boschmann czy alphard ???

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: rangerek »

kryha89 elipsa jak wiadomo to nie koło :) - a fale lubią się rozchodzić koliście (tak widać na przykładzie kamienia wrzuconego do wody :) :) ) tak więc używanie elips choćby z tego powodu mija się z celem :D bo dźwięk będzie z zasady zniekształcony
do głośników potrzebny jest wzmacniacz (ten w radiu jest slabiutenki jak napisał suff)
nie musi być drogi i nie musi być nowy :D (wzmacniacz najlatwiej zmienic po prostu odpinasz jeden i wkładasz drugi tak w dużym uproszczeniu)
no i jeszcze jedno - czy stojąc na koncercie stoisz tyłem do sceny i głośników? no właśnie :)
Bronisławów 2006 | Turawa 2006 | Pławniowice 2006 | Muszynka 2006/2007 | Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | Więcbork 2008
Obrazek
prywatne www | firma
P
Pawel21
Newbie
Newbie

Post autor: Pawel21 »

mam pytanie czy mógłby mi ktos powiedziec cos o tej firmie?czy głosniki tej firmy nadaja sie do przednich drzwi?czy wogóle warto taka marke kupić? z góry dzieki :closedeyes:
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

za cenę zestawu phonocar masz helix db62.1 albo Herze dsk165
P
Pawel21
Newbie
Newbie

Post autor: Pawel21 »

dzienx
Awatar użytkownika
mlody_et
Newbie
Newbie

Post autor: mlody_et »

Witam. Od jakiegoś czasu stałem się posiadaczem małej polówki 6N z 99r. w wersji Angielskiej. Auto posiada seryjny zestaw z głośnikami w podszybiach i na drzwiach, nie zaglądałem pod obudowe ale chyba nawet z dystansami. Radio woła o pomstę do nieba, bo nawet CD nie odtwarza, a przecież mamy 2010r. ... dlatego też znalazłem po całkiem przyzwoitej cenie radyjko Pioneer DEH-4200 SD cena to 100funtów (420zł) i tutaj prosiłbym o opinię czy warto i czy może w tej cenie znajdę coś lepszego. (zależy mi na karcie SD i ipodzie bo takowe posiadam.) Po dość dłuższych przemyśleniach postanawiam stworzyć coś lepszego niż seryjne nagłośnienie, kwota jaką chcę przeznaczyć na nagłośnienie to ok 1000-1500zl (250 - 300funtów) , ale jeżeli będzie taniej nic się nie stanie.
Czytałem troche o nagłośnieniach i chciałbym się podjąć czegoś bardziej wymagającego pracy :) bo lubie majsterkować.
Podszybie Pionki albo Jbl jeszcze nie wiem jaka moc możecie doradzić, bo na drzwi chce dać helixy i mam nadzieje, że do 250zł jakieś wyrwe. Tweetery w trójkątach lusterek + na tył w słupkach lub na podsufitce o ile to dobry pomysł.
Drzwi chce wygłuszyć matą może być nawet coś droższego bo koszt typu 20zł nie jest aż tak wielki. I teraz pytanie czy jest sens wygłuszać bagażnik i tylne boczki przy kanapie? Auto jest 3 drzwiowe i nie wiem tylko czy to polepszy efekt czy poprostu nie ma co się bawić w oklejanie zbędnej blachy?
Do bagażnika tuba JBL 1000W + wzmak tutaj kolejny problem, bo chciałbym to podłączyć z kondensatorem. Na wzmakach i kondensatorach nie znam się kompletnie jedyne co to kilka artykułów na temat gromadzenia mocy i jak go naładować przy reszcie jestem zielony. Okablowanie wezme troche grubsze niż jest wymagane na wszelki wypadek gdybym się zdecydował coś dorzucić w przyszłości oczywiście także z waszego polecenia, bo nie chce nietypowych niespodzianek bo okaże się, żę kable od chinoli przyjechały. Tylna pułka 2x JBL i tego też nie jestem pewny czy współgra to z tubą. Jeżeli ktoś ma koncepcję i chciałby bardziej naświetlić mi drogę postępowania wielki szaun. Czekam na wasze opinie na temat mojego radyjka oraz czy moj pomysłokaże sie wypałem :) serdecznie pozdrawiam VW Maniaków z Gdyni!
VW MANIA GDYNIA! pozdro dla chłopaków z pomorza!
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

przeczytaj FAQ napisane przez Bartka Nazara oraz PKP CA FAQ, a później zacznij zadawać pytania.

Poza tym, tematy o które pytasz były wielokrotnie poruszane na forum i użycie szukajki odpowie Ci na resztę pytań.

