Mam dziwny objaw: od czasu do czasu, najczęściej, kiedy hamuję silnikiem, samochód sam dodaje gazu przez chwilkę. Tzn. jadę sobie, a on ni stąd ni zowąd zwiększa obroty - trwa to 1-2 sekundy, po czym znowu jest ok. Dzieje się to tylko jak hamuję silnikiem, albo mam wciśnięte sprzęgło. Co to może być? Czyżby sprzęgło padało?
No to nie wiem co to może być. Sprzęgło raczej nie, bo jakby Ci się sprzęgło ślizgało, to obroty rosłyby podczas dodawania gazu, a auto by wtedy nie przyśpieszało tak jak powinno.
[quote=""marcolphus""]Dzieje się to tylko jak hamuję silnikiem, albo mam wciśnięte sprzęgło[/quote]
Sprzęgło odpada stawiam na nieszczelności w układzie dolotowym,lewe powietrze,zabrudzona przepustnica duży kąt otwarcia przepustnicy zły odczyt z czujnika przepustnicy.Vag prawde nam powie.
[quote=""marcolphus""]Znajomy stwierdził, że to silniczek krokowy pada[/quote]
On pracuje tak jakie dostanie impulsy z sterownika a sterownik z czujników.
Daj go pod vaga.
czasem tak przyśpiesza silnik jak dostaje lewe powietrze albo źle ustawiony zapłon, u mnie tak czasem jest jak za bardzo przyśpieszę zapłon wtedy ECU wysyła sygnał i na luzie jak np dojeżdzam do skrzyżowania i wysprzęglam obroty spadają do niskich i dostaje tak na chwile lewego gazu silnik kręci do 1200 rpm i po chwili się stabilizuje do 840 rpm
Ja bym jeszcze sprawdził czujnik powietrza (chyba tak się powinno go nazywać, ale mogę się mylić) co jest po lewej stronie na kolektorze ssącym (pod przepustnicą). U znajomego był zabrudzony i dawał dziwne odczyty, czego powodem było zwiększanie otwarcia przepustnicy i większe obroty, a po chwili wracało do normy. Po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy.
Aha, ten czujnik ma małą uszczelkę, uwaga żeby przy zakładaniu przypadkiem się nie zagniotła, bo wtedy będzie dostawało się lewe powietrze.
Miałem podobny objaw tylko że linka gazu zachaczyla sie mi o obudowe filtra powietrza i na dolkach i przy hamowaniu sam mi dodawal gazu mozesz to sprawdzic ale raczej przepustnica.