Wybrałem się do katowic, auto postało 3 dni pod chmurką, dziś wsiadam do polówki z zamiarem powrotu do domu, a tu niespodzianka. Przekręcam kluczyk, rozrusznik kręci, ale auto się nie zapala. Poczułem już lekki niepokój bo zawsze, w nawet najgorsze zimy odpalał do strzału. Drugi raz kręcę i dalej nie odpala, słychać tylko dźwięk rozrusznika. Po chyba 8 razie tak jakby auto próbowało coś zatrybić - dodaję gazu przy odpalaniu, auto się trzęsie strasznie, buczy jak traktor, ale zaraz gaśnie... Próbowałem tak kilka razy i to samo.
Akumulator wykluczam bo chyba by nawet nie próbował zapalić, chyba, że się mylę?
Świece i przewody zmieniane jakieś pół roku temu.
A może padła cewka?
Polówka postała godzinę i odpaliła, trochę się dusiła zaraz po odpaleniu, ale potem 80km przejechałem bez przygód.
Teraz po zgaszeniu odpala bez problemu. Tak sobie pomyślałem czy możliwe żeby to była wina jakichś zanieczyszczeń w benzynie?
Miałem podobnie jak zaczynało padać to rano nie mogłem odpalić. Z racji tego że mam w domu mechanika coś pokręcił i odpalił. Było tak 2 razy dopóki w te wielkie ulewy nie zgasł mi na skrzyżowaniu i nie chciał odpalić. Jak przestało padac i wysechł to miał problemy z paleniem i sie dławił a przy dodawaniu gazu gasł. Ale został wymieniony kabel chyba od cewki i dojechałem do domu. Zadowolony wyruszyłem następnego dnia wszystko ładnie działało dopóki znowu po kilku godzinach i ulewie zgasł na zakręcie Znowu po przeschnięciu odpalił z trudem. Po tym zostały wymienione świece i teraz żadnych problemów ale dla pewności wymieniam jeszcze przewody zapłonowe
Ja dla pewności wymienię chyba cewkę bo jak pisałem świece i przewody niedawno wymieniałem
A cewka oryginał, ponad 200tys. wysłużyła więc wymienić nie zaszkodzi
Witam chciałbym odkopać temat.
Polo silnik 1.3 ADX.
Autko nie chce odpalić nawet nie zakręci rozrusznikiem. Przekręcam kluczyk do końca i głucho nic się nie dzieje. Kontrolki się palą jak przy odpalaniu ale nie gasną. Światełka działają, radio działa. Tylko zakręcić nie chce. Co może być? Stacyjka? Rozrusznik?