Po włączeniu zapłonu wskażnik temperatury szaleje...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Radeknavi
Początkujący
Początkujący

Po włączeniu zapłonu wskażnik temperatury szaleje...

Post autor: Radeknavi »

Witam forumowicze:)
Szukałem takiego wątku na forum ale niestety nie znalazłem(może przeoczyłem).Otóż:pewnego dnia z rana jakby nigdy nic wyjeżdżam sobie spod domu,przejechałem z 300m i nagle zapaliła się kontrolka smarowania,i wody a wskaźnik temperatury wody momentalnie wskoczył na 120st.C. Niewiele myśląc zawróciłem do domu.Zgasiłem silnik.Po pierwsze z tatą sprawdziliśmy czy silnik ma ciśnienie i było.Po przekręceniu stacyjki na zapłon wskaźnik temperatury podnosi się do 120st.C(oczywiście przez ten czas kontrolka od temperatury miga) i wraca z powrotem i opiera się na ograniczniku.Silnik AAU,polo coupe 1992r.Wiecie Panowie co może być?
Pozdrawiam Radek.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Zaczął bym od czujników. Tylko troszkę dziwne żeby padły na raz czujniki wody i oleju. Później to tylko mogą być zwarcia instalacji elektrycznej.
Awatar użytkownika
Radeknavi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Radeknavi »

Czujniki sprawdzone,wszystko ok,ale teraz objawy są inne.Podczas jazdy zazwyczaj kiedy silnik osiąga około 70-80 stopni wskazówka wody leci na 120stopni i miga kontrolka od temperatury,trwa to z 30 sekund i wszystko się normuje(wskazówka opada).co może się dziać?

-- Nie Lis 29, 2009 10:57 pm --

Koledzy poradzicie radą?jezdze już trochę i cały czas się to powtarza...
Obrazek
f
franki
Newbie
Newbie

Post autor: franki »

Witam mialem to samo tylko ze bez skokowtemperatury, czujnik od wody mi sie zapalal i gasl w roznych odstepach czasu, wymienilem czujnik temp wody i juz po problemie:)
p
piotrek18ony
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: piotrek18ony »

Siema.Mam tak samo tzn po wymianie czarnego czujnika temperatura cały czas to 120 :D tzn po jakis 5 minutach jak sie silnik rozgrzeje jezdze z tym poł roku i nic sie nie dzieje :D
b
bluemangno
Newbie
Newbie

Post autor: bluemangno »

Witam

Ja mam taki problem a mianowicie pare dni temu w trakcie jazdy zaczęła mrugać mi kontrolka od chłodnicy.Myślałem że to jakiś błąd i odłaczyłem aku na chwile i podłaczyem spowrotem.Na dwa dni był spokój ale zaóważyłem że wskazówka od temperatury w ogóle nie reaguje.Potem przestały mi działać wycieraczki.Sprawdziłem bezpieczniki wszystko oki i po odpaleniu auta zaczęły działać poza najszybszymi ruchami.po chwili zaczęła mrugać mi dioda od oleju i zaczęła wydawać piskliwy głos.Sprawdziłem olej i płyn chłodniczy wszystko jest w normie.Akurat wracałem do domu i śmiało przejechałem 20 kilosów.Dziś przejechałem się to tylko dioda od chłodnicy mi mruga.Już nie wiem co jest grane z moja polóweczką, :agresyw: dosłownie sama dyskoteka.

Pozdro
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

Oj Panowie macie niezłe dyskoteki w aucie :grin:
A tak na poważnie to sprawdźcie sobie masy (-) :
- z akumulatora do nadwozia
- do licznika
- i czy silnik jest zmasowany.
Ja miałem podobną przygodę w Fiacie Bravo :commando: i miałem zaśniedziały styk na łączeniu z nadwoziem. Tylko wtedy był dodatkowy objaw- jak silnik był ciepły, to był problem z rozruchem-rozrusznik wyciągałem chyba z 5 razy :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: , a wystarczyło tylko jedną śrubę odkręcić i papierem przeczyścić styk i jak ręką odjął. :grin:
Może to pomoże.
Powodzenia.
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

Witam u mnie było to samo co kolega rdylus napisał te te wszystkie wasze objawy styk wyszorowany i jest git jak ręką odioł równierz wykasowałem błędy na kompie a trochę się ich nazbierało

teraz jest wszystko :bomb:
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”