Co do radia to nie wydaje mi się, żeby był to najlepszy zakup. Lepiej kupić JVC (mimo, że bez portu SD) posiadającego 2 pary RCA dzięki którym podłączysz 4 kanałowy wzmacniacz do którego podłączysz skrzynkę i głośniki z zestawu przedniego.

No i najważniejsze. Nie montuj nie wiadomo ile głośników tylko zbuduj poprawną scenę z zestawu odseparowanego na przedzie i skrzynki w bagażniku.
Awatar użytkownika
st3fanek1
Newbie
Newbie

Post autor: st3fanek1 »

Witam wszystkich forumowiczów:) ...
Mam pytanie co do zestawu do mojej poloweczki :D ktory ze tak powiem wybralem ale nie jestem go pewien i chcial bym uslyszec wasza opinie :))

Tak wiec :
hertz Dsk 165
http://allegro.pl/item959462521_hertz_d ... ratis.html
Hertz Dcx 100
http://allegro.pl/item959985381_hertz_d ... oclaw.html
Subwoofer hertz ds 300
http://allegro.pl/item953201352_hertz_d ... mocja.html
Wzmacniacz Magnat 44HQ
http://allegro.pl/item961186479_wzmania ... sklep.html

Z gory dzieki za odpowiedz i licze na wasza porade:) POzdrawiam :) :victory:
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

szczerze, to poza dsk165 to nie ma tutaj raczej nic ciekawego. Pieniądze które masz wydać na głośniki w podszybie (te 100mm) odpuść sobie i pieniądze przeznacz na lepszy sub :-)

Jeśli chodzi o DSK to idź do Mediamarkt i zrób sobie odsłuch ponieważ niektórzy (w tym i ja) uważają, że dsk ma bardzo męczące syki. zdecydowanie bardziej odpowiadają mi Helixy DB62.1

Co do wzmacniacza to poszukaj na allegro starego soniaka albo alpine (w PKP CA FAQ na górze działu są podane modele). Dodatkowo pieniądze które zaoszczędzisz przeznacz na wytłumienie drzwi. Potrzebujesz około 14-16 lekkich mat bitumicznych np stp vibroplast w cenie 14pln za arkusz.

Mój zestaw, którego mogę polecić dla osób z małym budżetem to:
- sony xm-4045 (~200-250PLN na allegro)
- helix db62.1 (210PLN w carhifi24.pl)
- it mds08 w zabudowie z BR (~400PLN na allegro)
- wytłumienie STP Vibroplast
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

tylko głośniki w boczkach, twetery w trójkątach i sub w bagażniku, podszybie i półkę wrzuć z planu
Awatar użytkownika
st3fanek1
Newbie
Newbie

dzieki za szybka odpowiedz :) otoz moj budzet ktory chce na to przeznaczyc to okolo 300 euro ...a te helix nie beda troche slabe??:)
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

słabe? :banghead:

Pamiętaj, że im mniejsza moc RMS tym większa czystość grania. Jeśli chcesz sprzęt do straszenia kur na wiejskiej potupajce to kup to co napisałeś, bo do tego to się nadaje. Większość ludzi która się tutaj udziela poda Ci sprzęt który będzie grał, a nie bucał :grin:
Awatar użytkownika
mlody_et
Newbie
Newbie

Post autor: mlody_et »

tak jak napisał suff miałem na myśle przedni odseparowany, a o półkę tylną poprostu pytałem czy jest sens. Skoro nie ma tak też zrobie, tylko skoro podszybie mam wyrzucić z planu to znaczy zostawic seryjne czy całkowicie zdemontować?
I czy jest sens podpinania pod to kondensatora jeżeli chce dać 1000W JBL? pozdro
Foto relacje z montowania i wygłuszania postaram się umieścić w miare możliwości.
VW MANIA GDYNIA! pozdro dla chłopaków z pomorza!
Awatar użytkownika
st3fanek1
Newbie
Newbie

chce sprzet do sluchania:p i szczeze wolal bym nowy wzmacniacz masz moze jakies propozycje ??:) a i co do tych mat ile w drzwi okolo wejdzie ??:)
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

[quote=""mlody_et""]I czy jest sens podpinania pod to kondensatora jeżeli chce dać 1000W JBL? [/quote]
zawsze jest sens podpinania kondziola jesli masz wzmak .. z tym ze wiesz ze Tuba nie gra .. tymbardziej jesli to JBL .. kup cos na porządnym głośniku ( mds intertechnik , rockford fosgate .. ) w dobrej skrzyni ( trwałej ,drewnianej ) , wyrzuc podszybie , bo przeciez tweetery bedziesz mial i helixy jako kicki
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

najpierw zainwestuj w okablowanie, później jak będziesz miał dyskotekę inwestuj w kondensator. Co do tuby to ja jestem zawsze na nie. szkoda kasy i lepiej zainwestować te pieniądze w lepszy głośnik w skrzynce (closed albo BR)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”