Witam,
Przyjechała dzisiaj do mnie dziewczyna swoim polo 6n2 1.4 16V 2000r. Powiedzuiała ze jadąc do mnie zaczęla migać lampka od oleju. I faktrycznie limpa cisnienia oleju migała, sprawdziłem poziom oleju i było ok. Chciała jeszcvze coś załatwic na miescie wiec pojechałem z nią (i tu był juz błąd, zamiast zostawic auto w spokoju) Kiedy wracalismy(lampka cały czas migała) juz do domu samochód zgasł i nie chciał juz odpalić, przejechalismy moze jakies 12km. Po przekręceniu stacyjki nie słychać rpozrusznika tylko taki krótki dzwiek jakby własnie padło. Objawy jakby akumulator za słaby, ale niemożliwe to przecież po wczesniejeszej jeździe. aha jeszcze kiedy sie chce go odpalić to zegar i licznik kilometrów tych krótkich zeruje się całkowicie, i w momencie przekręcenia aż przygasa i zeruje.
Czyżby silnik został zatarty??
A jeżeli juz to czy ktoś się orientuje czy mozna wsadzić silnik 1.4 16v 101KM z 2006r?? czy bedzie wsyztsko plug&play?? komputery i bajery tez do wymiany??
prosze o porady co robić, bo dziewczyna strasznie chce 100konny wsadzać...
[quote=""xploid""]Objawy jakby akumulator za słaby, ale niemożliwe to przecież po wczesniejeszej jeździe.[/quote]
Nie możesz tak bez sprawdzenia odrzucić tej opcji. Zawsze tak się może zdarzyć, że nie był ładowany w trakcie jazdy i się wyczerpał. Podobną sytuację miałem kiedyś w Malaczu.
Jednak nie zgadza mi się to zbytnio ze świecącą się kontrolką oleju.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->
Jesli mryga kontrolka to wyglada jak byy za mało oleju bylo czyli za niskie cisnienei podczas pracy. Obawiam sie czy czasem pompa oleju nie padła ;/
Sprawdz jeszcze akumulator i polaczenie z nim.
no własnie już sam nie wiem, że może to akumulator zaczął mi tak odwealać, ale ta lampa oleju mnie własnie dziwi. A co do pompy oleju, wydaje mi sie ze gdyby padła, to przy sprawdzeniu bagnetu raczej byłoby ponizej poziomu...
Poza tym , obstawiam też , ze moze cos od paska rozdządu sie przestawiło. musze koniecznie tez sprawdzić czy uszczelki mi nie wydmuchneęło i czy płun chłodniczy własnie ma swój poziom....
Wrzuć 5 bieg i spróbuj przepchnąć - jak się uda tylko ok 5 cm (minimalny luz na zębatkach) a nie 2-3 metry to silnik blokuje koła - zatarty (albo coś ze skrzynią biegów - mało prawdopodobne).
Podałem pełniejszy opis takiego problemu u mnie na: viewtopic.php?f=20&t=1637
[quote=""Max""]Wrzuć 5 bieg i spróbuj przepchnąć - jak się uda tylko ok 5 cm (minimalny luz na zębatkach) a nie 2-3 metry to silnik blokuje koła - zatarty (albo coś ze skrzynią biegów - mało prawdopodobne).
Podałem pełniejszy opis takiego problemu u mnie na: http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=1637[/quote]
niewygląda to dobrze :?
też mi sie tak wydaje :? tak jak pisze Max :shock: