[9n] Co odpowiada za sterowanie wycieraczkami ???

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mtom
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Co odpowiada za sterowanie wycieraczkami ???

Post autor: mtom »

Witam
W moim polo jest problem z wycieraczkami, a mianowicie gdy włączę wycieraczki i przestawie dynks odpowiadający z szybkość wycierania przerywanego, wycieraczki zatrzymują sie czasami na szybie i nie można już nic zrobić( nie pomaga machanie wajchą, spryskiwanie działa ale wycieraczki się nie ruszą z pozycji na której staneły). Pomaga jedynie wyłączenie i włączenie zapłonu. Jest to bardzo niewygodne zwłaszcza w czasie deszczu na trasie.

Czy wymiana przełącznika zespolonego wycieraczki/kierunkowskaz może rozwiązać tą sytuację ? Czy raczej jest to coś z elektroniką ?

Pytanie pomocnicze- oriętuje się ktoś z was czy za charakterystyczne tykanie kierunków również jest odpowiedzialny ten zespól przełączników. U mnie nie tyka po włączeniu kierunków.
g
gienekp
Newbie
Newbie

Post autor: gienekp »

Dzwięk 'tykania kierunkowskazów" generuje głośniczek w szybkościomierzu,
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Chyba był gdzieś wcześniej ten temat.Jesli chodzi o wycieraczki obstawiam przekaznik ale pewności niemam.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
mtom
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mtom »

Dla zaiteresowanych po wielkich bojach z wycieraczkami już wiem.
Za sterowanie odpowiada moduł/sterownik komfortu za listwą bezpieczników.
9n nie ma osobnego przekaźnika 19/99 itp.
s
sztawla
Newbie
Newbie

Post autor: sztawla »

Witam .Proszę o podpowiedz jak samemu wymienić przełącznik kierunkowskazów .Posiadam poduszkę i dlatego trochę się obawiam czy sam dam radę.Najbardziej chodzi mi o to jak ją ściągnąć bez uszkodzenia.Wiem że trzeba odłączyć akumlator ale co dalej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”