Witam
Postanowilem zalozyc nowy temat bo chyba nikt nie ma takiego problemu jak ja.Jestem od niedawna posiadaczem polo 1.9 d AEF 1995 64k (z tego co wyczytalem na forum mianowicie kolega vjarecki zapodał taką tabelke)Polówke kupilem pechowo.miała być bez wkładu finansowego o czym zapewniał mnie oszust od ktorego kupilem.nazywam go oszustem gdyż byl to mechanik.polowka miala wiele ukrytych niespodzianek ale to juz inna historia.niestety znam sie slabo na samochodach i tak wyszlo.dwumasa byla do wymiany a jak dwumasa to i sprzeglo tak mi tlumaczyli(wymienione na nowe).moim problemem są drgania w srodku jak i obroty na jałowym biegu po odpaleniu.gdy odpalam na zimnym silniku obroty wynoszą ok 750-770 powoli rosną w pewnym momencie po ok.2-3 minutach jest takie pykniecie i wskakuja na ok 920.sam je z reszta ustawilem na takie na rozgrzanym silniku(na tej malej srubce od pompy) zrobilem tak bo wtedy jest najmniejszy rezonans i dudnienie w srodku.dudni i rezonuje do ok 1150-1200 dzieje sie tak nawet podczas jazdy przy zmienie biegow.jezeli szybko zmienie bieg,strzalka obrotomierza nie zdola opasc do opisanej wartosci to nie rezonuje natomiast jak zrobie to troche wolniej -trzesie i dudni.dodam jescze ze jak nierozgrzany to gasnie.tak jakby nie mial sily.ale jak juz wskoczy na obroty to jest gitara.najsilniejszy rezonans jest przy cofaniu.to dudnienie moze nie jest az takie bardzo uciazliwe ale wkurza.dodam jescze ze na jalowym trzesie sie karoseria a nawet przednie kola.w srodku lataja guziczki(te od zamykania drzwi) tapicerka i kierownica,drazek zmiany biegow.drgania sa lekkie.