Zamek klapy tył

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jarek10
Newbie
Newbie

Zamek klapy tył

Post autor: jarek10 »

Kolega kupił 6N-a z 95 roku w wersji 5d. Każdy zamek- oryginał centralny. Tylny w klapie nie używany z kluczyka (jak to najczęściej bywa) pewnie od paru lat. Okazało się, że teraz kluczyk już się nie obraca. Otwiera się jedynie centralnie. Czy jest na to jakiś sprytny sposób o ile to typowa przypadłość zamków klay tylnej w 6N?
No chyba, że ktoś ma do sprzedania zamek z kluczykiem...
Z góry dzięki za odpowiedzi.
a
andrzejwys
Newbie
Newbie

Post autor: andrzejwys »

podjedź do dowolnego facha od naprawy zamków, ja ostatnio w Warszawie, na ul. Wileńskiej zapłaciłem 30 zł za naprawę. Pan od zamków mówił, że to typowa usterka :)
Awatar użytkownika
gucio024
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gucio024 »

ja u siebie mialem podobnie to zdemontowalem tapicerke na klapie i wypsikalem zamek od środka WD40 po godzinie dopiero szlo przekrecic kluczyk
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Jeżeli kluczykiem Ci nie chce, a centralnym tak, to jest powód do podejrzeń że klucz nie pasuje. Ale żeby się upewnić, zdejmij tapicerkę i zobacz w jaki sposób jest podłączony siłownik. Być może wkładka jest zabrudzona, a wtedy jest z nią trochę roboty... Przy zdejmowaniu tapicerki zwróć uwagę na to czy przy wkładce zamka od strony wewnętrznej jest taki plastikowy łącznik, który łączy 2 "kulki".
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
foxmen1
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: foxmen1 »

Częsta usterka w Polo. Prawdopodobnie wymaga gruntownego przeczyszczenia.
Było... viewtopic.php?f=56&t=11878
Jest Golf IV 1.9TDI 115kucy
Awatar użytkownika
JuStIcE

[quote=""foxmen1""]Częsta usterka w Polo. Prawdopodobnie wymaga gruntownego przeczyszczenia.[/quote]
Heh, niekoniecznie. Jeżeli centralnym otwiera i zamyka, a klucz nie chce się przekręcić, jest kilka opcji. Fakt, co do samego zamka - czeka kolegę trochęroboty z czyszczeniem tak czy siak. Ale musiałbym widzieć, albo mieć dokładną relację jak to wygląda żeby na 100% powiedzieć co to może być, bo objawy tu podane mogą wskazywać na wiele rzeczy :)

Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Opis jak wyczyścić zamek itd. :)

viewtopic.php?f=20&t=2243&hilit=zamek
Awatar użytkownika
FilipO
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: FilipO »

ja mialem tak samo... omal nie zlamalem kluczyka... raz przekrecil a potyem zamknac nie moglem... tapicerka won... rozlozylem zamek na czesci i gruntowne czyszczenie. problm zniknal po operacji.
"...Uważaj jak tańczysz, bo życiowy parkiet bywa śliski..."
Awatar użytkownika
JuStIcE

[quote=""FilipO""]ja mialem tak samo... omal nie zlamalem kluczyka... raz przekrecil a potyem zamknac nie moglem... tapicerka won... rozlozylem zamek na czesci i gruntowne czyszczenie. problm zniknal po operacji.[/quote]

No u mnie było podobnie, z tym że ja nie mogłem w ogóle go przekręcić. Kolega, który mi montował centralny stwierdził że najpierw pasowałoby naprawić zamek, żebym nie miał problemów z otwarciem klapy na wypadek gdyby centralny nie działał. Kilka godzin mi zajęło uporanie się z zamkiem, ale dałem radę. Trzeba było go porządnie przeczyścić i nasmarować żeby chciał współpracować.

i
inco
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: inco »

a da sie wymienic bebenek z wkladka z klamki z drzwi do klamki w klapie?
Mała pasja, często staje się początkiem drogi do spełnienia marzeń.
indywidualizm nie polega na udawaniu zielonego :D
j
jarek10
Newbie
Newbie

Post autor: jarek10 »

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
JuStIcE- może w tygodniu będę widział ten zamek, wtedy odezwę się ze zdjęciami i pytaniami, jeśli to nie kłpopot.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”