Witam mam poważny problem z tym ze na tylnym kole ścina mi bieżnik z opony :-( sądziłem ze tylko z zewnętrznej strony ale jak przekładałem opony na zimowe zobaczyłem ze od wewnętrznej też chodź trochę mniej. Jak się pytałem na stacji diagnostycznej i chciałem ustawić zbieżność to powiedzieli mi ze w tym aucie na tyle się tego nie ustawia. Więc co mam zrobić czego to może być przyczyna? Bo ja na opony nie wyrobie.
A te ścięte opony nie były przedtem z przodu? Jak tak to możesz mieć z przodu rozjechaną zbieżność. Druga sprawa to ciśnienie w kołach jak jeździsz na za niskim to będzie ci zewnętrzne krawędzie zjadało.
no nie ustawia sie z tylu, ale jak masz zle ustawiony przod to moze akurat z jednego kola tylnego scinac, albo z tylu jest belka pokrzywiona lub cos takiego, ja tak mam np, bo auto bylo bite w kolo tylne i przy ustawianiu zbierznosci wychdzi ze jest krzywe o jakas czesc stopnia, ale na tyle mala ze nie widac zuzycia opon na zadnym z kół.
Czop jest to część mocująca bęben do tylnej belki możliwe że skrzywił się w skutek jakiegoś uderzenia a wygląda tak http://www.allegro.pl/item821557981_czo ... prawy.html . A na ścinanie opon może wpływać poprzez to że opona nie stoi prosto tylko jest tak jakby lekko skrzywiona w pionie lub poziomie.
jak stwierdzic to ciezka sprawa... bo pojedziesz do stacji obslugi trafisz na debila, gbora etc i zrobi ci zbieznosc ale nic nie powie ze mu tyl nie wychodzil rowno. a to jest przyczyna takiego stanu rzeczy, na oko raczej tego nie stwierdzisz.
witam u mnie ścina tylko jedną oponę z przodu i od wewnętrznej strony, mam nowe opony i dopiero przed zimą zauważyłem że jedna strona jest na max starta.