Blaupunkt SD27 - podłaczenie

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

nie zakładaj 2 tematy o identycznym wątku :agresyw:
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

[quote=""Pavulon""]Sory, że ciągle pytam jak baranisko, ale... co należy rozumieć pod pojęciem "postój" w odniesieniu do kabli? [/quote]
nie musisz tego podłanczać :-D
w niektórych radiach jest taka opcja że jak załączysz światła postojowe to sie oświeca panel z radia(podświetlanie radia) :good:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Oto schemacik powinno się zgadzać:

Obrazek
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pavulon »

Hm, właściwie to jeszcze radyjka nie mam, oczywiście każde radio ma swój układ, do tego już dotarłem, natomiast nie znalazłem jasnych i klarownych schematów, gdzie miałbym zaznaczone wszystkie kolory kabli i za co odpowiada... Jeśli już kupię jakieś, to zapewne w ISO. Jak dotąd dowiedziałem się, że czerwony kabel powinien służyć zasilaniu... Powinien być jeszcze jeden od masy, jeden od "podtrzymania" (pamięć?), jeden od stacyjki (na tym mi nie zależy, wolę bezpośrednio z akumulatora ciągnąć i bez klucza słuchać). No a kabli jest razem pięć ;) A z głośnikami to problemu raczej nie będzie bo mam dwa z tyłu, kable są osobno (nie ma ich na zdjęciu, widać jedynie fragment fioletowego). Jedynie co to mogę zapytać: wiązka do głośników składa się z dwóch grubych kabelków w przezroczystej izolacji - jeden cały bezbarwny, drugi bodajże z czerwonym paskiem - który to + a który - ? Sory za laickie pytania, ale nigdy jakoś elektryka mnie nie pociągała :beach: Mało tego - zwyczajnie mam lęki przed grzebaniem w kablach po niegdysiejszych przygodach z maluchem, kiedy to po wymianie zegarów wszystko mi fiksowało :shock:
Obrazek
Polo Steilheck Universal, 1992, 1043 ccm, sppi
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

No dzięki Panowie, wydaje mi się, że jakoś dam radę z Waszą pomocą :oki:
Miałbym jednak parę pytań dotyczących wyżej zamieszczonego schematu.
Wynika z niego, że kabelek brązowo-czerwony (mam taki) podłączamy pod zapłon (stacyjka), brązowy jako uziemienie (w radiach zazwyczaj czarny) a czerwony pod co? Co to jest F30AL, FUSE/RELAY PANEL? Czy ten obrazek symbolizuje akumulator? Błagam Fachowcy, pomóżcie :beg:
Obrazek
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

[quote=""Pavulon""]jeden cały bezbarwny, drugi bodajże z czerwonym paskiem - który to + a który - ?[/quote]
to są już dorabiane kable, są do kopunie w każdym elektronicznym, zerknij czy na głośnikach nie masz oznaczenia gdzie + a gdzie -
ja do radia mam podłączone:
plus
masa
plus do pamięci
4 głośniczki (dziwne że z przodu niemasz, ja z przodu mam seryjne, do tyłu musiałęm dokupić)
antena radia
Resztę zaizolowałem.
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

No na przód to się rozglądałem swojego czasu za głośnikami, ale nie mogłem dostać 87 mm - wszędzie widziałem 100. Ale to nie problem, te z tyłu wystarczają... tylko najpierw będę się musiał zdecydować na jakieś radyjko... tamtego mi szkoda, niezłe było...
Obrazek
p
patryk84
Newbie
Newbie

Post autor: patryk84 »

Ja na przód zmieściłem 100mm, musiałem tylko trochę powiększyć otwory abo kosz głośnik się zmieścił.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Czerwony na pewno +12V
biało niebieskie i brązowe to głośniki
Czarny to -12V(masa) którego nie widać ale gdzieś musi być, pewnie wyrwany gdzieś głębiej
Fioletowy ???
Przezroczyste jak to do głośników to trochę mało ich powinny być po 2 na głośnik
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

