OKABLOWANIE - czyli co i jak podłączyć w instalacjach CA

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

[quote=""matimon""][quote=""Groszu""][quote=""matimon""]Witam.
Mam oto taki problem kupiłem moje polo w wyposarzeniu highline ale niestety z radie RCD 210 które posiada dwa głośniki z przodu i 2 tweetery.Natomiast nie wiem jak wyglada sytuacja z tyłu czy są tam pociągnięte kable czy trzeba samemu? za wszelkie informacje serdecznie dziękuje
pozdrawiam[/quote]

U mnie w 9n'ce jest taka sama sytuacja. Są przednie głośniki w drzwiach i tweetery i to było w serii. Jeśli chodzi o tył to kabli nie ma, ale to żaden problem przeciągnąć kabel, problemem jest brak mocowań na głośniki w tylnych boczkach, a wykonanie ich z MDF'u przez profesjonalną firmę zajmującą się montażem car audio kosztuje około 180zł za boczek. W takiej sytuacji proponuję rozwiązanie, które niedługo wjedzie u mnie: dwa solidne głośniki w półkę, jest to łatwiejsze do zamontowania, a i koszt dużo mniejszy:)[/quote]

No ty jestes chyba nienormalny mam auto za 68 tys i będę niszczył półkę bo szkoda mi 180 zł :D[/quote]

To trzeba było nie skąpić i wybrać sobie lepszą wersję wyposażenia. Poza tym po jakiego grzyba głośniki z tyłu??
Próbujesz wyważyć otwarte drzwi najpierw dowiedz się co to jest car audio ,a dopiero potem zmieniaj je w aucie. Przesłuchaj kilka systemów, zdobądź jakieś doświadczenie w tej dziedzinie i dopiero zacznij wydawać kasę w tym kierunku.
Obrazek
S
Shooter :**
Newbie
Newbie

Post autor: Shooter :** »

Nie wiem jak zamontować radio (mam blaupunkt stockholm 100). Chodzi mi o podpięcie do prądu, doprowadzenie kabli od głośników do deski rozdzielczej, jakie głośniki wybrać najlepiej i resztę związaną z tym problemem. Pomożecie ? :D
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Nie masz oryginalnych kostek ISO ?
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

To trzeba było nie skąpić i wybrać sobie lepszą wersję wyposażenia. Poza tym po jakiego grzyba głośniki z tyłu??
Próbujesz wyważyć otwarte drzwi najpierw dowiedz się co to jest car audio ,a dopiero potem zmieniaj je w aucie. Przesłuchaj kilka systemów, zdobądź jakieś doświadczenie w tej dziedzinie i dopiero zacznij wydawać kasę w tym kierunku.
Ołł jee święte słowa. :amen:.

Zawsze kolega może pobawić się wyżynarką i popsuć auto za 68tys złotych.
w
wojtyla28
Newbie
Newbie

Post autor: wojtyla28 »

Teoretycznie to kostka iso powinna być. U mnie w polo 6n nie było audio a kable do radia i głośników w podszybiu były.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

No jasne że są. tylko proponuję zdemontować konsolę przednią żeby się do tego dobrać. takie kosteczki trzeba znaleźć :)
Awatar użytkownika
Groszu
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Groszu »

A mnie się wydaje, że ktoś tu ma problemy z liczeniem...
2x180=360 dodaj do tego dobre głośniki, powiedzmy za 200zł i już robi się 560 zł... Skoro ("tak małe") pieniądze rzeczywiście nie są dla ciebie problemem, to po prostu pojedź do profesjonalnej firmy zajmującej się CA. Efekt będzie dużo lepszy, a pieniądze tylko kilkakrotnie większe :) Ale czego się nie robi w aucie za 68tyś :bow:
Moja ex mała czarna 9n TDi

Grupa Mazowiecka - "Młoda Gwardia"
M
Majeran123
Newbie
Newbie

Post autor: Majeran123 »

Witam mam taki problem gdyz ostatnio podlaczylem sobie car audio i podczas wylaczania zaplonu wzmacniacz dalej byl wlaczony :(
Wiec moje pytanie takie gdzie podlaczyc kabel REMOTE tak zeby wzmacniacz wlaczal sie razem z radiem :)
Najlepiej prosilbym o zdjecie bo nie ogarniam za bardzo.

Polo 9n
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Podłączasz do niebieskiego kabla w kostce od radia.
Zdjęcia nie daje, bo zakładam że wiesz jak wygląda kolor niebieski i jak wygląda kostka ;)

Niebieski kabel, to ten na którym pojawia się 12V w chwili włączenia radia.
Kabel czesto opisane jest jako remote, a czasem antenne.
Lepsze radia mają oddzielne kable dla anteny i dla wzmacniaczy, tak że można sobie z poziomu radia wyłączyć wzmiacniacz. Ale to już tak przyszłościowo pisze.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
A
Arekak
Newbie
Newbie

Post autor: Arekak »

Panowie czy jest taka możliwość, że w Polo 6N2 Basic nie mam żadnej wiązki poprowadzonej do radia? W skrzynce bezpieczników pod numerem 42 nie ma nawet styków, ale czytałem gdzieś że wiązka od radia podłączona jest pod zapalniczkę.

Zrobiłem już sobie wstępny schemat instalacji. Jest dobry (oprócz wtyczki głośnikowej, bo tam nie patrzyłem na piny)?
Obrazek
Awatar użytkownika
klocek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: klocek »

Z tyłu radia mam takikabele ktory jest zakonczony wejsciem na JACKA 3.5mm tak jak by aux, nie testowałem tego ale czy mozliwe ze moje radio ma wejscie auxa ale z tyłu u to na kabelku a nie jak we wszystkich radiach na panelu przednim normalne wejscie, radio to JVC ale modelu nie znam
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

Może być wyjście od tyłu,ale bez podania modelu to można sobie mówić...
Awatar użytkownika
Gulunio
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Gulunio »

bez konkretnego modelu radia coś powiedzieć, a masz gdzieś w opcjach radia aux? Równie dobrze może to być do zestawu głośnomówiącego

A nie ma nalepki gdzieś z tyłu albo na obudowie radia jaki to model?
Evergreen :)

Klucze 2010 | Kozienice 2010 |...
Awatar użytkownika
klocek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: klocek »

JVC KD-G635 :grin:
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator