instalacja gazowa - kilka pytań:)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
wojteks
Raczkujący
Raczkujący

instalacja gazowa - kilka pytań:)

Post autor: wojteks »

Witam wszystkich kolegów.
Poczytałem troszkę na forum odnośnie instalacji gazowej do polo 6N, ale dalej mam kilka wątpliwości. Otóż już chwile temu (ok 4-5 lat) ojciec pytał sie o taka instalacje do polo ale mechanik mu krzykną 4000 zł:/ ponieważ w silniku są plastikowe kolektory i ze trzeba je wymienić bo silnik może wybuchnąć czy coś takiego. Prawda to??
Mam polo z 97r. silnik 1.4 60KM.
Jaką instalacje założyć?? Zwykła czy z uwagi na te plastikowe kolektory musi być już sekwencja?? A może jakąś jeszcze nowszą??
Czy kolektory i tak pójdą do wymiany??
Ile by mnie taka instalacja kosztowała??
I nie chce zakładać nowego postu w warsztatach to może ktoś poleci jakiś warsztacik w Krakowie bądź okolicach do zagazowania:).
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam:)
b
barabasz84
Newbie
Newbie

Post autor: barabasz84 »

Witam po pierwsze jaki silnik masz pośredni czy bezpośredni wtrysk paliwa. Niedawno sie dowiadywałem sekwencja kosztuje 2,5 tyś butla w miejscu koła zapasowego.
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Jak 6N, to posredni. Najlepiej, jakbys podal oznaczenie silnika (wlepka w bagazniku obok kola zapasowego pod wykladzina).
Awatar użytkownika
wojteks
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wojteks »

wersja AEX 44kW 1.4 60km
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

To masz to samo, co ja - wielopunktowy wtrysk motronica. Ztcp, bo gazu w moim nie mam i predzej ogranicze jazde, niz zaloze, to tylko i wylacznie porzadna instalacja sekwencyjna wchodzi w gre przy tym silniku.
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Silnik AEX ma jednopunktowy wtrysk paliwa. W gre wchodzi tylko instalacja 2 generacji. Gdyz sekwencyjny wtrysk nie bedzie mial skad brac sygnalow aby pracowaly wtryskiwacze gazu. Mozesz zalozyc instalacje gazowa, pojezdzic troche i zamiast mieszalnika zalozyc BLOS. BLOS ogranicza do zera wystrzaly gazu. Aby gaz nie strzelal w silniku trzeba po prostu dbac o uklad WN.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote=""marcin86""]Silnik AEX ma jednopunktowy wtrysk paliwa. W gre wchodzi tylko instalacja 2 generacji. Gdyz sekwencyjny wtrysk nie bedzie mial skad brac sygnalow aby pracowaly wtryskiwacze gazu. Mozesz zalozyc instalacje gazowa, pojezdzic troche i zamiast mieszalnika zalozyc BLOS. BLOS ogranicza do zera wystrzaly gazu. Aby gaz nie strzelal w silniku trzeba po prostu dbac o uklad WN.[/quote]

AEX to wielopunkt w polo były tylko 3 jednopunkty 1.0AEV, 1.3ADX, 1.6AEA
m
marcin86
Swój
Swój

Ok masz racje AEX ma Motronic MP (Multi Point)
Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 8:14 przez marcin86, łącznie zmieniany 1 raz.
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

[quote=""marcin86""]Silnik AEX ma jednopunktowy wtrysk paliwa. W gre wchodzi tylko instalacja 2 generacji. Gdyz sekwencyjny wtrysk nie bedzie mial skad brac sygnalow aby pracowaly wtryskiwacze gazu. Mozesz zalozyc instalacje gazowa, pojezdzic troche i zamiast mieszalnika zalozyc BLOS. BLOS ogranicza do zera wystrzaly gazu. Aby gaz nie strzelal w silniku trzeba po prostu dbac o uklad WN.[/quote]
To nie jest do końca prawda.
Oczywiście zadbany układ WN to 80 % problemów typu strzał w kolektor, ale przyczyn może być znacznie więcej.
Oczywiście BLOS nie zabezpiecza w żaden sposób przed strzałami w kolektor.
Swoją drogą muszę się wkońcu zebrac do założenia BLOS'a który leży i "rdzewieje" w garażu i zobaczymy jak działa to cudo.
b
borys_wrocek
Swój
Swój

acha AEX to pełny wtrysk
m
marcin86
Swój
Swój

Jesli ma wtrysk wielopunktowy to w takim razie smialo mozna montowac sekwencje. Obecnie w Audi mam sekwencje zalozona do silnika 2.6 V6 i sprawuje sie to elegancko 20tys juz nakulalem bez problemowo ale do tego silnika instalacja kosztowala mnie 3900pln. Nawet jesli Ci sie cos zacznie dziac z silnikiem to kompletny silnik kupisz za 800 pln. Sekwencja kosztuje juz teraz w granicach 2200-2600 dla 4 cylindrow. Zalezy gdzie, wazne zeby to nie byli partacze i nie ma sensu szukac, gdzie taniej bo akurat na tym sie nie powinno oszczedzac. A odnosnie AEX nie widzialem tam listwy wtryskowej (moze jest pod obudowa filtra) stad myslalem ze do jednopunkt. Polecam instalacje gazowe BRC lub Landi Renzo.
b
borys_wrocek
Swój
Swój

no jeżeli chodzi o landi renzo to mam jak najgorsze zdanie.
Nie wiem jak przy instalacjach LPG ale u mnie to jest konkretny złom, Sypiący się komputer,niedziałający emulator, zawieszający się program, sama jakość elementów, nawet takich jak osłony na kable jest bardzo kiepska. Dlatego teraz wymieniam komputer i mixer zastępuję BLOS'em.
Awatar użytkownika
Luki38
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Luki38 »

Tylko sekwencja, zwykły gaz zamula i są z nim później tylko same problemy.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

borys_wrocek daj znać jak założysz blosa i podziel się wrażeniami z jazdy z tym cacem,
ja kiedyś chorowałem na ten wynalazek jak miałem LPG ale autko sprzedałem, ciekawi mnie ten wynalazek z racji że jest o wiele bardziej ekonomiczny a silnik pracuje bardziej dynamicznie na tym wynalazku w porównaniu do zwykłego miksera.

co do tego że sekwencja to się nie zgodzę, zaufany mechanik u którego miałem kiedyś gaz powiedział, że do MP9 można spokojnie zastosować 3 generację ale nie sekwencję.
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
marcin86
Swój
Swój

3 Generacja instalacji gazowych jest zabroniona przez polskie prawo. Gdyz przepis mowi ze dawka gazu musi byc sterowana elektronicznie, tak samo nielegalnie jest zalozyc sobie BLOS'a. Nigdzie nie zaloza Ci instalacji 3 generacji. Obecnie mamy 1,2,4 i 5. Gdzie 5 jest to wtrysk cieklego gazu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”