[6n] Problem z tylnią wycieraczką!!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Mati9591
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Problem z tylnią wycieraczką!!!

Post autor: Mati9591 »

Moze miał ktoś taki przypadek?? Naciskam guzik na manetce i wycieraczka nie chodzi dopiero jak prysne spryskiwaczem na tylnią szybe aczyna chodzic ,ale tylko raz na jakis czas i w dodatku nie moge jej poten wyłączyć. Czy moze byc to wina przekaznika bo ostanio go wymieniałem ,bo jak go kupiłem to go wcale nie było. Pozdro
Awatar użytkownika
bartek_tychy
Swój
Swój

Post autor: bartek_tychy »

mialem podobny problem, ale wymiana przekaznika nic nie pomogla, kupilem uzywany silniczek za 50 zl i wszystko jest OK.
Z tego co wiem nie ma co sie brac za regeneracje tych silniczkow bo za pol roku bedziesz mial znow ten sam problem.
Ewentualnie sprawdz wiazki kabli ktore ida miedzy klapa, a buda samochodu, tam lubia one sie lamac.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

a ja mam inny "problem", bo u mnie spryskiwacz dziwnie pryska, znaczy tak: najpierw zaczyna pionowo w dół - czyli prosto w ziemię - wykonuje ruch 180 stopni razem z wycieraczką i dociera do połowy szyby i wraca :) da się to jakoś ustawić ? :)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""dumle""]da się to jakoś ustawić ?[/quote]
Dziwna sprawa bo u mnie jest nieruchomo. Może zostało źle wsadzone? Ponoć w nowszych 6N2 chodzi razem z wycieraczką.
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

no u mnie chodzi razem z wycieraczką, ale jest tak jakby przekręcone o 90 stopni, i o ile pamiętasz to chyba mamy inne wycieraczki - w inną stronę ułożone :P
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Hmm... nie pamiętam :grin: Za rzadko przyjeżdżasz na spoty.
Sorry za off-top
R
Rangers76

Post autor: Rangers76 »

Witam
Podepnę się pod ten temat zamiast zakładać nowy.
Moje pytanie jest następujące:
Jak zdjąć ramię tylniej wycieraczki (niestety muszę je wymienić :(). Odkręciłem nakrętkę mocującą i co dalej? Ramię jest jakoś przykręcone? wbite na wieloklinie? nakręcone?
PozDrawiaM
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Rangers76""]Jak zdjąć ramię tylniej wycieraczki (niestety muszę je wymienić ). Odkręciłem nakrętkę mocującą i co dalej? Ramię jest jakoś przykręcone? wbite na wieloklinie? nakręcone?[/quote]
Jest na wcisk, tak jak przednie wycieraczki. Troche trzeba się pomęczyc ale zejdzie.
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""dumle""]i o ile pamiętasz to chyba mamy inne wycieraczki - w inną stronę ułożone :P
[/quote]
wetknij szpilke w dysze i przestaw tak, zeby kierowl strumien zaraz obok ramienia.
R
Rangers76

:oki: Będę próbował
Thx
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""Kubrick""][quote=""dumle""]i o ile pamiętasz to chyba mamy inne wycieraczki - w inną stronę ułożone :P
[/quote]
wetknij szpilke w dysze i przestaw tak, zeby kierowl strumien zaraz obok ramienia.[/quote]

ta dysza się przekręci tak bez niczego? bo odkręciłem śrubę mocującą wycieraczkę i dysza ani drgneła, jest przymocowana do tej śruby z gwintem i właśnie nie wiem czy sama się przekręci czy muszę wszystko demontować?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Dysza jest powiedzmy "sparowana" z rurką która przechodzi przez wycieraczkę. Ciężko coś takiego opisać. ale skoro u ciebie kręci się razem z całym ramieniem to albo tak musi być, albo coś się zapiekło i rurka z dysza podąża za ramieniem, tak jak to opisujesz
R
Rangers76

Trochę się napociłem ale udało się zdjąć to ramię. Pomógł też płyn WD 40.
Ramię mocowane jest na stożkowym wieloklinie.
PozDrawiaM
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

kurde coś chyba musiałem zmajstrować, aczkolwiek tylko wykręciłem jedną nakrętkę, ale teraz przestał mi działać spryskiwacz tylnej szyby! chyba się zatkał bo przy próbie zamiast walić na tył, po sekundzie małym ciśnieniem wypływa z przodu, a do tego wali jeszcze pod samochód (dziś zauważyłem dopiero), przód działa bez zarzutu.. może mi przewód jakiś pod baniakiem nie trzyma i nie ma ciśnienia aby na tył pryskał? sam już nie wiem :/
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""dumle""]ta dysza się przekręci tak bez niczego?[/quote]
Koncowka, to osadzona w rurce kulka, ktora sie kreci we wszystkie strony, tylko trzeba jej w tym pomoc za pomoca szpilki.
[quote=""czaja454""]ale skoro u ciebie kręci się razem z całym ramieniem to albo tak musi być,[/quote]
U mnie tak samo - sprzyskiwacz obraca sie razem z wycieraczka i leje po calej szybie rownomiernie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”