Olej trzeba lać zawsze lepszy, a są trzy rodzaje mineralny, półsyntetyk, syntetyk. Teraz jeżeli w samochodzie był mineralny to półsyntetyku i syntetyku nie można wlewać do silnika, ponieważ te oleje są lepsze i będą rozpuszczały zanieczyszczenia, które mogą spowodować zapchanie kanalików doprowadzających olej do smarowania panewek korbowych, a w rezultacie zatarcie silnika. pozdrawiam :commando:
Wlewa się olej taki jaki zaleca producent. Mineralnym to można zawiasy smarować. Jak najbardziej można przejść z mineralnego na półsyntetyk. Wcześniej można zrobić płukankę lub wlać olej z dobrymi właściwościami myjącymi np Motul i wymienić wczesniej.
[quote=""andrzejwn""]Olej trzeba lać zawsze lepszy, a są trzy rodzaje mineralny, półsyntetyk, syntetyk. Teraz jeżeli w samochodzie był mineralny to półsyntetyku i syntetyku nie można wlewać do silnika, ponieważ te oleje są lepsze i będą rozpuszczały zanieczyszczenia, które mogą spowodować zapchanie kanalików doprowadzających olej do smarowania panewek korbowych, a w rezultacie zatarcie silnika. pozdrawiam :commando:[/quote]
Po co piszesz takie bzdury. Przecież to herezje są.
Ja sam wielokrotnie przechodziłem w różne strony. Teorie jakoby lepszy jakościowo olej miał uszkodzić silnik to bzdura.
Podobnie jak zanieczyszczenia i nagary "uszczelniające" silnik.
W ramach ścisłości oleje mineralne mają niezła liczbę TBN
Jeżeli nawet po zmianie z mineralnego na pełen syntetyk silnik by się rozszczelnił to nie z winy oleju a kondycji silnika, którego remont wcześniej czy póżniej byłby nieunikniony. W przypadku TDI musi być syntetyk z uwagi na turbinę, musi być ona smarowana odpwiednim olejem.
tak to mineralny.
[quote=""Dymeks""]stanie się coś jak wleje[/quote]
bedzie jezdził, gorzej w zimie jak zgestnieje
[quote=""Dymeks""]Nie wiem, co lane było wcześniej.[/quote]
to zalej 10w40 jak sie boisz , a potem jak nie bedzie bral oleju to 5w40
Witam. Po przestudiowaniu tematow na forum o olejach do mojej polowki 6n 1.0 95 r z przebiegiem ponad 200k zaleje valvoline max life 10w40, (nie wiem jaki byl lany poprzednio) oraz dodam filtr bosha . Czy taki zestaw moze byc ?