[6N] Kopci na bialo co to jest?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

v
vvegetaa
Newbie
Newbie

[6N] Kopci na bialo co to jest?

Post autor: vvegetaa »

Witam mam problem z moim nowo zakupionym polo 1.0 97r, byla zatarta panewkato wymienilem na 2 silnik, wszystko złorzyłem  i jest problem z kontrolka oleju przy troche wyzszych obrotach a jak na niskich wporzadku i 2 sprawa kopci nabialo w zbiorniczku nie ubywa plynu a w odmie zbiera sie maslo, tak mysle ze do wymiany uszczelka pod glowica i kupilem,
1 Moje pytanie jest takie czy napewno to uszczelka i czy po wymianie jej zniknie kontrolka oleju?
2 Czy lepiej wykorzystac glowice z 1 silnika tam mial 108k przejechane ale widac dziadek nie wymianial dlugo oleju i zatarl ta panewke

przesylam filmiki
https://youtu.be/D5Mss68Kcuc
https://youtu.be/gt8nooirQg4

Prosze o pomoc w sobote musze go zrobic

Pamiętaj o tagu w temacie! Poprawione,
Ostatnio zmieniony 07 paź 2016, 1:53 przez vvegetaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
iparts
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: iparts »

Masło zbiera Ci się po jakim dystansie i jakim trybem jazdy? Może się takie także wytwarzać jak samochód jeździ tylko od czasu do czasu i na małych dystansach. Biały dym w dieslu to niestety olej dostający się do komory spalania, dlatego proponowałbym sprawdzić uszczelnienia i kompresję na zaworach.
Zapraszamy forumowiczów do internetowego sklepu z częściami - http://www.iparts.pl/auto/vw,121.html
h
henio 123
Newbie
Newbie

Post autor: henio 123 »

Witam.Kolega nie podał czy to diesel czy benzyna .Co kontrolki oleju to do sprawdzenia czujnik .Równie dobrze może być słabe ciśnienie smarowania silnika ,Pomiar ciśnienia układu smarowania.Kopcenie na biało to typowy objaw spalania cieczy chłodzącej.V
v
vvegetaa
Newbie
Newbie

Post autor: vvegetaa »

Panowie wymienilem na ten sam silnik 1.0 widac po pokrywie zaworow :) a co do smarowania to trzeba pompke zobaczyc?? czujnik zobacze odrazu z rana ale to dymienie to uszczelke musze zmienic, i czy wlozyc stara glowice od tego silnika czy ta z tym przebiegiem mniejszym?
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

Sprawdź ciśnienie w magistrali olejowej, to po pierwsze. Po drugie, czemu od razu chcesz wymieniać upg? Dlatego, że kopci na biało? Że zbiera się masło pod korkiem i w odmie? To jest Naprawdę normalne w polo. Masło się zbiera, ponieważ silnik jest niedogrzewany, przegoń samochód na dłuższej trasie. Mogę się założyć, że masło zniknie. Co do dymienia, mamy jesień, a co za tym idzie jest wilgotno... Gdy samochod stygnie zbiera się woda w układzie wydechowym. Gdy ten się nagrzewa, ta woda musi jakoś stamtąd uciec, a w jaki sposób? A no pod wpływem temperatury woda zmienia się w parę wodną, beng! Jeśli nie miesza Ci się olej z cieczą chłodniczą, lub odwrotnie, węże od układu chodzenia nie są bardzo twarde, nie ubywa Ci płynu chodzącego, Ani samochód nie traci mocy to uszczelkę zostaw w spokoju. Zmierz ciśnienie w układzie smarowania, to podstawa do kontrolki smarowania. Jeśli się już tak uparłeś na tą UPG zmierz ciśnienie sprężania. Jeśli będzie na każdym jednakowe to nie masz się w zupełności czym martwić. Uwierz mi, że wymiana upg to nie jest mały koszt, nawet gdy sam wszystko robisz :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”