[6n] Wymiana świec i kabli zapłonowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
fredstw
Newbie
Newbie

[6n] Wymiana świec i kabli zapłonowych

Post autor: fredstw »

Niby zadanie proste, a jednak mam pytania...

W jaki sposób mam zamontować kabel na świecy? Wg opisu kabla należy założyć baryłkę na świece, ale wtedy nijak ma się ta baryłka do końcówki kabla...

Poniżej daję zdjęcia z zakupów i instrukcję...

Obrazek Obrazek

Druga sprawa to co do świec jestem pewny że koleś dał mi dobre świece, to do kabli nie jestem już taki pewny...
Kable są firmy SENTECH model 8338 i wg powyższej instrukcji są do silnika o kodzie AKV bądź AEX, a wg mojej wklejki mam APQ... Mniemam że może to robić jakąś różnicę...
Świece to NGK BKUR6ET

PS... Sorry za słabą jakość zdjęć, robione telefonem na szybkiego...
Obrazek Das Auto.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

chyba mi się zdaje że chcesz założyć je na odwrót...., każdemu się może zdarzyć...
krótka końcówka idzie do cewki a ta metalowa pokrywa świece bez tego wkręcanego cylinderka, ciebie takie same bebechy jak i u mnie, ten jeden kabelek bez metalowej fajki powinien iść z dołu cewki do rozdzielacza zapłonu, zapodaje on grzmoty które posłusznie palec przekazuje do kolejnych kabli te do świec i bum....
Jeśli nie jesteś pewien to zrób fotkę telefonem przed demontażem i zamontuj wg niej.
dobre kupiłeś części, tak przy okazji ile za te kabelki dałeś?
tutaj jest napisane że pasują do 4 silników w tym AKV i APQ
http://www.sentech.pl/index.php?wiaz=4523
Tu rozwiązanie twojego problemu:
Obrazek
pozdrawiam
rat4 :beach:
Ostatnio zmieniony 20 lis 2009, 20:31 przez rat4, łącznie zmieniany 1 raz.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
fredstw
Newbie
Newbie

rat4 dzięki wielkie, rozwiałeś wszelkie moje wątpliwości... Wydaje mi się jednak że te cylinderki (wg prducenta baryłki) dobrze się komponują na fajkach świec, ale to porównam jeszcze na starych świecach...
Prostsze niż myślałem, ale wolałem zapytać...
THX :D

Temat zamykam...
Obrazek Das Auto.
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Ale świece powinieneś mieć trzy elektrodowe.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ale one są 3 elektrodowe tylko je sfocił tak troszkę że się elektrody ukrywają... :grin:
Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
fredstw
Newbie
Newbie

Dziadek13 zmusiłeś mnie do myślenia na szczęście... Kolesia ze sklepu chyba fantazja poniosła, a ja Mu zbyt łatwo uwierzyłem i dopiero po Twoim podejrzeniu zobaczyłem że oznaczenie się jednak nie zgadza...

BUR6ET a BKUR6ET robi dużą różnicę... Trzeba będzie iść i wymienić na właściwe i zrobić małą borutę w sklepie :angry2:

Foty...
Obrazek Obrazek

rat4 kabelki 82 zeta kosztowały mnie...
Obrazek Das Auto.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Źródło:
viewtopic.php?f=14&t=4827
Klimator swiece NGK BUR6ET a BKUR6ET-10 to te same świece tylko na inny klucz a jak widzicie ich oznaczenie różni się tylko o jedna literkę

wartość cieplną mają tę samą spróbuj może da się zainstalować, i obejdzie się bez burdy w sklepie,
gwint świecy jest taki sam :!: a rozmiar klucza to: 16 lub 21 mm a reszta idento

Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
fredstw
Newbie
Newbie

Fakt jest faktem, niby to samo.
Wg "Sam naprawiam" prawidłowe oznaczenie to BKUR6ET, a nie BKUR6ET-10, ale może odstęp elektrod jest tutaj mało istotny...
Jutro jeszcze zadzwonie do kumpla który pracuje w tym sklepie (a na moje nieszczęście nie było Go dzisiaj) i mi sprawdzi czy Jego kumpel dał mi odpowiednie produkty.

