Zerują się liczniki przy odpalaniu.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
patchek
Newbie
Newbie

Zerują się liczniki przy odpalaniu.

Post autor: patchek »

Cześć, problem jest mianowicie taki : gdy gaszę auto gasną wszystkie liczniki na desce, w tym zegar. Gdy odpalam na nowo słychać brzęczenie i wszystkie liczniki się zerują, i tak w kółko. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i żaden nie jest przypalony. Dodatkowo zauważyłem, że lampka w bagażniku nie działa. Co mogło się stać?
m
michalo30
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: michalo30 »

czesc

Miałem podobnie w moim Polo, gasiłem oki, przy zapalaniu cos cykało i zegary sie kasowały w tym radio, okazało się ze klemy z aku były luźne a sam aku prawie rozładowany, sprawdz klemy i aku, powodzenia
b
bubel69
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: bubel69 »

Dokładnie, możliwe że to klemy aku, ale jeszcze raz bym sprawdził bezpieczniki bo ja tez tak miałem, niby nie spalone a tu zonk, jednak się okazało że spalony.
Awatar użytkownika
patchek
Newbie
Newbie

Klemy dokręcone, bezpieczniki sprawdzone. Problem występuje nadal. : /
Awatar użytkownika
rf1gegu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rf1gegu »

tez mi sie tak dzieje raz na jakis czas. Sprawdz sobie jeszcze testerem akumulatorow jego stan, czy aby czasem nie nadaje sie do wymiany.
Rzuć wszystko i idz się całowac ;]
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

slaby aku. Zona tez mi donosi od czasu do czasu o takim przypadku.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

akumulator może być na pierwszy rzut oka sprawny ale tracić szybko moc są do tego specjalne testery akumulatorów,
najprościej podjechać do jakiegoś dobrego sklepu z aku bądź do elektromechanika który ma taki sprzęt i sprawdzi na ile sprawny jest nasz akumulator.
Tutaj prawdopodobnie przy rozruchu ubywa na tyle prądu że nie podtrzymuje już licznika czyli masz już słaby prąd z aku.
Jak lubisz się bawić to wyjmij aku zrób mu doładowanie prostownikiem, dolej wody destylowanej/zdemineralizowanej do każdej celi aku i ładuj zgodnie ze wskazówkami które masz tutaj:
http://www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a ... /d/0/id/51
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Potwierdzam. Przyjrzyjcie się panowie swoim akumulatorom, bo to w nich tkwi problem.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

Mialem taki wlasnie problem jak wy. Bezpieczniki dobre itp. Ale bezpiecznik od licznika okazał się tylko wizualnie dobry. Po wymianie go problem ustąpił Wymiencie go i moze to pomoc ;)
Awatar użytkownika
patchek
Newbie
Newbie

Ponawiam temat, do niedawna wszystko było jeszcze w miarę, nie narzekałem na zerujące się liczniki. Ostatnio jednak zauważyłem, że dodatkowo padło całe oświetlenie wewnątrz samochodu, dmuchawy nie działają oraz gdy chcę włączyć awaryjne nic się nie dzieje. Aku podładowałem ostatnio, a problem występuje nadal...
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

w którymś temacie na forum było że jeżeli altek daje za wysokie napięcie to też się wyłanczają
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote=""patchek""]Ponawiam temat, do niedawna wszystko było jeszcze w miarę, nie narzekałem na zerujące się liczniki. Ostatnio jednak zauważyłem, że dodatkowo padło całe oświetlenie wewnątrz samochodu, dmuchawy nie działają oraz gdy chcę włączyć awaryjne nic się nie dzieje. Aku podładowałem ostatnio, a problem występuje nadal...[/quote]
Sprawdź zasilanie skrzynki bezpieczników.
T
TomassK21
Newbie
Newbie

Post autor: TomassK21 »

ja miałem ten sam problem z licznikami:) odkreciłem licznik i skreciłem i dobrze wpiłem styk do gniazda w liczniku i teraz nie mam problemów z ich kasowaniem:) :cool2:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”