Problem z ogrzewaniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pawel291
Newbie
Newbie

Problem z ogrzewaniem

Post autor: pawel291 »

Witam. Pisałem już kiedyś w tej sprawie, ale teraz mam "nowy" problem z silniczkiem nagrzewnicy v68. Rok temu klasyczne objawy. Ustawiam klimę na 22 stopnie, wieje lodowate powietrze, później nagle gorące itd itd. Zakupiłem używany (mój model to 6q0907511 (0 132 801 207), który ciężko w ogóle gdziekolwiek dostać, a nie chciałem wydawać na nowy prawie 700 zł. W końcu po miesiącu poszukiwań znalazłem na alledrogo za 100 zł. Kupiłem. Mechanik wymienił, zrobił adaptację. Wszystko działało jakieś klika miesięcy i znowu...Ale...Niby ten sam problem a jednak nie. Teraz wygląda to tak. Silniczek reaguje bez żadnego problemu na skrajne położenia, czyli jak przełączę na maksymalne zimne to jest zimne, jak przełączę na maksymalne ciepłe, od razu przełącza, ale niestety nie da się ustawić nic pośrednio, poza małym wyjątkiem. Po jakiejś pół godzinie jazdy autem, wszystko wraca jakby do normy. Sprawdzałem to 3 dni pod rząd jadąc dłuższe trasy, czyli nagle ustawiłem 22 stopnie to słyszałem przełączenie klap i wiało delikatne ciepło, przesunąłem pokrętło lekko w prawo to zaczęło lecieć cieplejsze, zmieniłem szybko na 18 stopni i od razu dał chłodniejsze i tak ze 100 razy próbowałem i bez problemu. Zgłupiałem już. Czy to znowu silniczek czy geneza problemu tkwi może w czymś innym? Może panel sterujący? Jest to prawdopodobne?
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”