DYSTANSE, ZABUDOWY co?? jak?? czym?? gdzie?? itp....

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Pokemon
Raczkujący
Raczkujący

DYSTANSE, ZABUDOWY co?? jak?? czym?? gdzie?? itp....

Post autor: Pokemon »

Jak w temacie. Potrzebuję wzmocnić i wygłuszyć tylną pólkę. Czym co i jak i dlaczego :crazy:
Mam wbudowane w półkę dwa basowe głośniki. I czasem razem z basem lata mi cała półka.
http://www.youtube.com/watch?v=yRsTZyhx5DI to co skacze to tańcząca much. :crazy: :jester:
Ostatnio zmieniony 12 sty 2013, 18:38 przez Pokemon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Bój się Boga. "Pulka"?? :angry2:
Półka jest za lekka na takie głośniki, pomijając fakt, że w półkę w myśl nowoczesnej technologii Car Audio głośników już nie montuje się. Tylna półka spełnia idealnie swoje zadanie w celu oddzielenia bagażnika od kabiny i czasami pozwala zasłonić zakupy z biedronki.
Jak już byś się uparł to półkę trzeba zrobić z płyty MDF i zamocować na sztywno aby nie wpadała w rezonans.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
kamilllo88
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kamilllo88 »

A ja na przykład mam głośniki na półce i nie jest źle, przy tubie jaką mam w bagażniku po dobrym ustawieniu radia wszystkie głośniki fajnie współpracują i wcale nie musiałem wzmacniać półki ;)
NO ale widze, że masz inny problem a próbowałeś może wzmocnić ją od spodu jakąś deską??
ale to była tylko moja sugestia ;)
Awatar użytkownika
Pokemon
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pokemon »

Jeszcze nie próbowałem nic z nią robić. Głośniki w półce zostaną bo fajnie grają i bez tuby. Mi i wielu osobą bardzo się podoba jak gra mój zestawik. 6 głośników + zwrotnica + Alpine , Miodzio po prostu. Myślałem bardziej o wklejeniu od spodu jakichś kontowników. Tylko nie wiedziałem czy ją samą w sobie wygłuszać?
C
Cyprys
Początkujący
Początkujący

Post autor: Cyprys »

poczekajcie na turzola on wam na pewno doradzi jak to uczynic :) bas z "pułki" i tuby są najlpesze i ważne ze wszystkim innym się podoba :) zapewne sa to znawcy w dziedzinie car audio :)

[quote=""kamilllo88""]A ja na przykład mam głośniki na półce i nie jest źle, przy tubie jaką mam w bagażniku po dobrym ustawieniu radia wszystkie głośniki fajnie współpracują[/quote]
rozumiem że ustawiałeś częstotliwosci podziału dla każdego głosnika, opóźnienia czasowe i twoje radio ma możliwosc ustawiania różnego rodzaju zbocza :)
Ostatnio zmieniony 01 lip 2009, 23:20 przez Cyprys, łącznie zmieniany 1 raz.
C
Cyprys
Początkujący
Początkujący

Post autor: Cyprys »

widzisz jedni zastanawiaja sie jaką dać skrzynie czym ją wygłuszyc, jak zaprojektować w niej komory czy zamknieta czy z BR a to wystarczy wsadzic w "wzmocnionom pułke" i wszyscy mówią że jest super :) ważne że bas jest w końcu to zakres około 200Hz po co komu pozostałe 19800Hz :)
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

No kurczaczek,nikt chłopu nie doradził?Kiedyś jak miałem golfine II to taką półkę wzmacniałem sklejką 10mm i było ok.
Oj panowie "źle się dzieje w państwie duńskim".Niech każdy wozi to co chce i słucha czego chce,wolna wola.A jak nie chcecie doradzać na temat ,to lepiej nic nie pisać.Buraki zdrożały?
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

Czesc,

na aukcjach mozna kupic helixy db 62.1 z dystansami z MDF niestety na liscie nie ma polo 6n. zastanawiam sie czy dystanse przeznaczone np do seata cordoby (10.94-11.99) beda pasowaly w drzwi 6nki. ewentualnie znacie jakies firmy ktore na zamowienie zrobia takie dystanse?
Awatar użytkownika
ozzy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ozzy »

[quote=""suff""]Czesc,

na aukcjach mozna kupic helixy db 62.1 z dystansami z MDF niestety na liscie nie ma polo 6n. zastanawiam sie czy dystanse przeznaczone np do seata cordoby (10.94-11.99) beda pasowaly w drzwi 6nki. ewentualnie znacie jakies firmy ktore na zamowienie zrobia takie dystanse?[/quote]

Kumpel znalazł tutaj:
http://www.powe.com.pl/
s
sthaw
Newbie
Newbie

Post autor: sthaw »

Ja sie dowiadywalem nie robią do 6n 3 drzwiowych bo jak to stwierdzili kształt plastiku jest zbyt skomplikowany i nie podejmą się tego.
Najrozsądniejsze jest wyjście tego typu: http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic.php?t=1601
czyli połączenie dystansów z blachą. Jest troche zabawy ale nie jest to trudne do wykonania.
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

Moze zrob manuala i wrzuc do odpowiedniego dzialu :-) Bedzie dla potomnosci.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""suff""]no tak. Cyprysowy tutorial najlepszy na swiecie :-) dzieki. byl kiedys tutaj, ale po zmianie forum przepadl.[/quote]

Cyprys zerżnął dystanse bezczelnie ode mnie :P
http://www.instalacjecaraudio.pl/sound_ ... _1998.html

Jak znajde uaktualnione fotki to wrzuce, bo te powyzsze mają już długą brodę
s
sthaw
Newbie
Newbie

Post autor: sthaw »

Ja mam jeszcze pytanie. Ile coś takiego waży? Tzn dystanse i maty? Nie ma później problemów z zawiasami czy otwieraniem i zamykaniem z powodu dodatkowych kilogramów?
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Łojek »

Nie ma problemów, pewnie ze 2-3kg wszystko razem,nie ważyłem, ale tak mi się wydaje :)
d
dragon172005
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dragon172005 »

[quote=""Passlandis""]Jakie miejsca w Polówce można wykorzystać na umieszczenie w nich odpowiednich głośników?
[/quote]

Jak lubisz wyzwania i masz na czym i gdzie pracować to możesz spróbować zabudować drzwi w żywicy nie dużo wydasz na materiał żywica, szpachla, jakiś MDF do zrobienia stelaża itp
a efekt końcowy jeśli się wszystko ładnie wygłaszcze jest naprawde boski.

Jeśli chcesz moge ci podesłąć fotki mojego projektu - po dwa głośniki niskotonowe 8" w drzwi (narazie na samy kondoniastym radiu je ciągne i już ładnie masuje a jak będzie jakiś wzmaczek to juz wogle będzie miodzio). narazie jestem w fazie początkowej ale juz cos można pokazać. :)
napewno sie pochwale jak wykończe to ładnie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”