Problem ze wskażnikiem paliwa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Problem ze wskażnikiem paliwa

Post autor: Anonymous »

Witam! Jezdzę polówka 1.4 benzyna '96 od 3 dni, kiedy wlałem 15 litrow do zbiornika pokazywało poł zbiornika, przejechałem na tym 160km i wskazowka była juz na totalnym ZERO wiec juz nie jezdziłem bo strach, wyszło ze spala 10L na 100km ;/ POMOCY

--- EDIT 18 sty 2010 11:31 ---
Zaraz lece zobaczyc co ujrze po wykreceniu pompki paliwa

--- EDIT 18 sty 2010 13:30 ---
sciagnąłem sam dekielek i widac ze paliwa jest na samym dnie. Pomki nie wyciągałem. Co moze byc przyczyna takiego spalanie (około 10L /100km) ? Sonde lambde raczej wykluczam bo samochod chodzi ok (nie muli nie przydusza sie poprostu nic) POMOCY
f
filuś
Początkujący
Początkujący

Post autor: filuś »

może dla tego ze jest zima i może masz ciężką nogę?:D
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Tak jak kolega wyżej pisze, krótkie dystanse ,niedogrzany silnik + ciężka noga = takie spalanie. Poza tym w złym miejscu umieścileś post, masz polo 6n. Proszę moda o przeniesienie :)
A
Anonymous

Własnie staram się jezdzić spokojnie, przy 3 tys zmiana biegu na wyzszy. Byłem u znajomego, podlaczylismy pod kompa i jest sonda lamba juz uszkodzona (ale silnik pracuje rowno nie szrapie itp, ale były błedy ktore wykasował i powiedział ze na razie mam nic nie wymieniac bo mogło to byc wlasnie przez błąd. A co do wkaznika to najwiecej jezdze jak jest "niby" pusto, tzn najwiecej km wtedy robie.
u
unknownman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: unknownman »

Spróbuj zmieniać bieg na wyższy przy 2tys. :)
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jacol »

"sciagnąłem sam dekielek i widac ze paliwa jest na samym dnie" - tylko nie przyświecaj sobie zapalniczką :) ... tak nawiasem- może masz problem z temperaturą? termostat, czujnik temperatury ?
B
Bizon301
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Bizon301 »

Test spalania zaczyna się od zatankowania do pełna, potem jedzie się 100km, potem znowu tankuje, i wychodzi spalanie.
Czujniki poziomu paliwa w naszych vw pokazują wartości orientacyjne, a im starsze tym bardziej abstrakcyjne. Czasem bywa tak, że po przejechaniu 50km z połowy zbiornika pokazuje rezerwę, i jeździ jeszcze 300km na tej rezerwie. Ja raczej patrzę na dzienny licznik kilometrów, niż poziom paliwa.
A
Anonymous

Ja tez patrze na km dzienne, wskaźnik paliwa u mnie spada w oczach a to wina sondy, moja polówka spala teraz około 14 litrów a jeszcze kilka dni temu wychodziło na to ze pali 10;/ Temat do zamknięcia.
Awatar użytkownika
Pestka772
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pestka772 »

10 litrów to całkiem możliwy i normalny wynik dla warunków zimowych , u mnie spalanie wyszło ost około 9,5litra, bo auto często grzane na postoju, czasem lekko piłowane w zaspie itp i potem mamy nie miłą niespodziankę na stacji benzynowej ;p a co do wskaźnika to nie ma co się nim sugerować, bo to tylko tak bardziej symbolicznie i poglądowo ;p mi ost po zatankowaniu do pełna i zrobieniu 100km zeszła jedna kreska , byłem happy że spalanie spadło zrobiłem kolejne 5km i nagle dwie kreski spadły na wskaźniku ;p tak więc do pomiarów tankujemy najlepiej do pełna, na tej samej stacji, dystrybutorze i wtedy mamy mniej więcej poprawny wynik.
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Michelangelo »

mi spala 11, bo zalalem za 50 zl wyszlo mi 11 litrow i przejechalem na tym 100 km :/ lipa, ale co zrobic. Ma na to wplyw wiele czynnikow. Krotkie odcinki na zimnym silniku, nasze k**wa nieodsniezone "drogi" na ktorych sie mieli w miejscu, nagrzewanie autka na postoju, dmuchawa, a i ciezka noga czasami sie zdaza :p staraj sie zmieniac bieg przy 2 tys., nie przyspieszac gwaltownie, hamowac silnikiem itp. poczytaj sobie o ecodrivingu, niestety w zime przy takich warunkach jakie mamy zawsze spalanie bedzie troche wyzsze :)
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

muszę przyznać, że czytając to jestem w szoku :shock:
zmieniam biegi w granicach 2,5-2,7k czasem na światłach przeciągnę nawet do 3,5k, praktycznie cały czas na włączonej klimatyzacji i spalanie nie przekroczyło u mnie tej zimy 7,8l/100km (to max jaki udało mi się uzyskać), przeważnie jednak niewiele ponad 7l.
Silnik 1.4 AEX, i to przy sporej ilości krótkich odcinków.
S
Shady
Newbie
Newbie

Post autor: Shady »

U mnie też spalanie wzrosło, normalne jest zima. A co do wskaźnika, to poprostu w tych autach tak sie dzieje po czasie. Ja zawsze kasuje licznik km jak tankuje i jak narazie spisuje się to bardzo dobrze :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
Jendrol
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Jendrol »

[quote=""edi_las_volas""]muszę przyznać, że czytając to jestem w szoku :shock:
zmieniam biegi w granicach 2,5-2,7k czasem na światłach przeciągnę nawet do 3,5k, praktycznie cały czas na włączonej klimatyzacji i spalanie nie przekroczyło u mnie tej zimy 7,8l/100km (to max jaki udało mi się uzyskać), przeważnie jednak niewiele ponad 7l.
Silnik 1.4 AEX, i to przy sporej ilości krótkich odcinków.[/quote]
Jakoś nie moge uwierzyć w takie spalanie zimą :beee:
U mnie też coś wychodzi z 10l/100km
Dla przykladu. Przeglądałem spalanie dla nowej skody Fabii silnik: 1,2 60 km i podają że pali 7,8 w warunkach miejskich, ale to jest nowy silnik.
Nie neguje takiego spalania, co podałeś, ale jestem niedowiarkiem w kwestii takiego spalania. Może wypowiedzą sie inni którzy maja silnik 1,4 ile im pali.
Awatar użytkownika
Pestka772
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pestka772 »

Dokładnie j.w. na co dzień mam kontakt z Pandą 1,1 z 2008 roku i te z potrafi spalić około 7-8 litrów a nawet więcej (ost trudno spr bo się licznik kasuję) ale to przy jeździe kobiety ;p dosyć spokojnej, na pewno przy mojej ten wynik byłby większy. Zima robi swoje ;p
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Silniczek 1.4 AEX oponki 13" 155/70 spalanie 8-8.5 litra. A wcale nie mam lekkiej nogi :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”