[quote=""Marcin86c""]Czarny to -12V(masa) którego nie widać ale gdzieś musi być, pewnie wyrwany gdzieś głębiej[/quote]
No właśnie nie mam czarnego... Brązowy i brązowy z paskiem oraz niebieski z paskiem i szary z paskiem to głośniki na przód? A żółtego i pomarańczowego też nie widać u mnie (mówię kolory według złącz ISO przy radiu). Ech, trochę mnie to wkurzać już zaczyna, bo kipisz zupełny mam w tych kablach, najwyraźniej ktoś się wcześniej bawił w elektryka po swojemu... A czarny (masa) jest w tej samej wiązce co reszta (te, które widać u mnie na zdjęciu), czy może idzie oddzielnie? do czego przywiera ta cała masa? I przy okazji - jak sprawdzić napięcie (czy jest, czy go nie ma) na poszczególnych kabelkach?
No i - na koniec - gdyby brakło mi już cierpliwości, to mogę po prostu pociągnąć dodatkowy kabelek od + na akumulatorze i podpiąć pod + na radiu i - z radia zaczepić gdzieś o masę?
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

[quote=""Marcin86c""]Przezroczyste jak to do głośników to trochę mało ich powinny być po 2 na głośnik[/quote]
Zgadza się, są po dwa. U mnie ten z czerwonym paskiem idzie od plusa na głośniku, a bez paska z minusa. Obydwa głośniki, każdy ma taki duet.
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

fuse - bezpiecznik
relay - przekaznik
seat belt warning relay - przekaznik kontrolki zapietych pasow
ignition -zaplon
interior light system - system oswietlenia wnetrza
fuse/relay panel - skrzynka bezpiecznikow/przekaznikow
starter schwitch - przelazcnik zaplonu
nca - typ koncowki anteny ?
f30al - typ gniazda bezpiecznika ?

maly protokacik to przekaznik , ten wiekszy wyzej to stacyjka , a po prawej gniazdo bezpiecznika ..
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Składam na Wasze ręce podziękowania za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Koniec końców zawitał przypadkowo do Szczecina wujo tirowiec i fanatyk samochodowy w jednym i w trymiga poradził sobie z podłączeniem tego ustrojstwa. Teraz z kolei oświetlenie zegarów nawaliło i nie wiem, czy ma to związek z grzebaniem przy radiu, czy ot zwykły zbieg okoliczności :niewiem: W każdym razie po stokroć dzięki, można zamykać wątek :piwo:
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Składam na Wasze ręce podziękowania za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Koniec końców zawitał przypadkowo do Szczecina wujo tirowiec i fanatyk samochodowy w jednym i w trymiga poradził sobie z podłączeniem tego ustrojstwa. Teraz z kolei oświetlenie zegarów nawaliło i nie wiem, czy ma to związek z grzebaniem przy radiu, czy ot zwykły zbieg okoliczności :niewiem: W każdym razie po stokroć dzięki, można zamykać wątek :piwo:

P.S. Wielkie pardon za dubla w tematach, ale miałem po prostu nadzieję, że zyskam tym samym większą szansę na prędkie rozwiązanie problemu - no ale wiem, że to nieładnie, wybaczcie :blush2:
Obrazek
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""conan""]No nawet według rysunku widać że na 4 pinie jest stały a na 7 po zapłonie, więc co za problem połączyć pin 7 i 4 pod stałe 12V ? wtedy radio będzie działać bez kluczyka.[/quote]
To jest morderstwo na akumulatorze. Mialem tak podlaczone, jak zamontowalem Blaupunkta New Orleans MP58, to nowy akumulator zdychal po 2 dniach. W przypadku BP musi byc podlaczenie wg instrukcji, bo inaczej auto nie odpali po dluzszym postoju - radio nie wylacza sie po podlaczeniu zaplonu, a zre wtedy pradu ile widzi.
[quote=""xm55""]Czy może tak być, że potrzymanie i +12V są zamienione miejscami :?: [/quote]
Najlepiej bedzie, jak wezmiesz miernik i sprawdzisz kable na wlaczonym zaplonie i powyjeciu kluczyka. Na ten od podtrzymania powinien isc caly czas prad, a na kabel idacy ze stacyjki ma isc tylko przy wlaczonym zaplonie - jak wyjmiesz kluczyk, automatycznie musi sie wylaczyc. Z doswiadczenia z BP wiem, ze podlaczenie kabla prosto w stacyjke nie jest konieczne, ale dobrze robi. Te radia maja tez to do siebie, ze jak wyjmiesz kluczyk radio zgasnie, ale mozna je ponownie uruchomic bez tego kluczyka - fajne rozwiazanie, kiedy grasz sobie na parkingu, tylko nie pamietam czy sie to automatycznie nie wylacza wtedy po 30 minutach, zeby aku nie zdechl.
Generalnie, z tymi radiami jest ten problem, ze bledne podlaczenie zaraz sie objawia, wiec sprawdz sobie dokladnie czy tam gdzies nie masz porobionych jakichs wynalazkow na wiazce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”