Kilka problemów z VW POLO 1.9TDI 90KM classic

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
plusz01
Newbie
Newbie

Kilka problemów z VW POLO 1.9TDI 90KM classic

Post autor: plusz01 »

Witam!
Mam kilka problemów z moją polóweczką jak w temacie a mianowicie
1. Podczas odpalania silnika gdy jest zimny np stoi 2 dni strasznie cieżko zapala jak już zapali to przez ok 3 -5s zrywa silnikiem potem sie stabilizuje i jest w miare ok gdy jest już ciepły silnik tak sie nie dzieje. Aha no i zapomniałem dodać że wtedy przy zapalaniu zakopci na czarno
2. Silnik zaczął mi głośniej chodzić i przy niskich obrotach od 1000 - 1600 obr trzęsie mi się tapicerka (Tu podejrzewam poduszki pod silnikiem) ale nie pokoi mnie to że silnik głośno chodzi
3. Silnik mi bierze olej około 0,6 l na 12 tyś km
4. Zamarzają mi zamki w zimie
5. Jak jadę pomału na 1 po jakichś delikatnych dołkach to słyszę tak jakby delikatnie stukanie w prawym amortyzatorze (tylko nie wiem czy to na pewno amortyzator)
6. Odczuwam tak jakby spadek mocy samochodu tzn czasami chodzi jak rakieta a czasami się wlecze. Po czym to wnioskuję a po tym że jeżdżę raczej spokojnie ale od czasu do czasu wciskam silnikowi do 4 tys obrotów i czuje ze samochód rozpędza się inaczej niż np wczoraj

proszę forumowiczów o pomoc bo chciałbym mieć jakiekolwiek pojęcie z czym mniej więcej wybrać się do mechaników
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

ad1. Normalka w dieslach w zimie ciezkie zapalanie gesty olej ropa gesta i tak pali. Mi ostatnio zapalil i wskoczyl na 2 tys obrotow i spadl na normalne 950 i szlag wie dlaczego sie tak stało ;/
ad2. To samo zauwazylem u siebie teraz jak jest zimny to strasznie telepie ale jak zlapie temp to juz jest ok.
ad3. skad wiesz ze ci bierze ? moze masz gdzies maly wyciek ? nawet jak ci tyle bierze to nic.
ad4. no ja ledwo otworzylem swoje drzwi w sobote bo klamka mi przymarzla i szyby przymarzly. Na dodatek drzwi pasazera sie nie zamykaja jak nie jebne mocno kij wie dlaczego skoro wczesniej bylo ok. NAsmaruj zamki smarem do zamkow i posmaruj uszczelki kremem albo olejem jadalnym to ci nie przymarzna uszczelki. JA tak zrobilem i narazie jest ok.
ad5. To nie amor tylko pewnie gumy od stabilizatora albo ktorys sworzeń.
ad6. nie mam pojecia co to moze byc. Dawno wymieniales filtr paliwa i powietrza ? moze cos masz zabrudzony dolot ? Przyczyn mogą byc miliony trzeba szukać. Uwazaj na mechanikow bo lubia naciagac.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
p
plusz01
Newbie
Newbie

Odnośnie punktu 2 u mnie nawet jak się nagrzeje to dalej tapicerka drga. Filtr oleju wymieniany przy ostatniej wymianie oleju 12 tys km temu zaś filtr powietrza no to faktycznie ostatni raz wymieniany prawie 2 lata temu a dokładniej 38 tys km temu kupie nowy zobaczymy
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

chodzi o filtr paliwa nie oleju, sprawdz go bo jak jest stary to lubi w nim woda stać.
Obrazek

p
plusz01
Newbie
Newbie

Witam!
Jest nowy objaw wymieniłem filtr powietrza bo paliwa był wymieniany rok temu przyjrzałem się silnikowi i jak kolega wyżej mówił że nie koniecznie silnik bierze olej no i faktycznie silnik jest usmarowany olejem gdzieś tak od połowy silnika w dół co może być problemem ?
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

no jakis wyciek tylko mysisz go znalezc. Od polowy silnika to moze cieknac spod uszczelki glowicy ale to nic pewnego.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”