to są typowe objawy uwalonej sondy, a w twoim wypadku sonda nie osiąga granicznego napięcia ale jeszcze lambda pracuje więc nie pokazuje błędu, możesz szukać dalej używanej sondy ale najlepszym wyjściem będzie zakup nowej, niestety koszt spory ale problemy znikną.
Nie kupuj sondy za 60 zł itp. bo to "chiński" wyrób na 99.9%, nieraz rozpada się to dziadostwo przy montażu. Nic nie warty gadżet. Jak dobrze poszukasz to na allegro można czasami trafić nówkę VW produkcji Boscha w dobrej cenie, oczywiście od uczciwego handlowca. Sam taką kupiłem i działa bez zarzutu. Kosztowała poniżej 200zł.
witam... Ponownie podłączam się pod temat. Polo 6N1 1,4 AEX, szarpie podczas przyspieszania, i czuc ze jest wyraznie zamulony. Po włączeniu klimy praktycznie nie da się jechać bo tak go zamula... Wymieniłem kable, świece, cewkę, sondę lambda (oryginał Boscha), czujniki temperatury, termostat, map sensor, czyszczona i zaadoptowana przepustnica... nadal żadnej poprawy... dodam ze mam błędy na Vagu 00561 Skład mieszanki dodawanie i mnożenie, czasami tez odzywa sie czujnik stukowy, i przekroczenie wartości sondy Lambda... Proszę o pomoc szanownych forumowiczów...
- sprawdź cewkę zapłonową
- sprawdź działanie alternatora czy daje odpowiednie napięcie
- sprawdź i wyczyść masę silnika oraz przepustnicy
- sprawdź kostki elektryczne przy silniku w szczególności tą okrągłą pod króćcem cieczy chłodzącej
- dokonaj także badania sprawności silnika czy np na wszystkich cylindrach masz zbliżone sprężanie, czy auto nie bierze oleju, czy pierścienie nie poszły itp.
Byłbym zapomniał o najważniejszym wymień filtr paliwa oraz sprawdź wydajność pompki paliwowej powinna wynosić ok 3-4 bar.
Jeżeli wszystko co opisałeś oraz to co ja zaproponowałem do sprawdzenia jest ok to pozostaje Ci tylko podmienić ECU czyli komputer silnika. Pamiętaj tylko że w Twoim wypadku musi to być sterownik BOSH i po podłączeniu go do wiązki samochodu przed odpaleniem podpinasz VAG-a, wchodzisz w IMMOBILIZER następnie ADAPTACJA - kanał 00 lub 01 (dokładnie nie pamiętam) i naciskasz save. Wychodzisz z VAGa odpalasz auto i wszystko chodzi jak trzeba a immo wyucza się nowego ECU.
* Procedura z VAG-iem polega na przywróceniu wartości fabrycznych sterownika IMMO co pozwala zakodować od nowa sterownik silnika bez zbędnej wymiany immo, kluczyków, itp.
witam... wiec podmieniłem cewkę zapłonowa dalej to samo, auto nie ma cugu (jak na 60KM). Poprawiłem i sprawdziłem masy na przepustnicy i na silniku. temperatura pracy 90 stopni. Kostka okrągła od silnika ta główna w porządku (przeczyszczona odpowiednim środkiem). Zapomniałem dodać ze autko ma podwyższone spalanie 8,5 litra przy spokojnej jeździe (nie po mieście)... pojawiają się także cały czas te same błędy na Vagu (napisze wieczorem dokładnie jakie)
kontynuując poprzedni temat mam cały czas dwa błędy na vagu:
00561 dopasowanie składu mieszkanki przekroczona wartość adaptacji - mnożenie
00561 dopasowanie składu mieszanki nie osiągnięta wartość adaptacji - dodawanie
dodatkowo dodaje logi z próby dynamicznej bloków 1-9