Sam dodaje gazu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Sam dodaje gazu

Post autor: Anonymous »

Mam dziwny objaw: od czasu do czasu, najczęściej, kiedy hamuję silnikiem, samochód sam dodaje gazu przez chwilkę. Tzn. jadę sobie, a on ni stąd ni zowąd zwiększa obroty - trwa to 1-2 sekundy, po czym znowu jest ok. Dzieje się to tylko jak hamuję silnikiem, albo mam wciśnięte sprzęgło. Co to może być? Czyżby sprzęgło padało?
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

A nie dzieje się czasami tak, że zanim doda Ci gazu, to obroty spadają znacznie, tak do 600rpm??
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
A
Anonymous

[quote=""JuStIcE""]A nie dzieje się czasami tak, że zanim doda Ci gazu, to obroty spadają znacznie, tak do 600rpm??[/quote]
Nie, nigdy.
l
lysy_polo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lysy_polo »

Ja też mam coś takiego, dodam że jezdze na lpg. Wystarczy że puszczę pedał gazu i sam się wciska i przyspiesza przez chwilę.
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

No to nie wiem co to może być. Sprzęgło raczej nie, bo jakby Ci się sprzęgło ślizgało, to obroty rosłyby podczas dodawania gazu, a auto by wtedy nie przyśpieszało tak jak powinno.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""marcolphus""]Dzieje się to tylko jak hamuję silnikiem, albo mam wciśnięte sprzęgło[/quote]
Sprzęgło odpada stawiam na nieszczelności w układzie dolotowym,lewe powietrze,zabrudzona przepustnica duży kąt otwarcia przepustnicy zły odczyt z czujnika przepustnicy.Vag prawde nam powie.
A
Anonymous

Znajomy stwierdził, że to silniczek krokowy pada. Może tak być?
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote=""marcolphus""]Znajomy stwierdził, że to silniczek krokowy pada[/quote]
On pracuje tak jakie dostanie impulsy z sterownika a sterownik z czujników.
Daj go pod vaga.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

czasem tak przyśpiesza silnik jak dostaje lewe powietrze albo źle ustawiony zapłon, u mnie tak czasem jest jak za bardzo przyśpieszę zapłon wtedy ECU wysyła sygnał i na luzie jak np dojeżdzam do skrzyżowania i wysprzęglam obroty spadają do niskich i dostaje tak na chwile lewego gazu silnik kręci do 1200 rpm i po chwili się stabilizuje do 840 rpm
civic r18a2/407 1,6 HDi
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Pierwszy krok to przepustnica do czyszczenia i adaptacji :oki:
q
qqlca
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qqlca »

Ja bym jeszcze sprawdził czujnik powietrza (chyba tak się powinno go nazywać, ale mogę się mylić) co jest po lewej stronie na kolektorze ssącym (pod przepustnicą). U znajomego był zabrudzony i dawał dziwne odczyty, czego powodem było zwiększanie otwarcia przepustnicy i większe obroty, a po chwili wracało do normy. Po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy.

Aha, ten czujnik ma małą uszczelkę, uwaga żeby przy zakładaniu przypadkiem się nie zagniotła, bo wtedy będzie dostawało się lewe powietrze.
l
lysy_polo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lysy_polo »

Miałem to samo u siebie. Dziś przeczyściłem przepustnicę pedzelkiem i benzynką i problem zniknął.
A
Anonymous

W sobotę spróbuję przeczyścić przepustnicę, ale powiedzcie mi tylko, czy będę musiał ją adaptować pod VAG-iem? Mam silnik AEV 1.0.
j
jaxula91
Newbie
Newbie

Post autor: jaxula91 »

Miałem podobny objaw tylko że linka gazu zachaczyla sie mi o obudowe filtra powietrza i na dolkach i przy hamowaniu sam mi dodawal gazu mozesz to sprawdzic ale raczej przepustnica.
S
Sako11
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Sako11 »

Miałem taki objaw po czyszczeniu przepustnicy okazało się że czujnik temp jest padnięty wymieniłem i gitara sprawdź pod kąpem wskazania czujnika
Było POLO 6N 1.0 1997r Yellow Bahama

JEST COŚ CO NIGDY NIE UMIERA TO MIŁOŚĆ DO VOLKSWAGENA!!!!!!!!!!!!!

Byłe Moje Polo >>> viewtopic.php?f=29&t=23723
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”