Buczenie w kole

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Gruszek
Newbie
Newbie

Buczenie w kole

Post autor: Gruszek »

Jadąc prosto i w lewo słyszę buczenie w lewym kole. Przy skręcie w prawo hałas znika. miałem wymieniane łożysko 6 miesięcy temu. Przy zdjętym kole rusza się lekko bęben do przykręcenia koła. Co to może być? Ponownie łożysko? Wcześniej mi nic nie buczało...
Awatar użytkownika
Xeadas
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Xeadas »

Bankowo łożysko. Mam ten sam problem z tą małą różnica, że nie wymieniałem 6 miesięcy temu tylko już nie pamiętam kiedy. Radzę kupić łożysko dobrej jakości za troszkę większe pieniądz.
..Obrazek..
Obrazek
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""Gruszek""]miałem wymieniane łożysko 6 miesięcy tem[/quote]

Jeśli to łożyska to mogłeś za mocno dokręcić łożyska i dlatego Ci się tak szybko zużyły. Przerabiałem to, po 2 tys km znowu musialem łożyska wymieniać. Dużo jest na forum, poszukaj.
G
Gruszek
Newbie
Newbie

Jakiej firmy polecacie mi łożysko? Mechanik mówił mi wcześniej że to od moich szerokich letnich opon 195/50 15' teraz mam 13' na zimę. Może tak być?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

SKF robi solidny sprzęt idą też na pierwszy montaż
civic r18a2/407 1,6 HDi
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

To ja dorzucę jeszcze kilka groszy od siebie ;) Możesz zrobić to samemu, potrzeb tylko chęci i czasu :)

link : viewtopic.php?f=25&t=6520
Obrazek
G
Gruszek
Newbie
Newbie

A jest różnica na wymianie przedniego i tylnego ? Bo mi nawala przedni.
n
nowy
Newbie
Newbie

Post autor: nowy »

Gruszek , w październiku po zakupie swojej polówki miałem podobny problem. Buczało mi na 100 % w lewym kole wymieniłem łożysko jednak nic nie pomogło. Różni mechanicy mówili, że złe łożysko, że to łożysko na skrzyni, opony itd. itp., kazali reklamować założone łożysko.
Zrezygnowany pojechałem do stacji kontroli pojazdów ( w moim przypadku TOS), mechanik uniósł samochód do góry i przyrządem do sprawdzania oporów toczenia sprawdził wszystkie koła. Okazało się, że buczy łożysko ale w prawym kole a ośki przenoszą szum oraz drgania do lewego koła. Przy okazji dowiedziałem się, że tylne lewe koło toczy się zbyt ciężko - coś z ręcznym. Za Diagnostykę zapłaciłem 20 złotych. wymieniłem łożysko w prawym kole i po kłopocie. Ja wymieniałem sam - trzeba zdemontować zwrotnicę. Jedynie wyprasowanie starego łożyska oraz wprasowanie nowego zleciłem mechanikowi - koszt od 10 - 30 złotych w zależności od magika. Z ręcznym walczę jutro :) .
Z lokalizowaniem buczenia wydawanego przez części obrotowe jest zawsze kłopot gdyż przyczyn zwykle może być wiele.

-- Nie Lis 22, 2009 7:40 pm --

W tylnym kole łożyska bez problemu wyjmiesz sam, w przednim potrzebna jest prasa oraz szczypce do ściągania pierścieni segera.

-- Nie Lis 22, 2009 7:44 pm --

Jeszcze jedno , czasami warto zapłacić 20-50 złotych za diagnostykę i mieć pewność co wymienić niż wymieniać wszystko po kolei i brnąć w koszta.
G
Gruszek
Newbie
Newbie

To na 100 % w lewym kole - po odkręceniu bęben był lekko ruchomy a w prawym kole się trzymał. Myślałem sobie jeszcze że to może klocki hamulcowe o tarcze ocierają skoro się rusza...
n
nowy
Newbie
Newbie

Post autor: nowy »

Jeżeli się rusza to dokręć łożysko i może problem zginie. Chuczenie może być spowodowane zbyt luźnym dokręceniem. Jak będziesz dokręcał to najpierw wymień smar w łożysku, dokręć mocno a następnie luzuj do momentu aż bęben będzie się lekko obracał ( nie może mieć jednak luzu na boki).

-- Nie Lis 22, 2009 7:59 pm --

To bez problemu zrobisz sam, potzrebny śrubokręt do zdjęcia dekielka oraz nasadowy klucz rozmiar 24.
G
Gruszek
Newbie
Newbie

Dzięki chłopaki powalcze z tym i dam znać jak mi poszło :)

-- Pon Lis 23, 2009 11:06 am --

Już zrobione. Przyczyna - Lekko odkręcona śruba od bębna. na nasadowy klucz bodajże 32. Łożysko w porządku. Dzięki za pomoc. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”