[6n] włącznik świateł usterka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
VW Polo WELM
Newbie
Newbie

[6n] włącznik świateł usterka

Post autor: VW Polo WELM »

Witam mój problem dotyczy podświetlenia włącznika świateł.Ostatnio zgasło podświetlenie i świeci tylko żarówka w pokrętle a ikonki w ogóle nie świecą .Chce dodać , że w pokrętle świeci raz mocniej albo słabiej lub wogółe. Jaka może być przyczyna?
Z góry dzięki
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

Podświetlenie pokrętła włącznika świateł jest na diodzie LED, natomiast podświetlenie ideogramów jest poprzez żarówkę.
Zdemontuj włącznik świateł i zmień żarówkę - widać ją na foto poniżej.
Obrazek
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""VAGfan""]Zdemontuj włącznik świateł i zmień żarówkę [/quote]
:clapping:
Koszt nowej żarówki w ASOP to 18zł
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

Cena powalająca.
Ja naprawiłem to w swoim wyłączniku poprzez wymianę żarówki za 50 groszy ze sklepu elektronicznego (+ własny udział w lutowaniu).
Tu widok na rozwiązanie podświetlenia we włączniku świateł 6N
Obrazek
a tu obydwie żarówki (u góry oryginalna)
Obrazek
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
Awatar użytkownika
VW Polo WELM
Newbie
Newbie

Post autor: VW Polo WELM »

Wydaje mi się że problem dotyczy kabli ponieważ mało prawdopodobne jest spalenie wszystkich żarówek
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Post autor: pinio-78 »

Panowie, wiem że odkopuję stary temat ale jak u licha mam rozpołowić ten wyłącznik rozchodzi się troszeczkę i trzyma go pokrętło od włącznika śiwteł, jak zdjąć to pokrętło na siłę czy jak?????
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Panowie no jak nikt nie podpowie jak net włącznik rozerwać, czy tam zatrzask jest io trzeba mocno podciągnąć czy jekiś inny sposób?????
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

Ale po co Kolega chce rozbierać ten włącznik? Wspomnianą żarówkę wydostaje się z tyłu, po przekręceniu o ćwierć obrotu oprawki.
Żarówka jest jedna i światło jest rozprowadzane po włączniku "plastykiem", światłowodem.
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

pinio-78
ustaw przełącznik na światła postojowe i zejdzie ;)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Chcę wymienić żarówke podświetlenia, spróbuję ją wyjąć, jak się nie uda to włączę na postojówki i będę rozbierał.
Dzieki za informacje
c
carolus111
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: carolus111 »

może ktoś z was będzie wiedział w jakich modelach montowany był włącznik świateł, który był podświetlany żarówką z zielonym kapturkiem? Bo u mnie, w modelu przed liftem, włącznik podświetlany jest diodą led, a ikony wokół włącznika zwykłą żarówką, ale ikony mają zielony filtr, a chciałbym wymienić podświetlenie. Nie wiem jak to jest w seatach czy tam jest czerwony filtr czy może kapturek?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""carolus111""]może ktoś z was będzie wiedział w jakich modelach montowany był włącznik świateł, który był podświetlany żarówką z zielonym kapturkiem? Bo u mnie, w modelu przed liftem, włącznik podświetlany jest diodą led, a ikony wokół włącznika zwykłą żarówką, ale ikony mają zielony filtr, a chciałbym wymienić podświetlenie. Nie wiem jak to jest w seatach czy tam jest czerwony filtr czy może kapturek?[/quote]
w 1997 roku był tzw. mały lift modelu. zmieniono trochę instalację elektryczną, zegary, parę detali na zewnątrz. parę detali w środku.
jeśli chodzi o włącznik to tak jak napisałeś w przed liftowym jest zielony filtr dla ikonek, a w poliftowym jest żarówka z kapturkiem.
Pytanie na jaki kolor chcesz zmieniać podświetlenie? jeżeli na cały czerwony to szukaj, ze wspomnianego seata lub z Polo GTI.
c
carolus111
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: carolus111 »

Chciałem zmienić podświetlenie na białe i zamierzałem po prostu wlutować diody tak jak na forum już ktoś to zrobił. Czerwone podświetlenie by mnie męczyło a zielone już mi się znudziło :grin: dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""carolus111""]Chciałem zmienić podświetlenie na białe i zamierzałem po prostu wlutować diody tak jak na forum już ktoś to zrobił. Czerwone podświetlenie by mnie męczyło a zielone już mi się znudziło dzięki za pomoc[/quote]
można zmazać ten zielony filtr. ale to trochę zabawy. ale możesz też kupić włącznik z Polo od rocznika modelowego 98 w górę i tego filtru nie będzie. zobacze jutro w szpargałach jaki mam włącznik na części. może coś podpasuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”