Jak przygotować diesla do zimy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Parówa
Początkujący
Początkujący

Jak przygotować diesla do zimy

Post autor: Parówa »

Słyszałem że podobno w zimę jest mega trudno z rana odpalić diesla, dlatego czy ktoś ma jakieś pomysły co wymienić oprócz świec ( bo to już zrobione ) abym mógł sobie spokojnie dojechać do pracy :)
Obrazek
V
Ventura
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Ventura »

Jeśli masz dużego stracha to proponuję wymienić jeszcze filtr paliwa oraz wlewać dodatku do ropy np. skydd
Polo 96r. AEF & Toledo 92r. 2.0 2e
Obrazek
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

najwazniejszy jest akumulator swiece
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

wystarczy miec dobry akumulator i swiece :) do tego tankowac dobrego diesela .. miec sprawny uklad paliwowy ,i elektryczny ,a zima nie straszna bedzie
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
P
Parówa
Początkujący
Początkujący

no to chyba szykuje mi się jeszcze kupno nowego akumulatora :( dzięki wszystkim, dzisiaj kupiłem jakispreparat do czyszczenia układu wtryskowego w dieslach :)

gdzie to mogę kupić? na stacjach? allegro? lać do paliwa przy każdym tankowaniu czy od czasu do czasu :)
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

zazwyczaj butelke takiego specywiku na pelen bak , raz na 10k km .. ale poczytaj na etykiecie .. koszt ok 16zl np z STP ( duzo ludzi krykla te firme , ja mialem i uzywalem i zauwazylem poprawe ) ,na kazdej stacji benzynowej ,sklepie itp.
Obrazek
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
P
Parówa
Początkujący
Początkujący

właśnie dzisiaj zalałem STP i co po pierwsze zauważyłem polo zagrzało się po raz pierwszy do 90stopni :grin: i trzymało temp. mały spadek przy ogrzewaniu na fula, ale to chyba normalne,

jaki akumulator kupić bo w tej chwili mam jakiś dziwny a kolega powiedział mi że to nie jest od diesla :lol: i gdzie najtaniej? Facet za chyba 62Ah godziny powiedział mi 220zł ale nie wiadomo czy taki ma być.
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

żelazna zasada przy akumulatorach do diesela ! : WAZNY JEST PRĄD ROZRUCHU !! a nie amperaż .. ja mam 60 Ah ,ale za to 540A rozruchu :) polecam Bosha S4 :) moze i drogi .. ale szmatława Centra Futura sie chowa :) aha i zobacz wielkość bo niestety w polo jest LOW profile :P czyli ten maly .. wikszość aku poprostu nie wchodzi gabarytowo
Obrazek
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Przygotuj swojego diselka do zimy :D Załóż mu nowe świece żarowe,miej sprawny akumulator który będzie żwawo kręcić silniczkiem-bo to jest ważne aby szybko obracał, i chyba najważniejsze sprawdź sam albo oddaj pol(e)(o) do mechanika na ustawienie kąta wtrysku, bo bez dobrze ustawionego ani rusz, ni hu hu nie odpali jak będzie przestawiony :D a i jeszcze zawsze możesz zbadać mu kompresje na cylindrach aby się nie okazało że Twój rzeźnik ma wszystko cacy a ciężko pali bo już może mieć cienką kompresję.Więcej grzechów nie znam :aniolek: Pozdrawiam

-- 21 Paź 2009 23:35 --

alienek
Mi to się zdaje że trochę masz przesadzony ten akku w polo, bo przecież w latach kiedy produkowano te polówki to nie daje że był zamontowany akku który miał nie więcej niż 250Ah bo w końcu 18 lat temu to było :D. Spokojnie moja Futura 450Ah by zamieliła Twoim klekocikiem :D Byłoby yyyyyy yy brum i zasłona dymna :D
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

w standardzie 60 byla montowana :) miala 480A rozruchu jesli mnie pamięć nie myli.. na aku z benzyniaka nie krecil bo jak mi zdechl akus w tamta zime to nieszlo go odpalic z benzyniaka :/ oczywiscie na samym ak .. ale z kabli poszedl .. no i na pych to jest nie realne go odpalic :p wiesz zawsze moge na samym rozruszniku do domu dojechac :mrgreen: , pojemność jest malo istotna nawet 54 Ah mogą być .. wazne zeby prąd nie byl mniejszy niz te 480Ah .. naprawde jest go Ciężko zakręcić
Obrazek
Awatar użytkownika
NeVWille
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: NeVWille »

stp tylko czyszcza jest na cpnie preparat nie pamietam jaki co zapobiega zamarzaniu ropy zapytac sie kasjerów pokaża jaki i starcza na kilka tankowań
Obrazek
P
Parówa
Początkujący
Początkujący

dzięki chłopaki wielkie, naprawiłem rozrusznik i wymieniłem akumulator i jest wielka poprawa + dodatek do diesla z shella, przy 0C odpala tylko trzeba go przegazować bo chodzi tak jak by na 3 garach :P
Obrazek
P
Parówa
Początkujący
Początkujący

kolejny problem, czy nalewając za dużo tego dodatku mogłem spowodować zamarznięcie paliwka? Niestety polo nawet nie puści dymka przy temp. poniżej 0C a teraz mam w CK koło -4C i tak się utrzymuje. Historia była taka iż nalałem cały zbiornik paliwka i przez przypadek koło 80ml tego ustrojstwa które kupiłem na shellu :( a zatankowałem jakieś 37l paliwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

przeciez ten srodek zapobiega zamarzaniu .. raczej jest inna usterka
Obrazek
P
Parówa
Początkujący
Początkujący

znalazłem, wymieniłem filtr :D w starym jak odkręciłem ten koreczek od dołu wyleciał mega syf i to jeszcze zamarznięty... tak więc jest ok lecz mam zaworek zwrotny i stało się tak iż wyleciało całe paliwko zanim filtr sie napełnił :( więc mam drugi problem teraz jak ponownie wlac paliwo do pompy tak aby znowu się nie zapowietrzył :(
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”