Polo 6N by mirro

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mirro
Newbie
Newbie

Polo 6N by mirro

Post autor: mirro »

Witam wszystkich, chciałbym zaprezentować Wam moje nowe auto, jestem tu nowy, więc liczę na komentarze, uwagi (dobre i krytyczne :) ) oraz wskazówki.

Model: Polo 6n
Drzwi: 3
Rocznik: 1998r.
Silnik: 1.4 APQ
Moc: 60 KM ale trochę mogło uciec przez lata :D
Kolor: LC7V Blue Anthrazit
Produkcja: Polska, Poznań
Przebieg przy zakupie: ok. 246 tys.
Wyposażenie:
1x airbag :grin:,
zamek centralny z alarmem na pilota
... i to by było chyba na tyle ;p

Zacznę od tego, że przeprowadziłem się na wieś i potrzebny mi był samochód do dojazdów do pracy i na uczelnię (35km z czego 25 to prosta i gładziutka s7 ). Oglądałem Clio, Punto i Polówki i wszystkie, które były w moim zasięgu finansowym były w fatalnym stanie, aż znalazłem moją Polę w której od razu się zakochałem :grin:
Za 2400 polskich złotych nabyłem to cudo techniki, mój pierwszy samochód, moje Polo 6N. W przeglądzie wyszło co prawda parę rzeczy do zrobienia, ale nie było to nic, co by dyskwalifikowało ten samochód, tym bardziej że musiałem go kupić, po prostu musiałem :) Przed podpisaniem umowy zarejestrowałem się na forum i poczytałem sobie sporo na temat tych samochodów, potrzebowałem czegoś oszczędnego i taniego w eksploatacji, forum mnie przekonało, że to dobry wybór.
Środek był bardzo zadbany, blacha w większości zdrowa, chociaż poprzedni właściciel wyspawał progi i nadkola dość niedbale, co możecie zobaczyć na zdjęciach, jest też parę ognisk rudej :/ Silnik pracował jak złoto, biegi wchodziły, inne ważne elementy mechaniczne w dobrym stanie, niedługo wcześniej były wymieniane wszystkie filtry, olej i kompletny rozrząd; decyzja: biorę! :grin:

Tutaj macie link do mojej galerii:
https://goo.gl/photos/bGcNYjFjZfNjxMPz7

Zostało zrobione przeze mnie do tej pory:
:arrow:rozrusznik, tego nie planowałem... :/
:arrow:węglowy filtr kabinowy
:arrow:nowe ramię tylnej wycieraczki
:arrow:nowe pióra z przodu
:arrow:dolewka 1l oleju Valvoline Maxlife 10w40 na Castrola, który był zalany wcześniej, ale było go bardzo mało
:arrow:nowe opony letnie Firestone Fuel Saver 185/60 R 14
:arrow:nowe kołpaki Tesco Value Super Sport :grin:

We wtorek będę zmieniał tarcze i klocki na Boscha i sworznie wahaczy, bo mam wybite. Dojdzie czyszczenie odmy, bo trochę mi olej cieknie, mam nadzieję że to tylko odma i uda się to powstrzymać ;)
Z poważniejszych rzeczy do zrobienia:
:arrow:szprzęgło w pierwszej kolejności, bo na wyższych biegach się ślizga
:arrow:bębny z tyłu, bo lewe koło coś słabo trzyma
:arrow:amortyzatory z tyłu
:arrow:szyba czołowa, bo obecna była już klejona
:arrow:elektryka: mam ciągle błąd airbaga, jest zła impedancja podobno i coś z tym trzeba zrobić (jakieś podpowiedzi?)
:arrow:poprawki blachy i lakierowanie, ale to jeszcze dłuuugo zanim uzbieram, chciałbym najpierw jakoś zawalczyć z tymi paskudnymi bąblami, które mam
:arrow:opisywany przeze mnie wcześniej problem z nawiewem, który mimo że wyłączony, to dmucha

Z mniej poważnych rzeczy, które chciałbym zrobić:
:arrow:uszczelka pod anteną
:arrow:mam pękniętą osłonę lewego lusterka, przydałaby się nowa
:arrow:tylna klapa kwalifikuje się już tylko do wymiany
:arrow:nowe radio, byle był AUX, bo kasetka to słabe rozwiązanie :shock:
:arrow:felgi aluminiowe mi się marzą
:arrow:halogeny

Ten samochód miał być tylko dojazdówką za niewielkie pieniądze, ale zakochałem się w Polo do tego stopnia, że będę ją trzymał długo i powolutku, powolutku będę sobie robił, chciałbym żeby kiedyś wyglądała choć w połowie tak dobrze, jak np. 6N cresone, bo meeega mi się podoba ;) Czy macie dla mnie jakieś podpowiedzi, co mógłbym zrobić za stosunkowo niewielkie pieniądze by upiększyć moją Polę, ale też żeby nie straciła pierwotnego charakteru? W przyszłości chętnie ją obniżę, dołożę ładne felgi i może coś z lampami zrobię... Na pewno zostanę przy wąskich zderzakach :good:
No to tyle, teraz oddaję Polę pod Waszą ocenę ;)
Awatar użytkownika
cresone
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: cresone »

Miło mi ze moje polo jest dla ciebie inspiracją :piwo:
Każde polo to dobra baza do zabawy w mody trzeba tylko wytrwałości.
Proponuje na początek zadbać o ogólny wizerunek, zadbać o lakier, nie wielkie koszta a wiele daje.
Z tego co widzę po zdieciach to z przodu masz szeroki a z tyłu wąski zdezak dobrze by było to ujednolicić,piszesz o wąskich wiec dawaj wąski i będzie git :D
Powodzenia i wytrwałości.
Będę śledził temat z ciekawością.
s
schumi555
Newbie
Newbie

Post autor: schumi555 »

Co do Air Bagu to pewnie przerwana taśma poduszki w kierownicy. Też tak miałem, obciąłem uszkodzony fragment taśmy i połączyłem kabelkami :D Może niezbyt estetycznie ale działa jak należy i bez kosztów :)
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Popraw post zgodnie z regulaminem forum, widzę, że masz zdjęcia na Google a na forum jest dedykowany program do wrzucania fotek viewtopic.php?p=595554#p595554
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N”