Witam,
mam do Kolegów Forumowiczów pytanie - otóż. Nie wiem jaki silnik ma mój Polo.
Zacznę od tego, że kupując go pośrednik powiedział mi, że to 1.9 TDi. Jako, że to 3-drzwiowy hatchback wiedziałem, że to nie prawda. Cały czas myślałem, że to 1.9 SDi. Poszperałem jednak w dowodzie rejestracyjnym pierwszego właściciela i zobaczyłem kod silnika AEF2. Potraktowałem to jako AEF, bo nie znalazłem żadnych informacji na temat AEF2 w internecie. Skoro AEF to silnik 1.9 D. Przez to zacząłem kupować części do 1.9 D. Wszystko było ok do dzisiaj. Dzisiaj pojechałem na pierwszy przegląd i koleś w stacji kontroli pojazdów mówi mi że to 1.9 SDi, choć nie do końca mu to pasuje. Pompa jest od 1.9 SDi, ale wpisał mi 1.9 D, bo powiedziałem że oznaczenie silnika na to wskazuje.
Teraz mam wielki problem z dalszym zakupem części - pierwsza rzecz to nie mogę znaleść poduszek pod skrzynię i silnik do 1.9 D, a druga rzecz już sam nie wiem czy mam 1.9D czy 1.9 SDi - do którego łatwiej o poduszki.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu, jeśli znacie jakiś sposób jak sprawdzić jaki to silnik to proszę o napisanie go.
z przodu przed silnikiem masz pompę paliwową, idą z niej 4 metalowe rurki do wtryskiwaczy - popatrz na tą pompę i jak zobaczysz linkę od gazu to masz d a nie SDI
SDI mają elektronicznie sterowaną pompę - i to jest jedna z ważniejszych różnic
ile Ci polówka pali? - jak koło 6 to d, jak koło 4,5 to SDI
oznaczenie silnika masz na: obudowie paska rozrządu, naklejce w bagażniku i naklejce w książce serwisowej
Dzięki raz jeszcze...niestety klapa. Miałem nadzieję, że będzie spalał mi nieco mniej jak 6 litrów. Zobacze, po wizycie u mechanika ile zejdzie mi w trasie, bo głównie tak będę jeździł
Pociesza fakt, że części są tańsze. Teraz tylko muszę znaleźć te nieszczęsne poduszki
Pozwól misiek 123, że skożystam z Twojego pierwszego zdjęcia i zapytam o pewną część silnika. W prawym górnym rogu znajduje sie jakiś zadór. Widać go wyrażnie jako pierwszy w rogu slsement silnika. Byłem niedawno u mechanika ponieważ mój 1,9 D bardzo mi kopcił z rury. Ten wstawił zaślepję do tego urządzenia i teraz wszystko ok. Nie wiedział jednak co to jest i do czego służy. Chciałbym sie dowiedzieć ponieważ wydaje mi sie że każda część ma jakieś swoje znaczenie a producent wstawił ją w jakimś celu a nie po to aby ją zaślepiać.
Będę wdzęczny za wyjaśnienia. Pozdrawiam
ja mam troche problemów z moim 1.9D. mechanik jak zobaczył mój filtr powietrza to powiedział, że nigdy nic takiego na oczy nie widział - w miejscu gdzie powinien być filtr idzie jakaś rurka, która się zawija?? Poza tym z zamkiem mam dalej problemy, i znalazł u mnie centralny ;P co mnie cieszy, teraz tylko trzeba go naprawić