Klucz to 21 mm i nie wiem czy mi podpasuje klucz mojego kumpla, bo własnego nie posiadam, ale to mały szczegół...

-- Sob Lis 21, 2009 04:09 am --

Stare świece były takie same jak te co zakupiłem wczoraj (BUR6ET) więc jest oki, co do końcówek nakręcanych na świece w przypadku budowy kabli (ich "fajek") muszą one po prostu tam być...

Co do kabli, to do cewki zbyt lekko przylegają jak na moje oko, chociaz przejechałem na nich jakieś 30 km i jest oki, więc czas pokaże...
Obrazek Das Auto.
Awatar użytkownika
michał25
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michał25 »

Jezeli moge do dołacze do tematu dziasiaj kupiłem świece NGK Bkur6et-10 czytałem kilka postów na ten temat czy te co kupiłem są dobre do mojego polo mam 1,4 Silnik APQ http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319& ... W&m=Polo+3 a znowu na tej stronie jest podane ze do silnika 1,4 APQ sa świece BUR6ET (V‑Line 1) czy te co kupiłem bedą pasowac czy co ?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

tam pokazałeś świece dla LPG, to tylko chwyt marketingowy nie kupuj tych LPG normalne takie jak fabryka podaje, V line oznacza tylko charakterystyczne nacięcie w kształcie litery V na grocie świecy. Bierz bur6et będzie pasować.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Gdyby ktoś chciał zestaw BERU do silnika 1.4 APQ opartym na Boschu to podaje nr katalogowe.
świeczki Beru Z91
kpl kabli zapłonowych Beru ZEF716
Kopułka Beru VK382
Palec Beru EVL134

Na fabrycznych kablach, elementach zapłonu jest właśnie wybite Beru i ufam bardziej tej firmie
Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mr_raven »

na 1 montaz w produkcji szły swiece NGK polecam ta stronke zeby sobie sprawdzic jakie ida swieczki
http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319& ... W&m=Polo+3
sam kupowalem ostatnio swieczki i do mojego polo 1.4 AKV ida swieczku BUR6ET
Awatar użytkownika
Kolo z Polo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kolo z Polo »

jaka jest potrzebna nasadka do świec? silnik AEE
my little Poli
E
Emejcz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Emejcz »

Mam pytanie odnośnie świec. Mam obecnie wkręcone ngk z 3 elektrodami bocznymi i srodkowa wydaje mi się już trochę zużyta, bo zaczyna jakby przypominać trójkąt. Chciałem wyregulować szczelinę, ale powiem szczerze, że nie mam pojęcia jak to zrobić w 3 elektrodowych. Czy w nich w ogóle się to ustawia?

Teraz pytanie, czy jakbym wsadził inne ngk jednoelktrodowe z innego auta, bo mam akurat w dobrym stanie, to byłoby źle?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""Emejcz""]Mam obecnie wkręcone ngk z 3 elektrodami bocznymi i srodkowa wydaje mi się już trochę zużyta, bo zaczyna jakby przypominać trójkąt. Chciałem wyregulować szczelinę, ale powiem szczerze, że nie mam pojęcia jak to zrobić w 3 elektrodowych. Czy w nich w ogóle się to ustawia?[/quote]
Skoro sie taki trójkątny zrobił to nalezy wymienić.
Czy sie ustawia- nie wiem. Ja kupilem i zamontowalem, bez ustawiania i jest OK
[quote=""Emejcz""]Teraz pytanie, czy jakbym wsadził inne ngk jednoelktrodowe z innego auta, bo mam akurat w dobrym stanie, to byłoby źle?[/quote]
No chyba nie byłoby dobrze, bo do danego silnika są przewidziane odpowiednie świece
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”