Gruszek , w październiku po zakupie swojej polówki miałem podobny problem. Buczało mi na 100 % w lewym kole wymieniłem łożysko jednak nic nie pomogło. Różni mechanicy mówili, że złe łożysko, że to łożysko na skrzyni, opony itd. itp., kazali reklamować założone łożysko.
Zrezygnowany pojechałem do stacji kontroli pojazdów ( w moim przypadku TOS), mechanik uniósł samochód do góry i przyrządem do sprawdzania oporów toczenia sprawdził wszystkie koła. Okazało się, że buczy łożysko ale w prawym kole a ośki przenoszą szum oraz drgania do lewego koła. Przy okazji dowiedziałem się, że tylne lewe koło toczy się zbyt ciężko - coś z ręcznym. Za Diagnostykę zapłaciłem 20 złotych. wymieniłem łożysko w prawym kole i po kłopocie. Ja wymieniałem sam - trzeba zdemontować zwrotnicę. Jedynie wyprasowanie starego łożyska oraz wprasowanie nowego zleciłem mechanikowi - koszt od 10 - 30 złotych w zależności od magika. Z ręcznym walczę jutro

.
Z lokalizowaniem buczenia wydawanego przez części obrotowe jest zawsze kłopot gdyż przyczyn zwykle może być wiele.
-- Nie Lis 22, 2009 7:40 pm --
W tylnym kole łożyska bez problemu wyjmiesz sam, w przednim potrzebna jest prasa oraz szczypce do ściągania pierścieni segera.
-- Nie Lis 22, 2009 7:44 pm --
Jeszcze jedno , czasami warto zapłacić 20-50 złotych za diagnostykę i mieć pewność co wymienić niż wymieniać wszystko po kolei i brnąć w koszta.