Odnośnik do skrętu

Tu rozmawiamy o wszystkim czego nie obejmują inne dzialy.

Moderator: Global Moderator

m
marcin857
Newbie
Newbie

Odnośnik do skrętu

Post autor: marcin857 »

Witam, jestem początkującym kierowcą świeżo po zdaniu prawa jazdy, nabyłem 6n2. Po krótkiej przejażdżce na prostej trasie zauważyłem że ma mniejszy promień skrętu niż yaris na L-ce :) Uczono mnie że żeby zaparkować za samochodem prostopadle np. na lewo, podjeżdżam, mój tułów na wysokości tylnej lampy prawej lampy samochodu obok którego chcę zaparkować i wtedy kierownica na maks w lew. W polo jest większy łuk z tego co zobaczyłem po jednym skręcie o 90 stopni. Samochód na razie jest u mechanika, więc jeśli możecie napisać jakieś wskazówki to proszę
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Ale czego od nas oczekujesz? :blush2:

Robienie koperty na jakieś patenty to moim zdaniem słabe rozwiązanie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

I tym się różni jazda, jak masz już prawko, od jazdy podczas kursu i na egzaminie.
Podstawowa wskazówka - zapomnij o części rzeczy których nauczyłeś się na kursie - np. tego z parkowaniem. Tu i teraz nikt nie będzie cie rozliczał z idealnego parkowania (no poza kierowcami którzy stoją obok :P) .
Jak zaparkujesz trochę krzywo to nic się nie stanie. auto musisz wyczuć. Każde. Nawet doświadczony kierowca, jak wsiada do nowego dla niego auta, musi się przyzwyczaić.
Jak już odbierzesz auto od mechanika to pojezdzij sobie po okolicy, zaparkuj tu i tam. Jak zakończysz manewr to wysiądź i obejrzyj jak stanąłeś, co musisz poprawić. Tyle.
Na razie jesteś posiadaczem prawka. jak zrobisz samemu ok 10tys km to będziesz mógł powiedzieć że jesteś kierowcą.

pzodro
m
marcin857
Newbie
Newbie

Post autor: marcin857 »

dzięki za odpowiedzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Offtopic”