Szymienie opon, przy skręcie w lewo cisza.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Nightmare
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Nightmare »

Tak jak na stronie niecałe 86 zł.

SFK taniej na allegro z przesyłką miałeś - VKBA 906 ? Jakieś 95 zł normalna cena...
VW POLO 6N1 - 44kW - 60KM
Engine :D - APQ
Buda: 3D
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

Może i tak ale nie miałem czasu powiem Ci szczerze czekać na przesyłkę bo bałem się dosłownie że to koło mi odpadnie, dziś odebrałem od mechanika i jak ręką odjął cisza i spokój dodatkowo okazało się że miałem uwalony sworzeń w tym samym kole także przy okazji trzeba było i to zrobić bo głupotą by było przy rozebranym zawieszeniu olać i suma summarum skończyłem na ustawianiu zbieżności i geometrii bo kąty się popierniczyły ale temat ogarnięty i mam święty spokój przynajmniej do następnego kaprysu mojej 6N :banghead: :amen:
Awatar użytkownika
Nightmare
Raczkujący
Raczkujący

I w jakich kosztach sie zamknąłeś za wymianę , sworzeń i geometrię ?
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

powiem Ci ze chyba jak na mój gust drogo :/ ale z racji tego ze nigdzie nie było terminów i chętnych co by mi zrobili to wyszło to tak u mechaników za sworzeń jako część plus robota zmiana jego i zmiana łożyska skasował mnie 200zł a za geometrie, którą robiłem w PZM-ie dałem 90zł i to i tak tanio wyszło bo jak dzwoniłem do kilku innych stacji obsługi pojazdów w Gdańsku to śpiewali od 100 do 120zł :banghead:
Awatar użytkownika
Nightmare
Raczkujący
Raczkujący

Cena spoko - Wymiana łożyska cena raczej uczciwa, za geometrię też spoko. Generalnie nie przepłaciłeś. Ate tak się mówi w sumie głupie łożysko i lżej o 400 zł :(.
Nic dodać nic ująć ....
Dla czytających w przyszłości - koszt wymiany łożyska z geometrią = 400 zł :D (jeżeli nie robi się samemu)
Dam znać jak ja wymienię.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

No niestety 400 prawie nie moje ale jeżdżąc na co dzień tym autem wręcz w nim mieszkając :) z braku czasu i posiadania garażu i warunków do dłubania trzeba niestety płacić... ale teraz auto po prostu płynie aż odzwyczaiłem się od tego że w kabinie może być taka cisza :P notabene myślałem że tarcze powoli mi się już kończą bo trzęsło budą przy hamowaniu z większych prędkości powyżej 100 a po wymianie te objawy ustały czyli jakby nie patrzał jestem zadowolony :amen:
Awatar użytkownika
Nightmare
Raczkujący
Raczkujący

No i dokonało się.

Dzisiaj wymieniłem łożysko, ale cichutko.
I wydaje się, że to łożysko szumiało już długo długo, bo myślałem, że to opony :D.

Naprawa to 2 godzinki z przerwą wcale się strasznie nie spiesząc i robiąc wszystko uważnie.

Przejechałem puki co 30 km i cisza.
Śrubę od piasty wg zaleceń mojego szwagra, który już nie jedno łożysko zmieniał dokręciłem na maksa kluczem łamanym fajkowym 12 kątowym o długości jakieś 40 cm.

Jest to łożysko toczne dwu rzędowe i siła dokręcenia nie ma podobno wpływu na jego pracę. Nie brałem żadnych rurek metrowych czy pół metrowych. Po prostu mocno ją dokręciłem i tyle. (Zobaczy się)

Jednak fajnie zrobić coś przy swoim samochodzie.
Pozdro !
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”