Polo 9n3 1.4tdi BWB szarpie na mrozie, gaśnie.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
raffall22
Newbie
Newbie

Polo 9n3 1.4tdi BWB szarpie na mrozie, gaśnie.

Post autor: raffall22 »

Dzień Dobry.
Polo zawsze odpala bez problemu, ciepło czy mróz jak to się mówi "ze strzała" mimo że stoi na dworze. Problem polega na tym że kiedy jest -5 albo zimniej i nie potrzeba skrobać, czyli odpalam i jadę auto po około 300 metrach zaczyna szarpać , nie ma mocy, wtedy jak uda mi się gdzieś zjechać to 5-10 minut pochodzi i dalej jest ok. Najgorzej jak zgaśnie wtedy ciężko odpalić i sporo białego dymu. Paliwo 3 dni temu(3 odpalenia temu, ok 40 km temu) zatankowane pod korek premium z państwowej sieci, wcześniej było letnie wyjeżdżone do rezerwy.
Może ktoś z Państwa miał podobny przypadek i wie co na to poradzić, to mój pierwszy diesel, mam dostęp do garażu z podstawowymi narzędziami.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2021, 18:46 przez raffall22, łącznie zmieniany 1 raz.
q
qdyn
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qdyn »

Wymień filtr paliwa najpierw o ile tego nie zrobiłeś, jak kopci na biało to płynu chłodniczego nie ubywa?
r
raffall22
Newbie
Newbie

Post autor: raffall22 »

Dzięki za podpowiedź, oczywiście filtr wymieniony (chociaż był UFI podobno dobry), płynu nie ubywa, ale masło pod korkiem to jest, może dlatego że same krótkie trasy ( do10km).
Ogólnie od ok. 3 stycznia nie ma problemu , jest cieplej albo zimowe paliwo w końcu przepłukało układ.
Kiedy wrócą mrozy dopiero się okaże.
Jeśli problem powróci, to zastanawiam się nad podgrzewaczem paliwa, podpiąłbym go na przykład pod ogrzewanie tylnej szyby, przed filtrem paliwa. Niektóre auta to mają a w polo nie widziałem. 
Pozdrawiam.
q
qdyn
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qdyn »

Jak masz filtr z 3 wejściami pod maską to masz podgrzewanie chyba, jedno to wejście paliwa drugie wyjście, a 3 podgrzewanie o ile się nie mylę, tylko on działa na włączonym silniku. Mi raz zamarzło paliwo przy -34 auto odpaliło przejechałem 2km i stanęło, potem ciężko paliło, dotoczyłem sie dos stacji i dotankowałem do pełna paliwa + troche benzyny i poszło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”