Witam mój problem dotyczy podświetlenia włącznika świateł.Ostatnio zgasło podświetlenie i świeci tylko żarówka w pokrętle a ikonki w ogóle nie świecą .Chce dodać , że w pokrętle świeci raz mocniej albo słabiej lub wogółe. Jaka może być przyczyna?
Z góry dzięki
Podświetlenie pokrętła włącznika świateł jest na diodzie LED, natomiast podświetlenie ideogramów jest poprzez żarówkę.
Zdemontuj włącznik świateł i zmień żarówkę - widać ją na foto poniżej.
Cena powalająca.
Ja naprawiłem to w swoim wyłączniku poprzez wymianę żarówki za 50 groszy ze sklepu elektronicznego (+ własny udział w lutowaniu).
Tu widok na rozwiązanie podświetlenia we włączniku świateł 6N
a tu obydwie żarówki (u góry oryginalna)
Panowie, wiem że odkopuję stary temat ale jak u licha mam rozpołowić ten wyłącznik rozchodzi się troszeczkę i trzyma go pokrętło od włącznika śiwteł, jak zdjąć to pokrętło na siłę czy jak?????
Ale po co Kolega chce rozbierać ten włącznik? Wspomnianą żarówkę wydostaje się z tyłu, po przekręceniu o ćwierć obrotu oprawki.
Żarówka jest jedna i światło jest rozprowadzane po włączniku "plastykiem", światłowodem.
może ktoś z was będzie wiedział w jakich modelach montowany był włącznik świateł, który był podświetlany żarówką z zielonym kapturkiem? Bo u mnie, w modelu przed liftem, włącznik podświetlany jest diodą led, a ikony wokół włącznika zwykłą żarówką, ale ikony mają zielony filtr, a chciałbym wymienić podświetlenie. Nie wiem jak to jest w seatach czy tam jest czerwony filtr czy może kapturek?
[quote=""carolus111""]może ktoś z was będzie wiedział w jakich modelach montowany był włącznik świateł, który był podświetlany żarówką z zielonym kapturkiem? Bo u mnie, w modelu przed liftem, włącznik podświetlany jest diodą led, a ikony wokół włącznika zwykłą żarówką, ale ikony mają zielony filtr, a chciałbym wymienić podświetlenie. Nie wiem jak to jest w seatach czy tam jest czerwony filtr czy może kapturek?[/quote]
w 1997 roku był tzw. mały lift modelu. zmieniono trochę instalację elektryczną, zegary, parę detali na zewnątrz. parę detali w środku.
jeśli chodzi o włącznik to tak jak napisałeś w przed liftowym jest zielony filtr dla ikonek, a w poliftowym jest żarówka z kapturkiem.
Pytanie na jaki kolor chcesz zmieniać podświetlenie? jeżeli na cały czerwony to szukaj, ze wspomnianego seata lub z Polo GTI.
Chciałem zmienić podświetlenie na białe i zamierzałem po prostu wlutować diody tak jak na forum już ktoś to zrobił. Czerwone podświetlenie by mnie męczyło a zielone już mi się znudziło dzięki za pomoc
[quote=""carolus111""]Chciałem zmienić podświetlenie na białe i zamierzałem po prostu wlutować diody tak jak na forum już ktoś to zrobił. Czerwone podświetlenie by mnie męczyło a zielone już mi się znudziło dzięki za pomoc[/quote]
można zmazać ten zielony filtr. ale to trochę zabawy. ale możesz też kupić włącznik z Polo od rocznika modelowego 98 w górę i tego filtru nie będzie. zobacze jutro w szpargałach jaki mam włącznik na części. może coś podpasuje.