Ogarniałem ostatnio temat bo chcę taką operację uczynić w rodzinym dzieciowozie

Z polecanym rowiązań to tylko indywidualny program robiony pod auto, boxy większość stanowczo odradza bo są ponoć problemy ze współpracą ponieważ masz standardowy komp i do tego boxa który ma swój program i oszukuje oryginalny sterownik. Podobno nie zawsze się to razem zgrywa. Co do obniżenia spalania - wynikać ono może z polepszenia momentu obrotowego a także optymalizacji procesu spalania - a na chłopski rozum masz więcej momentu przy niskich obrotach więc automatycznie nie "piłujesz" tak auta żeby jechało czyli jeżdzisz spokojniej i masz mniejsze spalanie. Co do wyboru chiptunera radzę wybierać tych co już od dawna są na rynku i mają renomę np. Compsport, V-tech, TTC, Godula itp.. Nie wiem skąd jesteś i jaki masz wybór? Jeżeli nie ma tych największych to poczytaj opinie w necie o firmach które to robią u ciebie w mieście. Jak już będziesz rozmawiał to zapytaj gości o parę rzeczy żeby sprawdzić czy wiedza o czym mówią:
1. Przede wszystkim zapytaj czy będą weryfikować stan auta - gość który chce coś robić nie znając stanu silnika jest dla mnie skreślony.
2. Dowiedz się co z gwarancją na usługę.
3. Niech ci zrzucą gdzieś oryginalny program tak żeby można go było z powrotem wgrać w przypadku takiej potrzeby.
4. Dowiedz się czy już robili takie auta/silnik - lepiej żeby nie eksperymentowali na twoim aucie.
Z orientacyjnych cen w Kraku to kosztuje 1400 zł z hamownią przed i po chiptuningu.
Mam nadzieję że trochę pomogłem.