TU pytamy jaką nawigację wybrać i dlaczego?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""bakoma320""]a czy w automapie czasami nie ma asystenta pasa ruchu ?[/quote]
No mówi "trzymaj się prawego pasa", "trzymaj się lewego pasa", ale nie pokazuje na mapie dokładnie konkretnego pasa. A TomTom pokazuje to dokładnie. Np masz 4 pasy to TT pokaże ci konkrety pas, a AM tylko kierunek jazdy i pi razy oko jakiś pas. Ale starają się ulepszać coraz bardziej AM.
[quote=""bakoma320""]mówi coś przecież że jedź lewym pasem aby skręcić na rondzie w lewo [/quote]
AM mówi że na rondzie ten i ten wyjazd. no chyba że coś się zmieniło w wersjach 6.2 i 6.5 bo dopiero je przyinstalowałem.
B
Blancorn
Newbie
Newbie

Post autor: Blancorn »

Cześć

Chciałbym się poradzić jaka nawigacja będzie najlepsza do podróżowania po całej Unii Europejskiej? Czy są jakieś uniwersalne urządzenia i oprogramowanie?
Urządzenie będzie głównie służyć w podróżowaniu po kraju plus 2 razy do roku wypady gdzieś do UE:)

Kolega także podrzucił mi wątek telefonu komórkowego czy innego urządzenia z zainstalowanym windowsem, dzięki czemu można w nim zainstalować kilka różnych aplikacji i stosować tą która jest odpowiednia na danej trasie.

Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi, bo jak widzicie jestem zielony w tym temacie.

Mam na tę zabawkę max. 1 000 PLN.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Blanc
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

[quote=""Blancorn""]Chciałbym się poradzić jaka nawigacja będzie najlepsza do podróżowania po całej Unii Europejskiej? Czy są jakieś uniwersalne urządzenia i oprogramowanie?
Urządzenie będzie głównie służyć w podróżowaniu po kraju plus 2 razy do roku wypady gdzieś do UE:)[/quote]

Ja używam McGuider od Sygic. Mapy są aktualne wydawane w cyklach 3 miesięcznych. Aplikacja dostępna jest na Symbiana, Androida, Windows Mobile i iPhone. Koszt około 70E. Oczywiście wymagane jest urządzenie na którym to uruchomisz. Ja używam go na moim telefonie.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Blancorn""]Chciałbym się poradzić jaka nawigacja będzie najlepsza do podróżowania po całej Unii Europejskiej?[/quote]
Ehh i znowu nie czytacie wskazówek z pierwszego postu!
Tak to byłoby łatwiej i szybciej odpowiadać.
Napisz czy to ma być tylko navi, czy ma mieć też inne funkcje, jak odtwarzanie muzyki, oglądanie plików graficznych i video.
Czy na pewno chcesz wydać tyle kasy.
[quote=""Blancorn""]Kolega także podrzucił mi wątek telefonu komórkowego czy innego urządzenia z zainstalowanym windowsem[/quote]
Jest to jakieś rozwiązanie, ale z doświadczenia wiem że lepiej się spisuje urządzenie tylko do nawigacji (mam Asus P750 na WM6.1, AutoMape 6.2, TomTom 7.915).
[quote=""Blancorn""]Czy są jakieś uniwersalne urządzenia i oprogramowanie?[/quote]
Najbardziej uniwersalne są urządzenia pod systemem winCE 5/6. Na to wrzucisz AutoMapę, TomTom'a, iGo, Garmin'a, Sygica, itd., wszystko co działa pod winCE 5/6.
Na Polskę jak na razie zwycięża AutoMapa, na Europę TomTom. na system winCE wrzucisz i jedno i drugi. Nawet jednocześnie.
Jeśli chodzi o urządzenia to jedne z lepszych robi TomTom, który ma jedną wadę - działać będą na nim tylko mapy TomTom.
Awatar użytkownika
Grzechu
Fotomaniak
Kontakt:

Post autor: Grzechu »

czaja

zanabyłem - przygotuj się na zakończenie sezonu, będziem aktualizować mapki :D
Obrazek

Ślesin 09 ]I Miejsce[/color]-Naj bodykit 6n2 -> Ibiza look
III Miejsce-Rzut felgą (10 kija długości)[/colo
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Grzechu""]zanabyłem - przygotuj się na zakończenie sezonu, będziem aktualizować mapki [/quote]
Do tego czasu to już parę razy zmienią się mapki. Pisz na PW to podam ci linki do mapek i opis jak to wrzucić.
Awatar użytkownika
Grzechu
Fotomaniak
Kontakt:

Post autor: Grzechu »

Ok, jak już przybędzie to się odezwę ;)
Obrazek

Ślesin 09 ]I Miejsce[/color]-Naj bodykit 6n2 -> Ibiza look
III Miejsce-Rzut felgą (10 kija długości)[/colo
Awatar użytkownika
bakoma320
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bakoma320 »

Tak jak pisałem wziąłem tego larka 43.1 . ZA tą cenę jest MEEGA :D
Karta SDHC śmiga aż miło , AM 6.5 w bardzo ładnie prowadzi , co do szybkości łapania satelit to nie mam porównania , ale wg mnie jest to szybko ;) nawigacja odblokowana od razu więc wszystkie mapki jakie są pod wince ładnie chodzą . oryginlna mapa map u mnie w okolicy ma słabe pokrycie dróg - nie wiem jak na większych trasach .

