Problem z rozrusznikiem 1.9D

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kris30311
Newbie
Newbie

Problem z rozrusznikiem 1.9D

Post autor: kris30311 »

Witam wszystkich proszę o pomoc przestał mi krecić rozrusznik mianowicie wsiadam do auta przekręcam kluczyk i nic się nie dzieje wczesniej słabo kręcił i moje pytanie brzmi czy oprócz uszkodzonego rozrusznika( tak myśle) może być inna przyczyna tej usterki i ewentualnie jak to sprawdzić (akumulator jest nowy)
b
bogi007
Początkujący
Początkujący

Post autor: bogi007 »

oprocz rozrusznika. to moze kabel sie odczepił od rozrusznika?:D
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Jeżeli na desce nie ma żadnych zmian przygasania lub resetowania liczników, tylko rozrusznik słabo kręcił to najprawdopodobniej może on wysiadł - najprościej sprawdzić, podepnij żarówkę do kabla na rozruszniku i zobacz czy będzie świecić jak przekręcisz kluczyk, jeżeli zaświeci to wina rozrusznika.
Jeżeli nie zaświeci sprawdź połączenia kabli, przede wszystkim masy silnika (gruba plecionka).
Czasami usterka jest w stacyjce, wycierają się styki - tak czy inaczej większość jesteś wstanie sprawdzić zwykłą żarówką 12V/21W.
n
nowy
Newbie
Newbie

Post autor: nowy »

Może to kostka pod kierownicą nie łączy ? Jeżeli to nie kostka, to czeka cię demontaż rozrusznika. Niedawno wymieniałem bendix i powiem ci, że dostęp do szczotek jest naprawdę prosty. Rozrusznik trzyma się na dwóch śrubach. Jedna pod spodem, drugą będziesz widział z góry. Ponadto musisz odkręcić przewody elektryczne ( oczywiście wcześniej odłącz akumulator). Po wyjęciu rozrusznika z tyłu na dekielku znajdują się trzy śrubki które po wykręceniu pozwolą ci na wyjęcie stojana oraz szczotek ze szczotko- trzymaczem.
k
kris30311
Newbie
Newbie

kolego a gdzie ta kostka dokładnie sie znajduje i za co jest opowiedzialna
n
nowy
Newbie
Newbie

Post autor: nowy »

Ja osobiście u siebie nie miałem tego problemu jednak kolega walczył z tą usterką. Dokładnie nie znam zasady działania tej kostki ale z tego co wiem okazało się, że po przekręceniu kluczyka immobilajzer nie dawał sygnału czy coś w tym stylu. Kostka znajduje się pod kierownicą w kolumnie kierowniczej i jest odpowiedzialna za sprawne działanie elektroniki w aucie - rozdziela sygnał czy coś w tym stylu, jest powiązana bezpośrednio ze stacyjką. Nie jestem pewny ale na forum było już na ten temat pisane.

-- Śro Lis 25, 2009 8:34 pm --

jutro zapytam kolegi i dam znać jak to faktycznie wygląda, objawy były podobne jak u ciebie.

-- Śro Lis 25, 2009 8:40 pm --

A tu masz link do tematów w których był poruszany problem kostki stacyjki search.php?keywords=kostka+stacyjki&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Tak wygląda stacyjka, magiczna kostka to nr 5 :)
Obrazek
k
kris30311
Newbie
Newbie

dzięki wszystkim za pomoc niestety na 100% jest to rozrusznik
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”