WYBÓR GŁOŚNIKÓW pytania, porównania, opinie itd...

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

Jeśli tak bardzo zależy Ci na pojemności bagażnika to może kup IT MDS08 (okolo 300PLN na allegro). W skrzynce zamknietej potrzebuje około 15L, a w skrzynce z bass reflexem 20L. Jeśli chodzi o Magnata to te głośniki raczej nadają się na wiejską potupaje, aniżeli do budowania sceny w samochodzie.

Poza tym wystarczyło trochę poszperać pod forum i dowiedziałbyś się, o kilku innych modelach także z trochę wyższej półki które można zamontować w takiej bądź mniejszej skrzynce :-) Na przyszłość polecam aktywne korzystanie z SZUKAJKI.
Awatar użytkownika
banti
Początkujący
Początkujący

Post autor: banti »

PowerBass'y śa nie najgorsze, nawet te tańsze. Potrafią grać nawet w dosyć małych skrzynkach.
było sobie ładne 6n oraz Ibiza 6k teraz jest Jetta US z 2E ;]
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

poza tym budując skrzynkę o wymiarach trapezu prostokatnego takiego, aby idealnie pasował w bok bagażnika i głębokości 20cm (czyli de facto zabieramy 20cm z szerokości bagażnika) otrzymujemy skrzynkę około 50l. może nie będzie to najgłębsza skrzynka, ale przy płaskich głośnikach powinna dać radę :-)
p
poli1990
Newbie
Newbie

Post autor: poli1990 »

witam. mam pytanie. czy przy instalacji takich głośników należy wymienić oryginalną instalacje zasilającą głośniki na grubsze przewody czy na standardowych objedzie ??
Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: rangerek »

P3C1U bywa - czasem jak ktoś nie słyszy różnicy to po co przepłacać - ale wierz mi że znajdą się chętni na Twoje głośniki :) jakbyś sprzedawał

ale nie wierzę że bez zwrotnic itd niebieskakropka grała lepiej :)

a tekst o subie mogłeś sobie darować bo akurat tu wiekszosc osób używa mózgu i suby mają ustawione na granie a nie na burzenie budynków :beee:
Bronisławów 2006 | Turawa 2006 | Pławniowice 2006 | Muszynka 2006/2007 | Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | Więcbork 2008
Obrazek
prywatne www | firma
Awatar użytkownika
choclateman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: choclateman »

witam.

posiadam radio Pioneer 2120UB i na seryjnych głośnikach nie ma szału, więc trzeba je wymienić. Nie mam za dużej kasy a chcę, żeby chociaż przyzwoicie grało.. Czy wystarczy wymiana przednich głośników czy w drzwiach też ? Myślałem nad kilkoma:

Alpine SXE-1025S
http://allegro.pl/item960369199_alpine_ ... _hurt.html
JBL GT5-402
http://allegro.pl/item961304557_glosnik ... opole.html
Blaupunkt GTX-402
http://allegro.pl/item966472094_blaupun ... _140w.html
Helix DB 4.1
http://allegro.pl/item960375732_helix_d ... _hurt.html

albo od razu taki zestawik (Helix DB 62.1 - http://allegro.pl/item933689354_helix_d ... ratis.html), lecz trochę nie na moją kieszeń.

Co o tym sądzicie? Czy głośniki za 50zł-100zł mocno będą odbiegały od tych z wyższej półki? Proszę o poradę.
everybody lies.
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Temat poruszany wielokrotnie. Polecam poczytac faq i inne tematy.
Ostatni zestaw jest najlepszym rozwiazaniem z tych podanych. Moze poszukaj czegos uzywanego jak nie masz za duzo kasy ale kup zestaw odseparowany (wysokie tony na deske i niskie w drzwi).
Awatar użytkownika
choclateman
Raczkujący
Raczkujący

ok na razie wstrzymuję się z kupieniem głośników, może na lato do tego wrócę. wstawiłem nowe radio i ładnie łupie na fabrycznych głośnikach :) większość pisała, że nie będzie znaczącej różnicy a jednak się mylili bo jest różnica kolosalna!
everybody lies.
Awatar użytkownika
crazy6n
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: crazy6n »

[quote=""choclateman""]wstawiłem nowe radio i ładnie łupie na fabrycznych głośnikach większość pisała, że nie będzie znaczącej różnicy a jednak się mylili bo jest różnica kolosalna![/quote]

ale porownajac np Alpine do fabrycznych to jest wielka roznica. Alpine ma o wiele lepszy dzwiek.... na serio!
SPRZEDAM zderzak!!! viewtopic.php?f=6&t=44237
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""choclateman""]ok na razie wstrzymuję się z kupieniem głośników, może na lato do tego wrócę. wstawiłem nowe radio i ładnie łupie na fabrycznych głośnikach :) większość pisała, że nie będzie znaczącej różnicy a jednak się mylili bo jest różnica kolosalna![/quote]

Ja też tak kiedyś myślałem.Nawet nie wiesz jak daleka droga przed Tobą do prawdziwego CA.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
choclateman
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Gaary""]
Ja też tak kiedyś myślałem.Nawet nie wiesz jak daleka droga przed Tobą do prawdziwego CA.[/quote]

wiem wiem, ale nie jest mi to na razie konieczne.. wystarczy tak jak jest więc temat do zamknięcia.

pozdrawiam
everybody lies.
Awatar użytkownika
Mati9591
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mati9591 »

Może ktoś wrzucić screena jak to zrobił?? Mam ten sam problem i nie wiem jak za to się wziąć!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

1. Zdejmij boczek
2. Obroc tak zeby widziec tyl
3. Poszukaj rowwku w ksztalcie kola
4. Nozykiem do tapet wytnij po rowku otwor

Cala filozofia. Nie trzeba zdjec
Awatar użytkownika
Wojciechu
Członek honorowy
Kontakt:

Post autor: Wojciechu »

Witam, chciałbym poprawić tragiczne fabryczne granie w swoim E46. Mam teraz głośniki 150mm w przednich drzwiach. Jest miejsce na dodatkowy głośnik 130mm [do harman/kardon].

Co mnie inetresuje?

Zestaw separowany 165mm z porządnym tweeterem [montaż w fabryczne miejsca TYLKO, nie bedzie przerobek słupka].
Zestaw separowany 165/130/tweeter.

Głębokość montażowa w miare logiczna, nie proponujcie MDS06 :), choć podobno R6a da sie włożyc...

napędzi to piecyk Orion 4004 - 2*50RMS i 1*200RMS.

Do bagażnika sub w boczek 25cm zabudowany. Wbrew temu co sie moze wydawac ten piecyk ma spory potencjał [2. miejsce na car audio II zlot - właśnie na nim]. Obecnie mam w Polo właśnie oriona i Audisona VR 209. Owszem audison jest w cholere lepszy, ale musialbym wtedy dawac dwa wzmacniacze, a chce zrobic w miare rozsądną cenowo instalacje. Drzwi chce wytłumic Vibroplastem M1

budzet... jakis logiczny, jak bedzie warto zaplacic to zaplace, ale nie chce wydawac kroci
I kierowca zlotu Bronisławów 2006
II kierowca zlotu Kozienice 2010
I auto zlotu Bronisławów 2006
II auto zlotu Ślesin 2007
BMW 330i @18" : http://www.youtube.com/watch?v=6k5OeCIZiFs
A3 1.8T@17" & Koni gewinde
[url=http://www.czekolandia.krakow.pl
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

jakbyś pomierzył miejsce na tweetery to byłoby łatwiej ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”