Jeżeli masz 1.4 16V to każdy silnik bierze olej, tak więc proponuje lepszy będzie 5W, przynajmniej w moim przypadku silnik mniej połyka olej 5W niż 0W.
wiesz to zależy, książka podaje 15 tyś a ja np. wymieniam jak już stuknie lekko ponad 10 tyś. stuknie z olejami jest też tak, że jak nie masz turbosprężarki to spokojnie w benzyniaku co 15 tyś wymiana starcza, w domu jest jeszcze Renault laguna 1.9 dCi z turbiną i tam akurat napisane jest wyraźnie, że olej wymienia się co 7,5 tyś :!: wiadomo, że turbina maltretuje olej w ekstremalnie wysokich temperaturach i ciśnieniach,
widzę, że wlewasz bardzo dobry olej do swojej poli :good: , ja zapodaje valvoline maxlife 10W40
ten olej co ty lejesz to górna półka, kosztuje o wiele więcej niż te najbardziej nawet popularne na rynku.
W google wpisz: oleje.pdf, znajdziesz obszerny artykuł na temat oliwy.
castrola edge nie używałem ale myślę, że ta masówka w sklepach czyli magnatec i mobil to takie sobie oleje.
Zawsze sugeruję się parametrami a potem firmą, leje 10W40 i patrzę na klasyfikacje API: np SL albo jeszcze lepiej jak jest SM,
co 2 wymianę zapodaje do oleju ceramizer, robiłem pomiary kompresji i jednak to działa.
Być może trochę za późno dla niektórych piszę (18 październik 2009), ale muszę podzielić się
z wami informacjami, które zdobyłem na temat aut POLO i oleju do nich. Zaznaczam, że nie jestem ekspertem samochodowym, ale kupując moje POLO otrzymałem od sprzedawcy (auto sprowadzone z Niemiec POLO 9N3 1.4 TDI 51kW), żeby używać oleju 30. czyli 0W30, 5W30,
a nie 40 lub 50. Myślałem sobie facet przesadza, przecież inne oleje są nie gorsze, a poza tym tańsze. A tu nagle szkopuł. Otóż producent czyli VW w dieslach od pewnego czasu dostosowuje
się do normy czystości spalin EURO 4 i EURO5 i wyposaża je w DPF czyli dieselpartikelfiltr, a po
polsku filtr cząstek stałych, który od olejów 40 i 50 bardziej zatyka się sadzą niż 30tki. Wszstko to jeszcze bardziej VW komplikuje w silnikach diesla montowanymi pompowtryskiwaczami i domaga się wręcz od posiadaczy aut z takim systemem zasilania silnika, żeby używali olejów
0W30 lub 5W30 według volkswagenowskiej normy.
najwazniejsze: musi spelnic norme vw 505.01 (do silnikow z pompowtryskami)
ja leje castrola edge, nastepnym razem wleje motula, silnik chodzi na nim ciszej
Ja przy wymianie wlałem 5w40 castrol edge diesel dedykowany do silników na pompowtryskach, narazie jest ok nie ubywa go, przejachałem od wymiany jakieś 1500km, wcześniej był wlany mobil 0w30 ale dowiedziałem się o tym fakcie po wymianie.
Chociaż w widziałem jak właściciel passata z 2002 może 2003 roku kupuje lotosa do dieseli bo cena była korzystna ale to jego wybór.
Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
Kupilem vwpolo1.4benzyna chce wymienić olej lecz nie wiem na jaki pełny syntetyk czy nie tam nigdzie nie pisze jaki olej był lany.Moze mi ktoś doradzić.....Chcę dodać że autko jest z2004roku i ma przejechane 80000km silnki 1.4 benzyna 16V
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, 19:27 przez gumis55, łącznie zmieniany 1 raz.
napisz jaki kod silnika jest, np. AEX, AKV ....
bo tak to będziemy wróżyć z fusów, jak nie masz dużego przebiegu i auto nowe to 5W40 syntetyk zalej,
jeśli masz obawy co do oleju to najbezpieczniej wlać półsyntetyk 10W40 i jechać.
We wczorajszym Auto Świecie jest spory artykuł o olejach a raczej ludowych przesądach z nimi związanych. Nie ma takiego czegoś jak olej do nowego/starego auta. Do tego zmiana syntetyk/półsyntetyk/minerał i tak samo odwrotnie nic nie zaszkodzi. Powinno stosowac się taki olej jaki zaleca producent i to nie tylko przez pierwsze 100tys przebiegu. Szczególnie w autach z hydrauliczną regulacją luzu zaworowego olej musi być jak najwyższej jakości czytaj. SYNTETYK choć nie jest powiedziane że współczesne półsyntetyki są złe ale zawsze syntetyk ma lepsze parametry.