyli duży obieg?
A jak ze spalanie u ciebie? Mi pali ~7l na trasie Wrocław-Łódź przy 4 osobach i bagażniku wyładowanym po sam dach przy prędkości 130-140 km/h. Wcześniej na tej trasie palił mi ~5,5l.
Właśnie byłem po termostat, kupiłem Wahlera za 35 zł, jak wymienię to dam znać czy to celny strzał. Moim zdanie u ciebie też termostat ale wypadało by podłączyć pod komputer i sprawdzić odczyty z czujników G62/G2, bo ja się odczyty różnią to może być walnięty czujnik.
No w zależności jak jadę, jeżeli cisne to tak w granicach 5,5l/100km ( tak + - ) przy średniej predkości jaką dzisiaj wykręciłem 78km/h na odcinku Olsztyn-Kętrzyn.
Wyciągnę termostat i jeszcze sam go sprawdzę, jeszcze zobaczę czy chłodnica jest zimna lub ciepła kiedyś to już sprawdzałem ale nie pamiętam.
Wymieniłem termostat, na czujniku G62/G2 idealnie 90*, przy twoich objawach, też wymieniłbym termostat, bynajmniej od tego bym zaczął, akurat termostat i czujniki cieczy to nie są drogie rzeczy.
Jutro chyba zabiorę się za wymianę. Najlepszym wyborem będzie termostat z Wahlera taki jak kupiłeś? Tak z ciekawości zapytam termostat kupiłeś w sklepie motoryzacyjnym czy na internecie?
dokładnie... termostat do wymiany. Też to przerabiałem.
Tylko przy wymianie uważaj przy odkręcaniu śrub krućca bo potrafią się zerwać .... i wtedy pozostaje wiercenie w bloku
Wahler to dobry temat - zawsze przed wymianą możesz sobie go sprawdzić w wrzącej wodzie.