wyciek oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
witoldo235
Newbie
Newbie

wyciek oleju

Post autor: witoldo235 »

witam!! mam niemały problem ostatnio po wymianie oleju oraz uszczelki pod pokrywy od klawiatury na obudowie paska rozrządu zauważyłem dość duży wyciek oleju:( prawdopodobnie to wina uszczelki ale podejrzewam też uszczelniać wałka przy rozrządzie
czy jest możliwość sprawdzenia bez demontażu rozrządu czy to wina tego uszczelniacza?? a może jakieś propozycje
moje POLO to 1,6 75km rok 1995 AEA kod silnika
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Ten olej to na 99% uszczelka pod pokrywą zaworów od strony paska rozrządu.
w
witoldo235
Newbie
Newbie

to zostaje 1% że nie :grin: a tak poważnie można coś z tym zrobić bo musze dodać że uszczelka jest nowa??
K
KoKo

Post autor: KoKo »

ściag pokrywe i może ci sie tylko gdzies zawniela jak skladales
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Ja tego nie robiłem ale jest silicon czerwony do tych uszczelek cieniutko smarujesz i jest git,widziałem w warsztacie jak właśnie stosowali ten silicon.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

potwierdzam sam tak robiłem koledze który uszkodził miskę olejową, smaruje się silikonem na wysoką temperaturę dostępne w każdym sklepie moto koszt tubki jakieś 8-10 zł
np. taki:
Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
lagoc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lagoc »

1.) Sprawdź uszczelniacz wałka rozrządu- z niego może uciekać olej (najlepsze uszczelniacze to takie 3-kolorowe)

2.) jeżeli w oleju masz osłonę paska z tyłu silnika- od strony filtra powietrza to sprawdź obudowę czujnika ciśnienia oleju, ewentualnie sam czujnik (może uderzyłeś go czymś);

A dlaczego tak uważam? U mnie w oleju była miska, obudowa paska oraz silnik przy pasku, znaczyłem parkingi plamami a okazało się, że padła obudowa czujnika ciśnienia oleju oraz uszczelka wałka rozrządu

A mówią, że BMW to będziesz miał wydatki..... :crazy:
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Panowie, a czy przy montażu zwykłej gumowej uszczelki pokrywy zaworów ważne jest żeby powierzchnie były dobrze odtłuszczone czy wręcz przeciwnie powinny być zwilżone olejem(tak jak np. robi się z uszczelką filtra oleju)?
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

A ja stosowalem jakos metode na "dziada" uszczelke pod miske olejowa i pokrywe zaworow kladlem na smarze i tez elegancko trzyma :grin:
Obrazek
w
witoldo235
Newbie
Newbie

zrobiłem tak jak radziliście czyli posmarowałem czerwonym silikonem i zobaczymy jaki będzie rezultat:) a z tym czujnikiem to jeszcze zobacze bo też czasem zostawiam mokre plamy na parkingu
dam znać co się dzieje:)
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

borek silikon trzyma sie tylko odtluszczonych powierzchni
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
w
witoldo235
Newbie
Newbie

mobilki jednak chyba wyciek oleju nie jest spod uszczelki klawiatury ani czujnika oleju bo okolice czujnika są czyste i suche a uszczelka po podklejeniu silikonem dobrze trzymała :(
teraz pojawia się pytanie skąd może jeszcze lecieć?? czy to możliwe żeby spod uszczelki od kolektora ssącego leciało bo ewidentnie cieknie po bloku silnika.
nie jest to tez wyciek z okolica bagnetu
pomóżcie!!! :beg:
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

jak dla mnie wygląda to na puszczający simering wałka rozrządu przy kazdej wymianie rozrządu powinno sie go wymieniać
w
witoldo235
Newbie
Newbie

pewnie to zabrzmi dziwnie ale po zmianie rozrządu i wymianie uszczelniacza olej dalej kapie :( przypuszczalnie cieknie z odmy ale wokół jest sucho przy następnej wymianie oleju zmienie uszczelke pod miską olejowa i wtedy zobacze może mam tylko wrażenie że cieknie po bloku a sączy się z uszczelki:) o dalszych pracach poinformuje:) może się komus przyda
w
witoldo235
Newbie
Newbie

nadal potrzebuje porady
olej kapie jak szalony odma sprawdzona wyczyszczona ale zauwazyłe ze olej ,,bryzga'' nawet po wahaczu z prawej strony!! wyglada jakby walił z pompy oleju ale czy to możliwe?? myślałem może że to leje pompa wspomagania ale tam płynu nie ubywa :( prosze o pomoc bo nie wiem gdzie jeszcze szukać :beg:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”