[9n] problem z nawiewem powietrza

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
hubcio133
Newbie
Newbie

Post autor: hubcio133 »

Witam miałem taki sam problem z wentylatorem, tzn też piszczał na wolnych obrotach. Dało mu rade zdjęcie osłony pod schowkiem odczepienie plastikowej osłony łożyska i porządne spryskanie np.WD-40, i tzw świerszcz (tak nazywała to moja córka) ustało. przed każdym sezonem zimowym to powtarzam i już spory czas mam spokój. Spróbuj może tego rozebrać wentylator zawsze zdążysz.
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

Post autor: damian2933 »

podepnę się pod temat

pacjent to 9n 2003r tdi 101 atd climatronic

takie pytanie odnośnie climatronika w 9N przykładowo temp jest na max, prędkość wentylatora na 3 kresce a wentylator dmucha na 2sec przestaje i dalej dmucha i tak w kółko a 1,2 i ostatnim biegu działa normalnie błędów w klimatroniku nie ma gdzie szukać przyczyny
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
c
coolper
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: coolper »

Pozwolicie Panowi że odgrzebie wątek. W moim Polo 9N 1,9SDI 2002r. ( bez klimy ) od pewnego czasu piszczał wiatrak w nawiewie, nie było to specjalnie uciążliwie bo tylko na pierwszym stopniu nawiewu i od czasu do czasu. Wczoraj niestety nawiew padł całkowicie. Nie działa na żadnym biegu. Idzie sezon zimowy i trzeba to naprawić bo bez nadmuchu na przednią szybę to niestety nie da rady jeździć :(. Jak sądzicie co to ? To dmuchawa nawiewu czy coś innego padło ? Dziękuję za wszelkie sugestie
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Jak działa na 4 biegu to rezystor dmuchawy. konkretnie bezpiecznik termiczny w nim.
Lenistwo drogą do postępu
c
coolper
Raczkujący
Raczkujący

Nie- dmuchawa nie działa wcale, na żadnym biegu :(
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
to w takim razie bezpiecznik został sprawdzony?

Pozdrawiam
c
coolper
Raczkujący
Raczkujący

Dzisiaj sprawdziłem bezpiecznik i jest dobry ( pozycja 36 dmuchawa )... w takim razie gdzie szukać ? silnik dmuchawy spalony ? dziękuję za jakąkolwiek poradę :bow:
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Ja bym na Twoim miejscu podłączył VAGa, wszedł w dział klimy i w odpowiedniej grupie (nie pamiętam numeru) sprawdzał, co się dzieje jak zmieniasz pozycję pokrętła. Jest tam jedno okienko gdzie możesz sprawdzić napięcie jakie jest na dmuchawie...
a jak nie to zdemontować schowek. (9 śrub, 10-15 minut prostej roboty) odpiąć kostkę i miernikiem sprawdzić.

Pozdrawiam
c
coolper
Raczkujący
Raczkujący

Bardzo dziękuję za poradę !
Niestety nie mam Vag'a, chyba najwyższy czas kupić ;). Jedyne co posiadam to próbnik do bezpieczników 6-24V. Dzisiaj zabrałem się za robotę i sytuacja wygląda następująco:
-bezpiecznik jest dobry ( wcześniej kontrola wizualna ) tylko że przy kontroli próbnikiem nie zapala się lampka. Testowałem to na włączonym silniku i dmuchawie na 1,2,3 i 4. Tak jak by napięcia nie było.
-poszedłem za radą i postanowiłem zdemontować schowek, praca rzeczywiście prosta.
-po odpięciu przewodu od dmuchawy sprawdzałem kontrolką w gnieździe i też lampka się nie zapala ( można się tego spodziewać po tym jak nie było na bezpieczniku ale chciałem na 100% się upewnić )
- próbowałem sprawdzić jeszcze na panelu w konsoli ale niestety nie dałem rady go wymontować przez te dwa "cięgna" od regulacji temperatury i nawiewu, są za krótkie aby panel wyciągnąć a ja nie wiedziałem jak je odpiąć.

Na ten moment jestem więc w martwym punkcie. Muszę się lepiej zaopatrzyć albo oddać auto do elektryka :(
Jeśli ktoś ma jeszcze jakąś radę to chętnie posłucham.

Edit :
Ok problem udało się rozwiązać.Niestety musiałem pojechać z tym do elektryka. Rzeczywiście na bezpieczniku nie było prądu. Przyczyna była taka że brud zablokował silnik dmuchawy - dziwnym trafem zamiast spalić bezpiecznik wyjarało się coś wyżej ( nie wiem jak idzie przed bezpiecznikiem wiązka ale elektryk mówił że coś się przepaliło we włączniku świateł - stąd też nie włączały się przeciwmgłowe tylne czego nie zauważyłem wogóle bo ich nie miałem okazji ostatnio używać ;) ) W każdym bądź razie wymieniono dmuchawę na "nową" z allegro i pospawano styki we włączniku i działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”