[6n] Walnięty termostat?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

f
fffff
Newbie
Newbie

[6n] Walnięty termostat?

Post autor: fffff »

Problem polega na tym, że jak stoje w korku to temp. spokojnie się podnosi i dobija do 90 i stoi, czyli standard, ale jak wjade na obwodnice/autostrade i jade 80-100km/h to temo spada to ok 70. Co radzicie?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

od razu do wymiany termostat, puszcza ci na duży obieg jest nieszczelny, wymień na Wahlera lub BehrThomson inne zamienniki to można sobie w czterech literach zamontować bo tyle warte.
Przed zamontowaniem zmierz linijką a potem zagotuj w wodzie i sprawdź czy zwiększa swoją objętość, następnie możesz zamontować do wozu.
civic r18a2/407 1,6 HDi
f
fffff
Newbie
Newbie

Wiem, że nie dogrzany silnik to nie dobrze, ale gadałem z paroma typkami, którzy są zawodowymi kierowcami od grubo ponad 20 lat i powiedzieli mi, że reguła 90stopni wcale nie ma racji bytu w rzeczywistości. I to, że jeżdże np. na 70-75 stopniach nie ma większego znaczenie (może ciut więcej palić ale nic poza tym). Troche mnie to zdziwilło bo od dziecka mam w mózgownicy te 90 stopni...Niemniej jednak, zakupiłem już wahlera. Dzięki za odp.
J
Januszek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Januszek »

Siema.
Podepnę się pod temat.
Moje Polo nie wieje ciepłym powietrzem pomimo że temperatura wody osiąga 90 stopni.

Co to za przyczyna ?
1,6 GLX (6N)
J
Januszek
Raczkujący
Raczkujący

Czy z szanownych kolegów ktoś pomoże bo nie chcę bezsensu części kupować,a bym chciał jutro to naprawić.
1,6 GLX (6N)
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Januszek
Może masz oszkodzone linki regulacji nawiewu??
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

[quote=""Januszek""]Moje Polo nie wieje ciepłym powietrzem pomimo że temperatura wody osiąga 90 stopni.[/quote]

moze byc pompa wody....
J
Januszek
Raczkujący
Raczkujący

Ale na postoju wieje ciepłym powietrzem jak jadę to wieje zimnym.

Co do pompy wody to mam nową wymieniałem miesiąc temu razem z rozrządem.
1,6 GLX (6N)
l
lemik
Początkujący
Początkujący

Post autor: lemik »

miałem to samo rok temu, pomogła wymiana termostatu i od tamtego czasu mam spokój z temperaturą , polecam termostat firmy WAHLER, jak rozbierzesz obudowę termostatu sprawdź przy okazji króciec wodny czy nie jest uszkodzony
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

na rozgrzanym silniku otwórz ciepły obieg, i tym samym otwórz maskę i obadaj węże idące do nagrzewnicy
jeśli gorące to znaczy że coś z linkami i nie załącza nagrzewnicy, przy uwalonej pompie wody byłoby raczej 110 stopni na blacie....
Ja obstawiam mechaniczną usterkę w panelu nawiewu.
Napisz ile masz temperatury na blacie podczas jazdy i na postoju, obadaj to też pod vagiem.
civic r18a2/407 1,6 HDi
f
fffff
Newbie
Newbie

Jest dość dziwnie, czasem normalnie po paru km dolatuje do 90 i tak stoi. Ale wczoraj np. jechałem w trasie, wyjeżdżam to tem. była ok 70 i stoi, dojechałem do korka podskoczyło do ok 80, i jak przejechałem korek i dalej jechałem prościutko ok 100km/h, zaczeło spadać do 70, ale po kolejnych 10km widze, że podchodzi pod ok 80 stopni. Może troche świruje ale mam fisia na punkcie temp. (w lecie jak mi raz czy dwa podskoczyło do 100 jak stałem godzine w korku przy 35 stopniach na dworze odrazu skręciłem w boczną uliczke, i włączyłem wiatrak i ciepłe powietrze na 4). Coś jest nie tak to oczywiste ale to troche dziwne. W korku temp normlanie leci do góry, a ja wyjade na trase to spada. Jakoś mam dziwne wrażenie że to czujnik wariuje a termostat jest ok. Nie mniej jednak dzięki za odp.
J
Januszek
Raczkujący
Raczkujący

Czy ten termostat będzie w porządku http://moto.allegro.pl/termostat-wklad- ... 07887.html
1,6 GLX (6N)
J
Januszek
Raczkujący
Raczkujący

Dziś wymieniłem termostat oraz króciec: Obrazek tutaj na tym zdjęciu widać stary termostat i króciec.
Tu już zamontowałem nowy zestaw Obrazek
Ostatnia czynność to poskręcanie i założenie węża Obrazek

Najgorsze to że dalej to samo termostat załącza,ale wieje zimnym powietrzem :|
Po nagrzaniu wywala dużą ilość płynu chłodniczego ze zbiorniczka na płyn widać jak by woda się cofała.
Węże wchodzące do nagrzewnicy jeden jest letni,a drugi jest ciepły nie wiem wygląda na to że jest kiepski obiegł wody lub dość mocno zapowietrzony.Też jest opcja że możne zapchana chłodnica,albo nagrzewnica.
I teraz do fachowców czy macie jakiś patent do odpowietrzenia ?
1,6 GLX (6N)
J
Januszek
Raczkujący
Raczkujący

Usterką okazała się pompa wody.
Uszkodzony wirnik oraz popękane łopatki.
1,6 GLX (6N)
M
MICHAL
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MICHAL »

Panowie a u mnie dzieje sie tak : Jadac temp osiaga 90st jesli wlacze ogrzewanie za polowe to temp. spada na 80 jezeli zamkne orzewanie wraca na 90 co to moze byc?Termostat?Czy SDIki i zwykle D tak maja?
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”