Pytania po wymianie amortyzatorów przód

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

N
Narushima87
Newbie
Newbie

Pytania po wymianie amortyzatorów przód

Post autor: Narushima87 »

Witam

Zakupiłem jakieś dwa tygodnie temu pierwsze autko , i tak się złożyło że jest to polóweczka 1.3 w gazie. Z rzeczy które wymieniałem to amortyzatory przód i tu mam pytanie. Amortyzatory wymieniłem w garazu sam z bratem , i zauważyłem ze nakrętka którą przykręca sie amortyzator od góry , była jakieś pare mm grubsza niz oryginalna , i teraz pytanie czy może to powodować "bicie" czy to prawdopodobnie inny element zawieszenia , czy jest to mozliwe ze przez grubsza nakretkę amortyzator nie jest na "styk" i koło się chlapie ??
Awatar użytkownika
cinol
Początkujący
Początkujący

Post autor: cinol »

witam
wymieniałem ostatnio zawieszenie z przodu i też oryginalne nakrętki były niższe od tych w zestawie który kupiłem .Są wyższe bo są samokontrujące ,nie powoduje to bicia .Dobrze dokręciłeś gumę na amortyzatorze ?
N
Narushima87
Newbie
Newbie

Tak , do oporu z tym ze stara nakretka miała coś jakby kołnierz który dociskał gumę do sprezyny , nowa nic takiego nie ma i swobodnie mozna ta gume sciagnac , w normalnych warunkach ja auto stoi to guma dociskana jest do karoserii , pytanie czy na jakis wielkich dołach nie zrusza sie to wszystko.

Zeby nie zaczynac nowego tematu to jak ktos ma pojecie to prosze o rade co we włsntym zakrsie moge np przczyscic lub wyminic zeby autko było sprawniejsze / mniej awaryjne ??
Awatar użytkownika
cinol
Początkujący
Początkujący

Żeby była jasność górne wyższe nie przeszkadzają ale te na gumie tak .Ja przy wymianie zostawiłem stare nakrętki na gumy bo nowe wydawały mi się za wysokie i też nie trzymały gumy a po za tym jak dokręcałem już później te górną to na starych było oki ale jak próbowałem na nowych to tak jak by luz był minimalny miedzy talerzem tym górnym a budą po dokręceniu. Sprawdź na starych... Mam nadzieje ,że wiesz o co mi chodzi .
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Po wymianie przednich amortyzatorów powinno się ustawić zbieżność , zrobileś to ?
Awatar użytkownika
cinol
Początkujący
Początkujący

Kąt pochylenia koła na pewno .U mnie bez ustawionej zbieżności nic nie bije po wymianie zawiasu , kąt jeszcze tez nie ustawiony dobrze ,wiadomo jak już felga przyjdzie to się ustawi :grin:
Awatar użytkownika
only_master
Newbie
Newbie

Post autor: only_master »

kolego przerabiałem to samo, tzn jesli piszac o biciu masz na mysli, iż miałeś to w swoim polo. u mnie na jednym z amortyzatorów był luz własnie na jednej, nie tyle co nakrętce, co wyrobionej podkładce, powodując, że przy wiekszej predkości, bądz przy hamowaniu dochodzi do drgań na danym kole ... z własnego dościadczenia wiem ze lepiej jakos pozbyc sie luzów.
pzdr
"Żyję się tylko raz.
Ale jeżeli żyje się dobrze,
ten raz wystarczy."

Benjamin Franklin
N
Narushima87
Newbie
Newbie

Cinol własnie o to mi chodziło że ta przerwa mi nie pasuje , no nic moze znajde te nakretki i wymienie na stare , co do zbieznosci to nie robiłem , ale jest w planie , mam nadzieje ze nie są to za duze koszty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”