Witam. Problem jak w temacie. Nie działają wycieraczki, nie działają spryskiwacze. Przestały pracować nagle, wysiadło wszystko naraz. Sprawdzałem przekaźniki - są ok, przełożyłem do siebie przekaźniki z bliźniaczego polo i nic. Bezpieczniki sprawne. Może przekaźników jest więcej - ja sprawdziłem te pod deską rozdzielczą obok kolumny kierowniczej. Są 4 - jeden z kierunkowskazów, jeden ze świec żarowych (mam rację?) i te dwa ostatnie odpowiadają za wycieraczki - jeden za przednie, jeden za tylną. Sprawdziłem też kable przy przełączniku cała wiązka i wtyczka są ok. Proszę o pomoc, pada śnieg i deszcz i bez wycieraczek tak średnio się jeździ. Aha dodatkowo nie działa podgrzewanie tylnej szyby-bezpiecznik ok, kable i wtyczki przy szybie ok, ścieżki całe. Może to jest ze sobą powiązane??
VW Polo - praktyczny~ekonomiczny~niezawodny~ponadczasowy
z tego co wiem to koło kolumny kierowniczej nie ma przekaźnika od świec żarowych (jest on koło bezpieczników, pod maską).
Stawiałbym na spalony silniczek wycieraczek (lubią się zacierać, jak się ich nie smaruje - sam tak miałem), ale skoro piszesz, że spryskiwacz też nie działa, to zapewne wina elektryki... Może coś się wypięło?
Hmm. jeden przekaźnik mi "cyka" po przekręceniu kluczyka na zapłon (myslałem, że może mieć związek ze świecami, o tym pod maską wiem), drugi jest ewidentnie od kierunków,ale mniejsza z nimi. Nie mam pojęcia co się tam mogło wypiąć, pod konsolą są takie wiązki kabli, że głowa zaczyna mnie boleć, jak na to patrzę. Myślę ,że nie chodzi o silniczek, bo zawsze pracował normalnie, przestał działać nagle, a tak jak pisałem nie działa też wycieraczka z tyłu i spryskiwacze.
proste jak drut .. sprawdz napiecie w kostce silniczka spryskiwacza , bo jest bezposrednio powiazany z wycieraczkami .. moze palak przy kierownicy sie zjaral ( czasmi sie tak dzieje ) i nie lapie ,w najgorszym wypadku wiazka poszla ,swoja droga ciekawi mnie ze Mikado wyszlo z silnikiem diesela ? (zadna wersja specjalna nie wychodzila z tymi silnikami .. ) swapik moze ??
W kwietniu 2006r. przekroczył granicę już jako Mikado 1,4d, ale co się z nim działo od 1993 w Niemczech tego już nie wiem, żadna dokumentacja się nie ostała. Nie zwracałem uwagi, że wersja mogłaby się nie pokrywać z typem silnika. Dla mnie ważne, że to dieselek, mistrz ekonomii