Witam posiada VW Polo Classic z 2000r. i tak po założeniu instalacji LPG i butli z LPG w kole zauważyłem że tył pojazdu się raptownie obniżył. Jak wsiądzie na tył pojazdu 2 osoby to na dołkach potrafi dobijać. I tu pytanie jak podnieść tył pojazdu? Kupić nowe sprężyny? Jak już to jakie polecacie? Denerwuje mnie bo wcześniej fajnie tył był w górze a teraz jest taki obniżony
Można użyć sprężyn lub podkładek podwyższających (koszt to jakieś 250 zł) Do classica ciężko coś znaleźć, można szukać od cordoby. Nie będzie tutaj jakiegoś ogromnego wyboru - w poniedziałek będę w IC to mogę zapytać czy coś mają.
Droższym rozwiązaniem będzie zawieszenie gwintowane - możesz wtedy dowolnie wyregulować w określonym zakresie.
O ile obniżył się? 20mm?
To dość nietypowe ponieważ każdy chce raczej obniżyć.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
[quote=""Artpolo""]Można użyć sprężyn lub podkładek podwyższających (koszt to jakieś 250 zł) Do classica ciężko coś znaleźć, można szukać od cordoby. Nie będzie tutaj jakiegoś ogromnego wyboru - w poniedziałek będę w IC to mogę zapytać czy coś mają.
Droższym rozwiązaniem będzie zawieszenie gwintowane - możesz wtedy dowolnie wyregulować w określonym zakresie.
O ile obniżył się? 20mm?
To dość nietypowe ponieważ każdy chce raczej obniżyć.[/quote]
No trochę to nie za ładnie wygląda bo wychodzi na to że przód jest wyżej niż tył, nie wiem dokładnie ile się obniżył, ale znacznie. Zapytaj sie o te sprężyny
Wywalić gaz - toż to zbrodnia
a tak na poważnie, jeśli nie stało się nic złego z twoim tylnym zawieszeniem(w końcu butla z gazem nie waży pół tony), u mnie z załadowanym bagażnikiem aż tak znacznie się nie obniża, jeśli wszystko z zawieszeniem ok, to masz 2 opcje: podwyższyć tył, albo obniżyć przód. Wybór wbrew pozorom jest: http://allegro.pl/search.php?string=cla ... category=3
Wolę podwyższyć tył ale jak dołożyć jakieś podkładki gumowe czy wymienić inne sprężyny? Na allegro znalazłem 1 sprężynę firmy GH za 50 zł ale czy to będzie dobra zamiana? Jeżeli te sprężyny nie są dobre to zapewne za jakiś czasu znowu się tył obniży
Byłem w IC i mają jedynie podwyższenia gumowe za 4,80. Gość powiedział, że to autka nie utrzyma. Sprężyn wzmocnionych nie ma, dystansów metalowych nie ma.
Tak przy kolejnym przemalowaniu amorków wpadłem na pomysł, że można samemu zrobić takie pierścienie pod sprężynę. Dobrze by było mieć dostęp do tokarki. Potrzebne są właściwie 2 proste tuleje. Kwestia tylko o ile chciałbyś podnieść.
Coś na zasadzie dystansów do kół.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
Nie no z tyłu jak usiądą dwie osoby to coś obciera. Poztym optycznie to brzydko wyglada, widać że tył siadł. A połóweczki Classic mają ładnie zadarte kuperki do góry
Ja niestety też mam coś ze sprężynami. Jak wsiądą 4 osoby to coś stuka z tyłu i nie mam tak ładnie tyłu wyżej jak powinienem tylko an równi, gdy samochód jest pusty. Mam nadzieję, ze jakiś dobry sposób ktoś wymyśli, bo ile może kosztować wymiana całych sprężyn? Chyba nie mało...