DYSTANSE, ZABUDOWY co?? jak?? czym?? gdzie?? itp....

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

Weź papier, miarkę i pomierz bagażnik. Wybierz głośnik i policz jaką objętość skrzynki będziesz potrzebował (różne dla skrzynek Closed i z bass relfexem). Jak będziesz znał objętość możesz dopasowac to do wymiarów bagażnika, pamiętając o głębokości montażowej która jest wymagana do wsadzenia danego głośnika.

kup mdf, wikol, wkręty montażowe do drewna, oraz wykładzinę w castoramie. Czasami mają ten 22mm, którego powinieneś zastosować. Jedź do dokładnego stolarza i niech Ci tego MDF przytnie. Później to już tylko kwestia złożenia wszystkiego do kupy i wytłumienia wnętrza skrzynki przy pomocy gąbki.
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

ja się w sumie nie znam ale nie lepiej było by wyciszyć cały lewy bok matami APP później dekarska a głośnik na grubym kawałku sklejki ładnie dopasować do lewej strony bagażnika ? Nie wydaje się wam że 25, 30 będzie za duży ? chodzi o potrzebny litraż oczywiście Sam się przymierzam do zrobienia takiego czegoś ale stawiam na 20 cm Intertechnika :)
Awatar użytkownika
foxmen1
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: foxmen1 »

Jak się kolega zdecyduje to może jakiś manual? też się do tego zabieram i zabieram...
Było... viewtopic.php?f=56&t=11878
Jest Golf IV 1.9TDI 115kucy
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

[quote=""mario'""]ja się w sumie nie znam ale nie lepiej było by wyciszyć cały lewy bok matami APP później dekarska a głośnik na grubym kawałku sklejki ładnie dopasować do lewej strony bagażnika ?[/quote]

IMO, nie. Jak tak zrobisz to nie otrzymasz zamkniętej objętości i głośnik nie będzie w stanie rozwinąć swoich skrzydeł. Ale ja też się znam tyle co kombinowałem z zabudową boczku w moim resoraku.

[quote=""mario'""]Nie wydaje się wam że 25, 30 będzie za duży ? chodzi o potrzebny litraż oczywiście Sam się przymierzam do zrobienia takiego czegoś ale stawiam na 20 cm Intertechnika [/quote]
nie koniecznie. Najważniejsze jest aby głośnik miał małą głębokość montażową.
C
Chmieluss
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Chmieluss »

bo mi chodzi o to głównie żeby nie tracić bagażnika tylko to w miarę możliwości ładnie umieścić z lewej strony, a nie wsadzać tuby lub skrzyni basowej, bo wg mnie to strata powierzchni bagażnika... myślałem na początku zrobić tak jak mówi mario', no ale coś mi mówi że nie będzie to brzmiało dobrze...
C
Chmieluss
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Chmieluss »

Dobra postaram się coś wykombinować, a jak sie nie uda to kupie gotowe i juz :)
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""krzyDOLAR""]w tym temacie chyba nic nie ruszy, więc zainteresowanych dystansami/panelami z mdf'u odsyłam do lektury TEGO poradnika. w szczególności waszej uwadze polecam te dwa zdjęcia:

Obrazek Obrazek[/quote]

No i w/g mnie to"kupa" jest, bo prawidłowo ta blacha(zielona),którą widać w prześwicie dystansów powinna być wycięta.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
w
wiszi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wiszi »

nie bede zakladal nowego tematu.

pytanie do ludzi ktorzy sie znaja, podejda te dystanse pod polo 6n , wersja 5d ?

http://www.allegro.pl/item1038500246.html

http://www.allegro.pl/item1022818153_dy ... tanse.html

http://www.allegro.pl/item1031594502_dy ... _wawa.html
Awatar użytkownika
Kewl
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kewl »

To zalezy czy bediesz mial do czego je przymocowac. Lepiej wydac troszke wiecej i kupic ori mocowania...
Awatar użytkownika
Bonaventura
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bonaventura »

Mam koncepcje na zabudowa bagaznika chce w boczki wmatowac glosniki 2x 200w podlaczyc to pod wzmacniacz blaupunkta 400W RMS w jaki sposob mam zabudowac ta scianke i czy to bedzie jakos ladnie gralo oczywiscie scianki wygluszone.

Obrazek
"Marzenia kształtują naszą wyobraźnię"
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

2 strony dalej...
viewtopic.php?f=33&t=13329
daj jeden dobry głośnik, po co pakować 2, a jeżeli tak bardzo byś chciał to lepiej jakby miały osobne komory :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Bonaventura
Początkujący
Początkujący

Dzieki wielkie za linka o cos takego mi chodzilo .

Mam zamiar zrobic to w dwoch boczkach a nie w jednym
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote=""Bonaventura""]Mam zamiar zrobic to w dwoch boczkach a nie w jednym[/quote]no to tak, przeszło mi przez myśl, że może tak chcesz zrobić :) tylko, że drugi boczek jest zajęty przez pompkę centralnego i inne pierdoły, na Twoim miejscu ograniczyłbym się do jednej fajnej zabudowy w boczku pokazanym przez Ciebie, chyba, że te głośniki o których piszesz już masz i chcesz koniecznie wykorzystać, ale zawsze można sprzedać i kupić jeden lepszy, ale jak uważasz, zrobisz jak Tobie się będzie podobało :grin:
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Bonaventura
Początkujący
Początkujący

Chce zeby grało jak najlepiej wiec poslucham sie rady i zrobie 1 konkretny glosnik. Pytanie jaki glosnik bedzie tam sprawowal sie najlepiej czy 30cm 250w w Rms rozwinie skrzydla ?? Jaki glosniczek polecacie?
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

nawet jak rozwinie skrzydla to i tak magiczne glosniki 200w sprowadza je na ziemie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”