Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Otóz mam problem z wielkim jak sadze spalaniem. Moje polo to 1.3 benzynka na monowtrysku+instalacja gazowa. I tu problem autko potrafi mi spalic przy normalnej jezdzie 13 litrów.
Mam 5 biegowa skrzynie. I tak wymieniłem filter powietrza, oleju, wyczyscilem swiece, zmieniłem czujniki temperatury i dalej to samo. Az mi sie niechce jezdzic. Niemam więcej pomysłow co moze byc tego powodem. Pomożecie jakos ? :niewiem:
[quote=""Lechu_1987""]a jak tam sie czuje twoja sonda lambda :>?? sprawdzałes moze ?[/quote]
Tego akurat nie sprawdzałem. Na czym polega jej sprawdzenie, ewentualna usterka Silnik pracuje bez zarzutów, rano na zimnym pali pieknie, niewiem co to..
Sonda lamba jest zamocowana bardzo nisko co umożliwia szybkie wyrwanie z niej kabli np przez zachaczenie o leżącą gałązke. Zobacz czy coś tam Ci nie dyrda. Znajduje się praktycznie za silnikiem pod wentylatorem powietrza. Albo załatw sobie jakąś dobrą używkę i sobie sprawdż różnice.
[quote=""piotrek18ony""]Tego akurat nie sprawdzałem. Na czym polega jej sprawdzenie, ewentualna usterka Silnik pracuje bez zarzutów, rano na zimnym pali pieknie, niewiem co to..[/quote]
NAjlepiej oscyloskopem, napiecie ma sie wahac od 0.1-1v.
Warto też przyjrzeć się instalacji gazowej, bo jak dobrze rozumiem masz instalację II generacji na półautomacie. Wiem z własnego doświadczenia, że wystarcczy małe rozstrojenie regulacji i od razu robi Ci się wir w zbiorniku :lol: postaraj się też obliczyć sobie ile masz już przejechane na swoim parowniku bez regeneracji i kiedy zmieniany był filterek gazu
Sonda sprawdzona. Wszystko w jak najlepszym porządku. Według mnie to moze tak jak kolega Tabakuss pisał źle wyregulowana instaalacja gazowa. Filterek miałem zmieniany wiec niewiem co jest przyczyna takiego spalania nadal.