[6n2] Dziwny warkot przy niskich obrotach

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
wojtix
Newbie
Newbie

[6n2] Dziwny warkot przy niskich obrotach

Post autor: wojtix »

Poszukałem na forum wątków, które by pasowały do moich objawów ale nic nie znalazłem wiec postanowiłem założyć nowy. Zauważyłem ostatnio, że przy obrotach tak około 1200 słychać dziwny warkot i nie wiem zbytnio co to może być. Ogólnie na każdym biegu słychać przy 1200 rpm. Zauważyłam również, że silnik ma jakby minimalnie większe wibracje (szczególnie deska rozdzielcza , ale ona zawsze wibruje -taki urok małego "Ikarusa" :D ). Słyszę to najbardziej tylko wewnątrz Polóweczki, na zewnątrz jakoś mi nie wpada w słuch (może mam coś ze słuchem). Słychać to nie z tyłu samochodu a w jego bardziej środkowej części (lewarek zmiany biegów, ręczny). Czy to może być wydech? Najbardziej słyszalne jest w okolicach w/w zakresu obrotów, przy wyższych obrotach jest spoko.
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bavar »

Z tego co wyczytałem w instrukcji eksploatacjiobsługi polo 1,4 TDI to jest napisane żeby nie schodzić poniżej 1200 rpm podczas jazdy :vinsent: Pewnie masz takie drgania że coś wpada w wibracje i to słyszysz. Wynika to pewnie z 3 cylindrów. Kumpel ma cytrynę Xantia z TD i u niego nawet jest przyjemnie przy 1000 rpm.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

a obudowa katalizatora czasem nie odspawała się od kata??
,u mnie dokładnie przy 1200 rpm tak właśnie było, sprawdź to ewentualnie się jej pozbądź.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
wojtix
Newbie
Newbie

Post autor: wojtix »

Bavarto nie chodzi o zbyt niskie obroty, bo to raz było już słyszalne w tamtym roku ale jakoś samo z siebie przestało. teraz słyszę to bardziej.
rat4 właśnie sadzę , ze to może być coś związanego z wydechem, że coś się przepaliło i teraz mnie denerwuje ;/
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Sprawdź przedni wydech. Może tam jak jest ta siatka taka przy kolektorze.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”