Polo classic czy ma ABS?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jozek
Newbie
Newbie

Polo classic czy ma ABS?

Post autor: jozek »

Jak wyżej. Chodzi o polo classic 96r. benzyna 1.6.
Jeśli jest, to u mnie nie działa:(
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Wszystko zależy od wyposażenia auta,podaj nr vin, chłopaki sprawdzą CI czy miałeś w wyposażeniu ABS. Jeśli świeci CI się kontrolka ABS na czerwono tzn ze masz abs ale nie działa ,jeśli Ci się nie świeci nic to albo nie masz abs'u albo ktoś wyjął żarówkę ... :P
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote=""bleah1986""]jeśli Ci się nie świeci nic to albo nie masz abs'u albo ktoś wyjął żarówkę ... :P[/quote]
To nie do końca tak. Kontolka abs świeci gdy abs nie działa lub zeświruje np w poślizgu. W innym przypadku nie świeci wcale.

Jeżeli chcesz sprawdzić czy masz sprawny abs to rozpędź auto do np 30 i nagle depnij w hamulec. Powinieneś usłyszeć łomotanie lub stukotanie lub rzężenie lub klapotanie lub bzyczenie :banghead: w zależności od tego jak mocno abs wspópracuje z hamulcami. Powinieneś to również odczuć pod stopą (odbijanie hamulca) - to głupie uczucie - Ty chcesz hamować a auto mowi nie tak mocno :rotfl:
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
comandos19
Początkujący
Początkujący

Post autor: comandos19 »

jeśli chcesz sprawdzić czy takowy posiadasz najprościej moim zdaniem bedzie otworzyć maskę i popatrzeć jaka masz pompę hamulcowa czy do abs czy nie ta do abs jet większa . Jeśli już stwierdzisz że masz abs to działanie sprawdzasz tak jak pisze Artpolo

Obrazek pompa z abs
Obrazek zwykła pompa
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

gdzie ta pompa bo nie wiem gdzie mam patrzeć?? :D
j
jozek
Newbie
Newbie

Post autor: jozek »

[quote=""Artpolo""]
Jeżeli chcesz sprawdzić czy masz sprawny abs to rozpędź auto do np 30 i nagle depnij w hamulec. Powinieneś usłyszeć łomotanie lub stukotanie lub rzężenie lub klapotanie lub bzyczenie :banghead: w zależności od tego jak mocno abs wspópracuje z hamulcami. Powinieneś to również odczuć pod stopą (odbijanie hamulca) [/quote]

Właśnie tak sprawdzałem. Dzisiaj nieżle posypało śniegiem i była ślizgawka..
Jak depnąłem hampla to zablokowało koła. Polą jeżdżę od października. Wcześniej w escorcie to było wyraźnie czuć działanie abs-u.
Mój VIN:WVWZZZ6KZTR015234
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

[quote=""comandos19""]gdzie ta pompa bo nie wiem gdzie mam patrzeć?? :D[/quote]
Pompa jest pod zbiorniczkiem wyrównawczym.

Obrazek
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

Ok dzięki. Tak chciałem wiedzieć, bo ja mam cały system bezpieczników od ABS ale przy odpalaniu nie świeci mi się kontrolka (tak jak sprawdza poduszkę, płyn chłodniczy itp) dlatego chciałem wiedzieć po czym można poznać jeszcze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”