od jakiegoś czasu moje Polo zaczęło stukać tzn. od momentu ruszenie słychać stuki i czym szybciej jadę tym stuki się nasilają proporcjonalnie do szybkości jazdy.Stuki słychać w kabinie w przedniej części samochodu. Mechanik sprawdził zawieszenie i nic nie znalazł po czym drugi mechanik wsiadł w auto i powiedział, ze to prawdopodobnie skrzynia biegów;/ Autko ma na liczniku 135 tys. Czy tak się zachowuje skrzynie biegów której coś dolega? Dodam ze na pewno na dniach do wymiany są hamulce przednie.
możemy tutaj gdybać, ja obstawiam kończące się łożyska na wałku głównym w skrzyni biegów...mi padły przy 137 tyś. także to możliwe..
jeśli to jest to to w niedalekiej przyszłości czeka cię coraz bardziej hucząca skrzynia i wymiana tych łożysk lub wymiana skrzyni na używkę. ;(
witam! od wczoraj mam podobny problem, wraz ze wzrostem prędkości coś stuka, sprawdzałem na kanale- luzów w zawieszeniu i na kołach nie ma. Podlewarowałem przód auta i rozpędzałem "w miejscu" odgłos jak by się łożysko wysypało z prawej strony bliżej skrzyni biegów. chwytając półoś czuć jakby delikatny luz od strony skrzyni biegów;( co to może być??
objawy jakie piszesz to prawdopodobnie przegub wewnętrzny do wymiany, po operacji trzeba ustawiać zbieżność kół.
Druga opcja to sypnęły się łożyska w skrzyni. Skrzynia do naprawy, lub wymiana na używkę.
Łożyska+szalka (Timken,SKF) to wydatek około 250-300 zł robocizna nie wiem, ale koło 600-700 zł trzeba doliczyć.
mogę dodać jeszcze że przy gwałtownym ruchu kierownicą przy jeździe +80 km/h dźwięk się nasila, na każdym biegu a także na "luzie", sprawdzałem dzisiaj luz kończy się w przegubie, i jest on niewielki. niezbyt pociesza mnie ta druga wersja więc jeśli ktoś może coś jeszcze na ten temat powiedzieć to bardzo chętnie wysłucham rad;)
jeśli na luzie tak tyka to nie jest skrzynia.
Prawdopodobnie jest to któryś z przegubów wew/zewn.
Powiedz tylko czy przy ruszaniu ze skręconą kierownicą stuka?
jeśli tak to jest to przegub do wymiany, zazwyczaj padają te zewnętrzne pierwsze, te wewnętrzne bardzo dłuuugo działają.
nie, tego nie zauważyłem. wiem jaki to jest dźwięk i tego nie słychać. moja polcia prześmigała już prawie 230tyś;) więc ma prawo domagać się nowych części...; mam jeszcze pytanko, a mianowicie czy przeguby z golfa 3, rocznik 93 silnik 1.4, podejdą do polówki??
-- Pon Lip 20, 2009 11:08 pm --
a tak wg to jest dźwięk jak by łożysko padło albo koło było nie dokręcone, nie jednostajny a stuki czuć w podłodze....
Witam
Ja ci powiem, że u mnie występuje podobny problem. Słyszę nasilające się stukanie podczas jazdy. I u siebie problem jest już znajomy a mianowicie, mam skrzywioną delikatnie piastę. Tej zimy jak zjeżdżałem do pracy, autko delikatnie mi się ślizgnęło i uderzyłem w krawężnik. W 6N2 za 2 piasty i 2 łożyska zapłaciłem 200zł, teraz tylko muszę to wymienić. Ja znalazłem problem w stacji obsługi. Mechanik wszedł pod auto, a ja na rolkach się toczyłem i zdiagnozował. Możesz w ten sposób spróbować namierzyć przyczynę stukania.
Pozdrawiam