Duuuuużżżeeee spalanie :)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
Tomcio
Newbie
Newbie

Duuuuużżżeeee spalanie :)

Post autor: Tomcio »

Cześć :)

Od jakiś 2-3 miesięcy mam problem z moją Polówką.
Zauważyłem, że spalanie strasznie się zwiększyło.. zazwyczaj na 100km spokojnej jazdy starczało mi ok 7litrów benzyny natomiast teraz dochodzi do 13litrów ;) Specjalnie zatankowałem do pełna (bodajże bak ma 45l ?) i przejechałem ok 350km.
Jeżeli ktoś wie co mogło się "popsuć" to bardzo prosiłbym o pomoc:)
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: siwkins »

Nie jesteśmy jasnowidzami, więc odpowiedz na takie pytania:

Jaki silnik, pojemność i zasilanie?
Sprawdzałeś przewody paliwowe i bak?
Jakie pokonujesz odcinki (km)?
Termostat działa prawidłowo?
Silnik szybko osiąga 90*C czy raczej jest niedogrzany?
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

na temat zbiornika paliwa, pierwsze co sprawdź, lubi gnić w starszych polówkach.
czekamy na odpowiedzi pytań zadanych przez siwkins
T
Tomcio
Newbie
Newbie

Post autor: Tomcio »

Faktycznie się rozpędziłem.. zero informacji o samochodzie :oops: :oops:
Więc tak:
-posiadam silnik 1.0 - dokładnie 1043 cm3
-wydaje mi się, że przewody paliwowe są ok- tak samo bak ponieważ auto od jakiegoś czasu jest garażowane i żadnych plam nie widziałem.
-Co do tras to pokonuje różne.. zazwyczaj jeżdżę do pracy ok 6km w jedną stronę oraz później do dziewczyny :bukiet: :D ok 10km i z powrotem.. jednak na dalszych odcinkach również spalanie jest okropne.. (jakiś czas temu w drodze na Kaszuby strzałka z paliwem strasznie uciekała w dół..)

Jeśli chodzi o temperaturę silnika to na dłuższych trasach w zasadzie się nie nagrzewa, jedynie w mieście- w korkach itp..

Kiedyś myślałem że może coś jest z pływakiem... jednak sam już nie wiem co mam robić ;) pomocy ;)
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

[quote=""Tomcio""]Jeśli chodzi o temperaturę silnika to na dłuższych trasach w zasadzie się nie nagrzewa, jedynie w mieście- w korkach itp.. [/quote]

i tutaj moze byc pies pogrzebany. Nie nagrzewa Ci sie, wiec byc moze masz walniety termostat i trzeba bedzie go wymienic.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

albo masz awaryjne zżucnie paliwa jak w samolocie :D
Niewiem czy to jest możliwe że na poemności 1043 spalić 13 litrów paliwa na 100km. no chyba że jeździsz non-stop 140 km/h.
Może gaźnik podregulować należy, no i termostat też wymienić przydało by się
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: siwkins »

[quote=""Tomcio""]zazwyczaj jeżdżę do pracy ok 6km w jedną stronę oraz później do dziewczyny :bukiet: :D ok 10km i z powrotem[/quote]

Tu jest jedna z przyczyn duzego spalania, silnik chodzi na ssaniu i żłopie paliwko
t
tomekl
Newbie
Newbie

Post autor: tomekl »

[quote=""siwkins""][quote=""Tomcio""]zazwyczaj jeżdżę do pracy ok 6km w jedną stronę oraz później do dziewczyny :bukiet: :D ok 10km i z powrotem[/quote]

Tu jest jedna z przyczyn duzego spalania, silnik chodzi na ssaniu i żłopie paliwko[/quote]

Niby tak ale kolega pisał że było 7 a jest ok 13 i raczej w tym czasie nic sie nie zmieniło w stylu jazdy o przejeżdżanych odcinkach.
U mnie spalanie też było bardzo duże bo miałem nieszczelną pompę i paliwo lało sie do oleju a dowidziałem się o tym jak mi olej przez odme wywaliło do filtra.
Sprawdz poziom oleju.
A autko jeździ jak jeździło czy jest może jakaś różnica?
Awatar użytkownika
PaY
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: PaY »

ja w moim polo mam srednie spalanie kolo 9 litrow silnik osiaga temperature 90 stopni (tak mysle) i przy tzw delikatnej jezdzie bez szalenstw
[size=12px]I miejsce megarowerek[/b]
II miejsce turniej siatkówki
Ślesin 2011]I miejsce megarowerek[/b]
III miejsce Plac Manewrowy
Wyróżnienie]
Derby na PJ
[img]http://
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”