[6n2] Paruje przy grzaniu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

[6n2] Paruje przy grzaniu

Post autor: Klimator »

Witam
Problem zauważylem dopiero teraz poniewaz z rana jest zimno i chcialem sobie troche ciepla zafundowac.
Problem jest taki iż: gdy przekrece na cieple powietrze to w momencie szyba przednia zaczyna parowac oraz czuc zapach plynu chlodniczego. Wiem że jest to zwiazane z wymiana z 2 miesiace temu czujnika temperatury plynu chlodniczego bo przy jego wymianie wylalo mi sie duzo plynu na rurki oraz silnik.
Teraz takie pytanie co wyczyscic ( wymyc ) aby wszystko wrocilo do normy ?? ( znikl zapach oraz przestalo parowac ?? ).

pozdrawiam
Polo 6n2 1.4 MPI 2001 benz + gaz
Obrazek
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

Klimator
a filtr przeciwpyłkowy/kabinowy kiedy wymieniałes ?
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Pare miesiecy temu ale to chyba nie jest z tym zwiazane bo na zimnym wszystko jest ok tzn gdy leci zimne powietrze.
Obrazek
Awatar użytkownika
ozzy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ozzy »

Niektórym parowało, ale dotyczyło to załączenia obiegu wewnętrznego, wtedy na bank paruje przód, no chyba, że pokrętło ustawione jest wyłącznie na przednią szybę, wtedy obieg zamknięty nie działa.
No ale w Twoim przypadku to mało prawdopodobne, tymbardziej, że "czujesz" to i owo.
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Ok wymienilem dzisiaj filtr kabinowy w podszybiu u chyba jednak faktycznie on mial znaczenie co do parowania tak mi sie wydaje jednak co do zapachu nadal pozostal ale wydaje sie jakos tak mniej intensywny moze wywietrzeje ? ;] Ogolnie to spoko ze jak wymienialem stary filtr to zauwazylem ze super magik zalozyl go odwrotnie ( gora do dolu ), masakra ;]

-- 02 Paź 2009, 06:59 --

Jednak niestety filtr kabinowy nie usunal do konca usterki. Auto jesli sie wlączy cieple powietrze nadal paruje :cry:
Jakby ktoś miał pomysł skąd leci ciepłe powietrze do dmuchawy i co mozna wyczyscic, wysuszyc aby zniwelowac parowanie oraz zapach plynu chlodniczego bylbym wdzieczny :piwo:
Obrazek
Awatar użytkownika
ozzy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ozzy »

Tak w ogóle, to nie wiem jak inni, ale ja np. muszę rano startować o 6-tej i po wilgotnej chłodnej nocce z rana, mam zaparowane szyby dookoła.
Po odpaleniu auta, szyba przednia paruje przy włączonym ciepłym nawiewie (w końcu różnica temp. jest) z zewnątrz ok.1-2 st. a w środku od razu się robi przeszło 20.
Oczywiście filtr kabinowy nowy, dopiero odpalając klimę para znika w oczach.
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

ozzy
Ja trzymam auto w garazu. Pozniej jade sobie na zimnej dmuchawie ale chcialem przetestowac cieplo i wlaczylem sobie tak pol na pol i szyba przednia odrazu zaparowala wiec to chyba nie powinno tak byc. Dalej mysle ze gdzies sie ten plyn dostal i sobie tam lezy, przez co powietrze cieple zaciagane jakos z okolic silnika ma duzą wilgotnosc.
Obrazek
R
Rycho 2265
Newbie
Newbie

Post autor: Rycho 2265 »

A przypadkiem nie ubywa po trochu płynu ? Jeśli tak to mogła paść nagrzewnica.
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Rycho 2265
Spoko wlasnie zapomnialem napisac ze juz temat rozwiązany niestety do wymiany byla nagrzewnica :( i rozbiorka calej deski rozdzielczej zeby ja wymienic ;/
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”