nie działa ogrzewanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
Krzych
Newbie
Newbie

nie działa ogrzewanie

Post autor: Krzych »

witam miesiąc temu zakupiłem polo 86c 2f mam problem z ogrzewniem puszczając ciepłe powietrze dmucha tylko na szybę natomiasy koło kierowcy i pasażera dmucha zimnym powietrzem
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Ten typ tak ma ;D normalka w tej polowce jest gdzies na forum,nie pamietam czy na tym czy na innym manual jak zrobic aby z bocznych kratek lecialo cieple powietrze(jezeli na tym forum,to w forum archiwalnym trzeba szukac).Pozdro
Obrazek
K
Krzych
Newbie
Newbie

dzięki adam
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

było wiele razy ale co tam :)

http://vwpolo-squad.pl/nawiew_86c.html

czekać na "ciepły" dzień (ew. zajechać do garażu), mieć pod ręką kawałek plastiku do wklejenia - wyczytasz w instrukcji o co kaman - i robić :) a potem to już tylko przygotować sobie krótkie spodenki i rękawek i śmigać w ciepłym polo ;) pozdro
4don site
Obrazek Obrazek
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

zrobiłem takie coś u siebie, ładnie śmiga! tylko silniczek dmuchawy głośno chodzi, jak będziesz przerabiał przy okazji wymień szczotki (jak znajdziesz gdzie kupić) i wymień łożyska, lub posmaruj stare, to ostatnie nie zaszkodzi, lecz poprawi pracę.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

silnik nie chodzi głosniej po zabiegu, widocznie wstrąsy go uszkodziły, warto jest go zreanimowac jak mamy wszystko wyjęte
C
Crazy
Swój
Swój

[quote=""mahoń""]silnik nie chodzi głosniej po zabiegu, widocznie wstrąsy go uszkodziły, warto jest go zreanimowac jak mamy wszystko wyjęte[/quote]
nie mówie że po zabiegu szwankuje :lol: , poprostu już trochę się wyrobil. i warto go zreanimować w prypadku rozbiórki :)
przecież nie ma rzeczy wiecznych...
Ja tego nie zrobiłem, i muszę znowu tam się dostać :P
koszt łożysk będzie banalny, a napewno to poprawi jego pracę.
Niedawno reanimowałem alternator, (łożyska, szczotki 24zł, przetoczenie wałka) (warsztat w pracy mam :P ) i wiem że nie musze martwic się o niego prze parę lat.
K
Krzych
Newbie
Newbie

dzięki za porady jeżeli znajde trochę czasu napewno tak zrobie i wtedy pochwale sie jak działa
S
Szczepan
Newbie
Newbie

Post autor: Szczepan »

Ja juz zrobilem i jestem mega zadowolony.
Awatar użytkownika
kjub
Początkujący
Początkujący

Post autor: kjub »

Panowie co jest powodem słabego dmuchania na szybe?
Ostatnio chciałem właśnie zreanimować silniczek, ale tak namodziłem, że przestał w ogóle działać :jee: Kupiłem 'nówke sztuke' na szrocie, założyłem i działa, ale strasznie słabo wieje własnie na szybe. Rozebrałem panel sterowania i linki ładnie chodzą. Dodam, że przed wyciągnięciem starego dmuchał ostro, no ale ten świerszcz :hmm:
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

:hmm: a może jakimś cudem spadł Tobie kanał doprowadzający nawiew do kratek bocznych??? takie rzeczy mogą się zdarzyć - u mnie "spadła" ta elastyczna złączka łącząca sztywny kanał powietrzny z lewą kratką nawiewu (kierowcy) - efekt był taki, że u mnie ledwo dmuchało, na szybę tak sobie, a u pasażera normalnie - działo się tak, gdyż bez przeróbki (tej cieplnej modyfikacji) na boczne zawsze wieje, a skoro złączka zeszła to ciągle w bok uciekało powietrze :( można to bezproblemy wymacać od dołu ręką jakby co:) Prawe doprowadzenie powietrza na kratkę jest chyba w całości sztywno łączone i nie powinno się przemieścić.

inna bajka to to, że wentylator wentylatorowi nie równy - nie ważne czy tamten świerszczył czy też nie. Ja miałem u siebie 3 - 1. świerszcz - dmuchał i świerszczył;2. od VW Transportera (identyko tylko jakieś dwie podkładki ma w obudowie ale pasuje spoko ;D) - dmuchał, ale jakby inaczej; 3. od kolegi Mahoń'a z forum - no ten to bajka jest :D śmiga jak na sterydach :D ale czym to spowodowane jest... może regeneracją... a może czymś innym... pewnie ktoś będzie wiedział lepiej ode mnie ;P

pozdro
4don site
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kjub
Początkujący
Początkujący

Post autor: kjub »

No własnie z bocznych kratek dmucha fajnie, to samo na nogi tlko ta szyba :|
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pavulon »

Pozwólcie, że podłączę się z moim pytaniem. Obok opcji "na szybę" i "na nogi" jest jeszcze opcja trzecia.. "na głowę/tułów" (?). Którędy niby w tym ostatnim wariancie ma dmuchać powietrzem? Na desce starych polówek nie ma przecież kratek poza tymi po bokach.
Obrazek
Polo Steilheck Universal, 1992, 1043 ccm, sppi
C
Crazy
Swój
Swój

mam pewny dyskomfort,po odpaleniu dmuchawy słyszę jak skrzypi silnik dmuchawy, da się to jakoś wyeliminować?
wiem że silnik dmuchawy nie jest rozbieralny.
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rolek »

[quote=""Pavulon""]Pozwólcie, że podłączę się z moim pytaniem. Obok opcji "na szybę" i "na nogi" jest jeszcze opcja trzecia.. "na głowę/tułów" (?). Którędy niby w tym ostatnim wariancie ma dmuchać powietrzem? Na desce starych polówek nie ma przecież kratek poza tymi po bokach.[/quote]
W wnetrzu aby dmuchalo przez kratki pokretlo od regulacji strumienia powietrza musi byc w pozycji dolnej tam gdzie wieje na ludka. Co wczesniej bylo bezsensem bo nic nei wialo:)
Artykuł powyżej...
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”