Dziękuję Czaja za pomoc w doborze :))
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

do usług :)
Awatar użytkownika
jarodek
Newbie
Newbie

Post autor: jarodek »

czaja napisał:
Lepiej tą - Lark 43.2. Jest nowsza, z lepszych materiałów, ładniejszy design. Opinie tez widziałem że dobre.
Do tego kartę pamięci SD 2 lub 4GB (przy 4GB nie może to być karta SDHC! bo jej nie obsłuży).
Podepnę się pod temat. Czemu nie polecasz karty 4GB SDHC? Mam Larka 43.2 i właśnie kupiłem taką kartę...Po zainstalowaniu Automapy 6.5 - nawigacja działa, jednak karta przestała być widoczna przez laptop...nie wiem o co chodzi ale może właśnie Ty znasz ten problem.
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""jarodek""]Czemu nie polecasz karty 4GB SDHC? Mam Larka 43.2 i właśnie kupiłem taką kartę...Po zainstalowaniu Automapy 6.5 - nawigacja działa, jednak karta przestała być widoczna przez laptop...nie wiem o co chodzi ale może właśnie Ty znasz ten problem.[/quote]
Nie napisałem że nie polecam. Napisałem że sprzęt takiej karty nie obsłuży, co zostało zweryfikowane przez Ciebie i bakoma320. Stosowne wyjaśnienie już jest w tamtym poście :)

Ale wracając do twojego problemu - Tak czasem bywa. Zakładam że masz wbudowany czytnik kart w lapka.
Kilka rzeczy do sprawdzenia:
1. Sprawdź czy lapek zobaczy kartę pamięci włożoną w Larka i podłączonego przez USB do kompa
2. Spróbuj odinstalować i zainstalować ponownie czytnik kart w lapku i sprawdź czy widzi kartę
3. Spróbuj sformatować kartę w Larku. Potem wrzuć kartę do czytnika w Lapku i sprawdź czy ją widzi
Pytanie też w jakim systemie plików srofmatowałeś kartę pamięci przed zainstalowaniem AM (dla kart od 4GB w górę stosujemy system plików FAT32).
Generalnie polecam zewnętrzne czytniki kart pamięci.
Więcej nie przychodzi mi do głowy
c
claudia25
Newbie
Newbie

Post autor: claudia25 »

Mógłby mi ktoś doradzić miedzy tymi nawigacjami?
Będę jej potrzebować sporadycznie,ale zależy mi żeby w miarę śmigała

http://www.camino.pl/gps-goclever-5066f ... 43375.html

http://sklep.reset.com.pl/---o_l_1_17957.html

http://media-komp.com.pl/pl/goclever-43 ... emapa.html
Awatar użytkownika
bakoma320
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bakoma320 »

[quote=""czaja""][quote=""jarodek""]Czemu nie polecasz karty 4GB SDHC? Mam Larka 43.2 i właśnie kupiłem taką kartę...Po zainstalowaniu Automapy 6.5 - nawigacja działa, jednak karta przestała być widoczna przez laptop...nie wiem o co chodzi ale może właśnie Ty znasz ten problem.[/quote]
Nie napisałem że nie polecam. Napisałem że sprzęt takiej karty nie obsłuży, co zostało zweryfikowane przez Ciebie i bakoma320. Stosowne wyjaśnienie już jest w tamtym poście :)

[/quote]

Przeze mnie zostało zweryfikowane pomyślnie . Lark 43.1 Karta micro sdhc + przejściówka na SD i chodzi . nic się nie wiesza , karta normalnie widziana przez navi i komputer :)
Obrazek
c
claudia25
Newbie
Newbie

Post autor: claudia25 »

Czy ta nawigacja jak wsadzę w nią kartę z mapą(bo w niej chyba nie ma) to będzie chodzić?
http://www.allegro.pl/item1096158984_na ... s_24h.html
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

claudia25
jeżeli będzie rzeczywiście tak jak napisałaś (sporadyczne użytkowanie) - to nie pchaj się w tak duży ekran jak 5". Max to 4,3" a i 3,5" by ci wystarczyło. Patrz raczej na paramtery i na cenę. Jeśli chodzi o GoClever to opinie są podzielone, jak zawsze w takich przypadkach. Tym bardziej nie kupuj navi z fajerwerkami bo ich nie wykorzystasz.
Jeżeli miałbym wybierać między tymi trzema podanymi to wziąłbym to: GOCLEVER 4366 PL + Mapa viaGPS 3.0 eMapa

[quote=""claudia25""]Czy ta nawigacja jak wsadzę w nią kartę z mapą(bo w niej chyba nie ma) to będzie chodzić?[/quote]
Chodzić nie, ale zadziała :grin: :crazy: Żartuje oczywiście. Pewnie że będzie działać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”